DünyaDemokratlar başkanını arıyor! Simpsons yine tahmin etti mi?

Demokratlar başkanını arıyor! Simpsons yine tahmin etti mi?

23.07.2024 - 06:57 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden’ın yarıştan çekilmesi sonrası Demokrat Parti’nin yeni başkan adayının kim olacağı büyük merak konusu. Kamala Harris açık ara en öne çıkan isim olurken, parti içinde de destek artıyor.

Demokratlar başkanını arıyor Simpsons yine tahmin etti mi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilirken desteğini açıkladığı Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti’nin yeni başkan adaylığı için şansı en yüksek isim olarak öne çıkıyor. Nitekim Demokrat Parti’nin 50 eyalet başkanı, Harris’in yeni başkan adayı olması için destek açıkladı.

Haberin Devamı

Seçime az süre kala Demokratların Harris’in arkasında birleşmesi ve belirsizliği kaldırması büyük bir olasılık olarak gözüküyor. Harris’in ilk siyah kadını başkan adayı olmasının engellenmesinin oluşturacağı görüntünün de, parti için ciddi olumsuzluk yaratacağı ifade ediliyor. Harris’in şu ana dek kampanya için bağışlanan yaklaşık 100 milyon dolara derhal erişimi olacak olması da önemli bir ayrıntı. 

Harris’e rakip olabilecek çoğu isimse, Harris’e desteğini açıkladı ve başkan yardımcısı olmak için yarışa girişti. Önceden başkan adaylığı için adı geçen Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ve eski başkan adaylarından Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg Harris’e destek açıkladı. Pensilvanya Valisi Josh Shapiro da destek mesajı yayınlayanlardan. Bu isimlerden birinin Harris’in yardımcısı olarak belirlenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Obama ne yapacak?

Harris şu anda en önemli aday, ancak bu konuda soru işaretleri de bulunuyor. Daha önceki anketler Harris’e olan desteğin Biden kadar düşük olduğunu gösteriyordu. Ayrıca 2020 başkanlık yarışında aday olmak isteyen Harris’in çok kötü performans göstermiş olması da bir diğer soru işareti.

Bununla birlikte Biden’ın Harris’i işaret etmesi sonrası bahis sitelerinde Harris’in kazanma şansı 12 kat artmış durumda. Trump hala en avantajlı isim olsa da, fark kapanıyor. Ayrıca bağışlar konusunda da hareketlilik yaşandığı, Harris’in Biden’ın açıklamasından sonraki 24 saatte 81 milyon dolar bağış toplayarak bu alanda bir rekora imza attığı belirtildi.

Anketler ne demişti?

Öte yandan Reuters ve Ipsos’un 1-2 Temmuz’da gerçekleştirdiği ankette, Michelle Obama’nın adı Donald Trump’ı yenebilecek tek potansiyel aday olarak öne çıkmıştı. Bu ankette Obama yüzde 50 oy almış ve Trump’ı 11 puan geride bırakmıştı. Aynı ankette Harris ise yüzde 42’de kalmış ve Trump’ın 1 puan gerisinde yer almıştı. Son ankette ise Harris 48, Trump ise yüzde 50. 

Bununla birlikte Harris’e rakip olabileceği konuşulan Michelle Obama ise bu konuda hiçbir olumlu sinyal vermiş değil. Daha önce de başkan adayı olmayacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Demokratlar başkanını arıyor Simpsons yine tahmin etti mi

Süreç nasıl olacak?

Demokrat Parti Kongresi’nin 19 Ağustos’ta başlaması planlanıyor. Parti, tek bir adayın etrafında birleşmezse 1968’den bu yana ilk çok adaylı kongre yapılabilir. Aday olmak için farklı eyaletlerden toplam 300 delegenin imzası gerekiyor. Adaylar seçimde 3900 delegenin oylarının çoğunluğunu almaya çalışacak. İlk turda çoğunluk sağlanamazsa, ek oylama turlarına gidilecek.

Demokratlar başkanını arıyor Simpsons yine tahmin etti mi

Harris ‘o kareye’ giriyor!

TIME dergisi, Biden’ın Demokrat Parti başkan adaylığından çekilmesinden sonra, eski bir kapak tasarımına göndermede bulunan yeni bir kapak hazırladı. Kapakta Biden’ın artık iyice kareden çıktığı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in sayfanın ortasına doğru ilerlediği görülüyor.

