23.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
İsrail merkezli “NSO Group” adlı şirketin ürettiği “Pegasus” isimli casus yazılım aracılığıyla küresel çapta gazeteci, aktivist, avukat ve siyasilerin hedef alındığı, en az 10 hükümetin, bu şirketin müşterisi olduğu iddiaları, başta İsrail ve Fransa olmak üzere hükümetleri harekete geçirdi. Şirket ise “bir kampanyanın kurbanı” olduğunu açıkladı.
İddialar sonrası harekete geçen İsrail hükümetinin, Pegasus’a yönelik iddiaları araştırmak üzere bir birim kurduğu belirtildi. Farklı bakanlıklarda görev yapan isimlerden oluşacak ekipte, Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey yöneticiler, gizli servis yetkilileri ve diplomatların yer alacağı bilgisi verildi. Söz konusu birimin doğrudan Başbakan Naftali Bennett’e bağlı olan Ulusal Güvenlik Konseyi’nce koordine edileceği bildiriliyor. Casus yazılım Pegasus’a yönelik bir ihracat sınırlaması getirilmeyeceği tahmin edilirken, tam tersi bir karar alınması gerektiğini düşünen siyasiler de var.
MACRON’DAN TOPLANTI
Fas hükümetince Pegasus casus yazılımı kullanılarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ait akıllı telefonun izlendiğinin iddia edilmesi üzerine, Macron da harekete geçti.
Fransa Cumhurbaşkanı, casus yazılımını tartışmak için Ulusal Güvenlik Toplantısı düzenledi. Söz konusu toplantıda, konunun araştırılmasına ilişkin izlenecek yolların tartışıldığı belirtilirken, Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal da, “Başkan bu konuyu yakından takip ediyor ve çok ciddiye alıyor” açıklaması yaptı. Fransız basınında Macron’un telefonunun izlendiğine ilişkin iddiaların yer almasının ardından Elysee Sarayı, “Eğer bu bulgular doğruysa, bu çok ciddi bir durum. Tüm ışık bu açıklamalara tutulacak” açıklamasını yapmıştı. Fas hükümeti ise iddiaları reddediyor.
Bununla birlikte Macaristan’da da konuyla ilgili şikayetler üzerine soruşturma başlattığı haber veriliyor. Macar polisi, bu hafta biri siyasetçi olmak üzere iki kişiden benzer iddialara yönelik şikayetler aldığını duyurmuştu.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel de, “Pegasus” casus yazılımı kullanarak “muhaliflerin telefonlarını dinlediği” yönündeki iddialarına ilişkin “Bu tür programlar, yargı denetiminin garanti edilmediği ülkelerde satılmamalıdır” değerlendirmesini yaptı.
DUBAİLİ PRENSESLER DE LİSTEYE ALINMIŞ!..
Pegasus casus yazılımıyla hedef alınanların oluşturduğu 50 bin kişilik listede, Dubai Şeyhi’nin kaçarken yakalanan kızı Prenses Latife’nin yanı sıra Londra’ya kaçan eski eşi Prenses Haya’nın da yer aldığı ortaya çıktı. Prenses Latife’nin ülkeden kaçışı dünya kamuoyu tarafından takip edilmişti. Birleşik Arap Emirlikleri de, bu casus yazılımı kullanan ülkeler arasında sayılıyordu. BAE ise iddiaların temelsiz olduğunu savundu. Söz konusu listeyi inceleyen Uluslararası Af Örgütü, kontrolsüz durumdaki istihbarat endüstrisi için düzenleme getirilmesi çağrısında bulundu.
Öte yandan Pegasus’u kullanan Suudi Arabistan’ın izlemeyi düşündüğü kişiler arasında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de bulunduğu belirtildi.
‘KURBAN OLDUK’ AÇIKLAMASI
NSO, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un cep telefonlarından birinin de listede olduğu ve telefonuna sızıldığı iddiasına tepki gösterdi. NSO’nun üst düzey bir yetkilisi, “Size Fransa Cumhurbaşkanı’nın hedef olmadığını garanti edebiliriz” derken, “kötü niyetli ve iftiracı” bir kampanyanın kurbanı olduklarını öne sürdü. NSO, “listede telefon numaralarının bulunmasının numaraların sahibi kişilerin mutlaka Pegasus ile izlendiği anlamına gelmediğine” dikkat çekti.
Pegasus casus yazılımı, erişilmek istenen telefonunun yakınında bulunan kablosuz bir alıcıdan faydalanıyor. iPhone modeli telefonlara ise mesajlaşma uygulaması iMessage’ın güvenlik açıklarından faydalanarak casus yazılımı yüklenebiliyor. WhatsApp, Telegram, Signal gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarını da kullanabiliyor. Yazılım, telefondaki resim, video, kullanıcı şifresi, e-posta gibi bilgilere erişebiliyor.