DünyaDevletlerin çok özel ‘casusları’

Devletlerin çok özel ‘casusları’

11.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsveç’te ortaya çıkan balinanın Rusya tarafından eğitilip bilgi toplamaya gönderildiği iddiası, ajan olarak kullanılan hayvanları gündeme getirdi.

Devletlerin çok özel ‘casusları’

Pelin Aykın - İlk olarak 2019’da Norveç sahillerinde ortaya çıkan ve üzerinde “St. Petersburg üretimi” yazan bir koşu takımı bulunması nedeniyle Rusya tarafından casus olarak eğitildiği iddia edilen beyaz balinanın geçen hafta İsveç’te görülmesi, dünyada “ajan” olarak kullanılan hayvanları bir kez daha gündeme taşıdı. Moskova, balinanın casus olduğunu reddederken, Rusya daha önce keşif yapmak ve düşman dalgıçlarını öldürmek için yunusları kullandığını kabul etmişti. Öte yandan, tarih boyunca pek çok hayvanın casusluk için kullanıldığı biliniyor. ABD, deniz aslanlarını, kedileri ve kuzgunları eğittiğini kabul ederken farklı hayvanların da onlarca yıldır istihbarat teşkilatları tarafından seçildiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

ELAZIĞ’A GELEN KERKENEZ ŞÜPHE UYANDIRDI

Elazığ’da 2013’te köylüler ayağında “24311 Tel Avivunia İsrail” yazan bir band olan kerkenez kuşu buldu. Fırat Üniversitesi sağlık personeli tarafından yayımlanan belgelerde kuş ilk olarak “İsrail casusu” olarak tanımlandı. Ancak röntgen taramaları da dahil olmak üzere daha ileri incelemelerden sonra kuşun hiçbir elektronik ekipman taşımadığı belirlendi. Herhangi bir suçlama yapılmadı ve kerkenez serbest bırakıldı.

Suudi Arabistan ve Lübnan’da bulunan ve ayağında İsrail’e ait olduğuna dair bant olan akbabalar da casusluk iddialarını alevlendirirken, daha sonra bu hayvanların üniversite araştırmalarında kullanıldığı belirlendi.

Devletlerin çok özel ‘casusları’

Elazığ’da 2013’te yakalanan kerkenez incelendikten sonra salıverildi.

Haberin Devamı

CIA, CASUS KEDİ YETİŞTİRMEK İSTEDİ

ABD istihbarat teşkilatı CIA’nın “Acoustic Kitty” projesi, cerrahi yöntemle kedilere dinleme cihazı takıp onları casus haline getirmeyi amaçladı. ABD, kedilere verici takmak için 10 milyon dolar harcadı ancak bir yangının kayıtları yok etmesinden sonra projenin başarısının boyutu bilinmiyor. Ama 1967’de kedilerin hedeften uzaklaşma eğilimi nedeniyle projenin sonlandırıldığı düşünülüyor. Ayrıca kuzgunların zekâsı nedeniyle ABD ordusu tarafından eğitilebildiği iddia edildi. Kuzgunların düşman güçlerini tanıyabildiği belirtilirken, eski ABD Donanması hayvan eğitmeni Bob Bailey, kuzgunların yük taşıyabileceklerini ve dosya çekmecelerini açabileceklerini söyleyerek, aynı zamanda etkileyici bir şekilde güçlü olduklarını söyledi. ABD ordusunun böcekleri eğitmeyi düşündüğü iddiaları da bulunuyor.

Devletlerin çok özel ‘casusları’