Anne biyolog, baba ekonomi profesörü...

Kamala Harris, 1964’te Kaliforniya’nın Oakland şehrinde doğdu. Anne Hindistan’dan ABD’ye öğrenci olarak gelen bir biyolog, baba ise Jamaika’dan öğrenci olarak gelen ekonomi profesörüydü. Berkeley’de çalışmalarını sürdüren anne Shyamala Gopalan, Kamala’nın babası Donald Harris ile ABD’de tanıştı. Çift boşandıktan sonra Kamala ve iki yaş küçük kardeşi Maya, anneleriyle yaşamayı sürdürdü. Maya, ünlü bir avukat ve yazar oldu, Hillary Clinton ve kardeşinin seçim çalışmalarına da katkı sundu.

Haberin Devamı

Hukuk eğitim alan Kamala Harris ise savcı olarak göreve başladı. 2003’de San Francisco bölge savcısı olan Harris, bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadındı. 2017’deyse Kaliforniya Senatörü olarak Senato’ya girdi. Demokrat Partiden 2020 başkanlık seçimi için aday adayları arasında yer alan Harris, ön seçimlerde elendi. 

Simpsons yine tahmin etti mi?

Ünlü çizgi dizi Simpsons’ın bir bölümünde Lisa Simpson’ın ABD başkanı olması ve giydiği mor takım, Kamala Harris ile benzerlik göstermesi açısından sosyal medyada gündeme geldi.

Demokratlar başkanını arıyor Simpsons yine tahmin etti mi

‘Güçlüyüm’ kampanyası çöpe gitti!

Biden’ın çekilmesiyle, Donald Trump’ın Biden’ı fiziksel zayıflığını hedef alan kampanyası çöpe gitmiş oldu. Seçim kampanyaları, Biden’ın zayıf olduğu algısına ve Trump’ın ‘dinçliğine’ dayanıyordu. Ancak artık Demokrat Parti’nin adayı hem Biden hem de Trump’tan çok daha genç biri olacak.

Haberin Devamı

‘Bu kadınların dünyası’

ABD’de sanat dünyasının önemli isimleri kararından ötürü Başkan Joe Biden’ı kutlarken, bir çoğu da başkanlık yarışında Kamala Harris’e destek verdi. Robert de Niro, Biden’ın çekilme kararını kutladı ve “Ülkemiz için Donald Trump’ı yenmekten daha önemli bir şey yok” mesajını paylaştı. Jamie Lee Curtis, Harris’in ‘test edilmiş ve güvenilir’ bir isim olduğunu vurgulayan bir mesaj paylaştı. Şarkıcı ve aktris Barbra Streisand da Biden’ı kararından dolayı tebrik etti ve “demokrasiyi savunduğu için herkesin ona minnettar olması gerektiğini” savundu. Şarkıcı Katy Perry de Kamala Harris’e destek verdi ve “Bu kadınların dünyası, burada yaşadığınız için şanslısınız” mesajını verdi.

Trump: Çekildiğini unuttu

Cumhuriyetçi aday Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Biden’ı eleştirmeyi sürdürdü. Trump açıklamasında, “Bugün yeni bir gün ve Joe Biden dün yarışı bıraktığını hatırlamıyor. Kampanya programını talep ediyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 3. Dünya Savaşı’nın olası başlangıcına ilişkin görüşmeler organize ediyor. Biden, ‘keskin, kararlı, enerjik, kızgın ve gitmeye hazır” ifadelerini kullandı.

Demokratlar başkanını arıyor Simpsons yine tahmin etti mi

Biden kararı nasıl aldı?

ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim yarışından çekilme kararının perde arkasında yaşananlar CNN tarafından haberleştirildi. Üst düzey bir kampanya danışmanı, Biden’ın yarıştan çekilme planlarının Cumartesi gecesi başladığını ve Pazar günü kesinleştiğini söyledi. Buna göre Biden cumartesi kendisine yakın isimlerle anketleri inceledi ve Trump’ı yenme şansı olup olmadığını tartıştı. Kovid nedeniyle Delaware’de dinlenen Biden kararını sadece çok az sayıda yakın yardımcısına danıştı. Çoğu üst düzey yardımcısının Biden’ın duyurusundan, paylaşımdan önceki dakikalarda haberdar olduğu ifade ediliyor. Beyaz Saray’daki birçok isim ise herkes gibi sosyal medyadan öğrendi.

Liderlerden teşekkür yağdı

ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim yarışından çekilme kararı almasına ABD ve dünya siyasetinden farklı tepkiler geldi.

ABD eski başkanı Barack Obama: “Joe’nun hiçbir zaman mücadeleden geri durmadığını biliyorum. Siyasi manzaraya bakıp meşaleyi yeni bir adaya devretmeye karar vermesi kesinlikle hayatındaki en zor kararlardan biri... Ancak Amerika için doğru olduğuna inanmasaydı bu kararı vermeyeceğini biliyorum.”

ABD eski başkanı Bill Clinton ve Dışişleri eski bakanı Hillary Clinton: Yaptıkları ortak açıklamada, Biden’a destek mesajı vererek, “Başkan Yardımcısı Harris’i destekleme konusunda Başkan’a katılmaktan onur duyuyoruz ve kendisini desteklemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Eski dışişleri bakanı John Kerry: Biden’ın, olağanüstü başkanlığı için her Amerikalının minnettarlığını hak ettiğini ifade etti, “ABD’nin dünya sahnesinde yeniden Amerika gibi liderlik etmesini sağladığını” savundu.

ABD Temsilciler Meclisi eski başkanı Nancy Pelosi: Biden’ın vizyonu, değerleri ve liderlik mirasının, onu ülke tarihinin en önemli başkanlarından biri yaptığını ifade etti. Pelosi “Harris’in ABD başkanlığına aday olmasını destekliyorum” dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau: Biden’ın, her şeyi ülkesine sevgisi nedeniyle yaptığını belirterek, “Başkan olarak Kanadalıların ortağı ve gerçek bir dosttur” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz: “Onun sayesinde transatlantik iş birliği güçlendi, ABD bizim için iyi ve güvenilir bir ortak oldu. Tekrar aday olmama kararı saygıyı hak ediyor.”

İngiltere Başbakanı Keir Starmer: Biden’ın kararına saygı duyduğunu vurguladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant: “Özellikle savaş sırasındaki kararlı desteğiniz paha biçilemezdi. Liderliğiniz ve dostluğunuz için minnettarız.”

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov: “Seçimlere hâlâ 4 ay var ve bu, birçok şeyin değişebileceği uzun bir dönem... Sabırlı olmalı ve olup bitenleri dikkatle izlemeliyiz. Önceliğimiz özel askeri operasyondur.”

Demokratlar başkanını arıyor Simpsons yine tahmin etti mi

‘Türkiye açısından bir tık daha iyi olabilir!’

ANKARA Milliyet - ABD Başkanı Joe Biden’ın, Demokratların kongresi öncesi adaylıktan çekilip, yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i işaret etmesi, soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Aday gösterilip gösterilmeyeceği, gösterilirse seçimi kazanıp kazanamayacağı kestirilemeyen Harris’in, Türkiye’ye bakış açısı da merak konusu. Dış Politika Enstitüsü Başkanı emekli büyükelçi Hüseyin Diriöz, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, annesi Hintli, babası Jamaikalı olan Harris için, “Doğu halklarını hor gören bir arka plandan gelmiyor” derken, “Türkiye açısından bakınca, bir tık daha iyi olabilir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı. Diriöz, şöyle devam etti:

“Hanımlardan, etnik azınlıklardan oy alma ihtimali yüksek. Açıklanmasının hemen ardından yapılan kamuoyu yoklamasında Harris yüzde 48, Biden yüzde 51’di. Bu çok düşük bir fark, bahsettiğimiz faktörlerle çok rahat kapanabilir. Michelle Obama dahil birçok isim geçiyor, parti içinde muhalif de çok ama büyük sansasyon yaratılmaması için Harris’in arkasında birleşilecektir diye düşünüyorum. Türkiye açısından bakınca bir tık daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Doğu halklarını hor gören bir arka plandan gelmiyor… İyi bir aday olabilir diye düşünüyorum. Savcılığı da var geçmişinde. Trump’ın da savcılarla başı dertte.”