SAVAŞIN SADIK ‘AJANLARI’: GÜVERCİN VE KÖPEKLER

İngiliz kuvvetleri, savaşlar sırasında acil mesaj iletmek için kullanılan güvercinler ve paraşütle düşman hatlarına sızmak için eğitilen köpekler gibi birçok hayvanı, uzun süredir askeri operasyonlar için ‘görevlendiriyor’. I. Dünya Savaşı’nda 100 binden fazla güvercin, müttefik kuvvetler için göreve uçtu. İngiliz Ordusu Güvercin Servisi, çok sayıda insanın hayatını kurtardı. Fransa’daki ABD Ordusu Muhabere Birliği’nde görevli İngiliz posta güvercini “Cher Ami” yaralanmasına rağmen karargaha ilettiği mesaj sayesinde Amerikan taburunu kurtardı ve ardından aldığı yara nedeniyle öldü. II. Dünya Savaşı’nda görev alan Border Collie cinsi SAS köpeği Rob, 20 kez paraşütle atladı, Kuzey Afrika ve İtalya’da görev yaptı. Rob, 1944’te Müttefiklerin Anzio’yu işgaline zemin hazırlamak için komandolarla düşman hatlarının gerisinde görev aldı. Cesur köpeğin işi, tetikte olmak ve yüzlerini yalayarak askerleri tehlikeye karşı uyarmaktı. Ayrıca cephenin bir bölümünden diğerine önemli mesajlar taşıdı. Rob hizmetleri karşılığında çeşitli madalyalar ve ömür boyu bisküviyle ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Devletlerin çok özel ‘casusları’

Rob hizmetleri karşılığında ödüllendirildi.

Devletlerin çok özel ‘casusları’

Cher Ami, Smithsonian Müzesi’nde sergileniyor. 

DENİZ MEMELİLERİ ÇOK SIK KULLANILIYOR

Pek çok ülke yunusları casus olarak kullandıklarını açıkladı. Rus emekli albay Viktor Baranets, “Savaş görevleri için askeri yunuslarımız var, bunu saklamıyoruz” dedi. Baranets, Kırım’da deniz tabanını analiz etmekten, yabancı dalgıçları öldürmeye ve yabancı gemilerin gövdelerine mayınlar yerleştirmeye kadar çeşitli görevler için eğitilmiş askeri yunuslar için bir merkezin bulunduğunu söyledi. Kırım’daki yunus tesisi eskiden Ukrayna kontrolündeydi, ancak 2014’te Rusya’nın yarımadayı işgaliyle Rus donanmasının eline geçti. ABD’nin de 1960’lardan beri yunusları askeri roller için eğittiği bildiriliyor. Smithsonian Magazine’e göre, yunuslar Soğuk Savaş yıllarında silahlanma yarışının bile odak noktası oldu. Yunus eğitimiyle ilgili kısmen gizliliği kaldırılmış bir 1976 CIA belgesi de Sovyetler Birliği’nin ABD’nin yunuslarına karşı önlem almaya çalıştığını gösteriyor. ABD Donanması’nın deniz aslanlarını da eğittiği biliniyor. Mükemmel görüşleriyle tanınan deniz aslanları su altı mayınlarını ve diğer şüpheli nesneleri tespit etmek üzere ABD donanmasınca eğitiliyor.

Haberin Devamı

Devletlerin çok özel ‘casusları’

Rusya ve ABD ordularının yunusları eğittiği biliniyor.

Devletlerin çok özel ‘casusları’

ABD ordusunun yunusları mayın da temizliyor. 

Haberin Devamı

Devletlerin çok özel ‘casusları’

Bomba taşıyan bir yunus.

KERTENKELEYE SUÇLAMA, SİNCABA ‘TUTUKLAMA’

Son yıllarda İsrail, sincaplardan bukalemunlara kadar pek çok ilginç hayvanı gizli görevlere gönderdiğine dair iddialarla gündeme geldi. Geçen yıl Hamas, İsrail’i, silahlarla donatılmış bir “katil yunus” casusunu Filistin’in Gazze kıyılarında konuşlandırmakla suçladı. 2007’de İran istihbaratı İsrail’in bir nükleer zenginleştirme tesisi etrafında casusluk yapmak için sincap kullandığını iddia etti. İran, bir nükleer zenginleştirme tesisinin yakınında 14 sincabı casus şüphesiyle “tutukladı”. İran’ın eski genelkurmay başkanı Hasan Firuzabadi, İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD ve ABD Merkezi Haberalma Örgütü CIA’yı ülkenin nükleer programı hakkında casusluk yapmak için “kertenkele” kullanmakla suçladı.

Devletlerin çok özel ‘casusları’

İran, bir nükleer zenginleştirme tesisinin yakınında 14 sincabı casus şüphesiyle alıkoymuştu.