Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta bir etkinlik için Bozcaada’daydım. Etkinlik saatine kadar adada kısa bir tur attım. Her gittiğim kentte olduğu gibi burada da halkla ve esnafla sohbet edip bilgi aldım. Ada halkına bir dokun bin ah işit! Kiminle konuştuysam hep benzer konulardan şikâyet ediyordu. Adanın aslında temel üç sorunu varmış: Ulaşım, sağlık ve eğitim. Adadan döner dönmez bu şikâyetlerin hepsiyle ilgili hızlıca yetkililerden bilgi aldım.

Feribot kalkamayınca öğretmen gelemiyor

Ulaşımdan başlayacak olursam; kış aylarında elverişsiz hava koşulları nedeniyle feribot kalkmayınca adanın ana karayla tüm bağının kesildiğini ifade eden vatandaşlar oldu. Ben de bu şikâyeti adaya ulaşımı sağlayan GESTAŞ yetkililerine sordum. Aldığım yanıt şöyleydi: “Kışın çok yüksek şiddetli fırtına oluşmadıkça seferlerimiz iptal edilmiyor ancak çok şiddetli fırtınalı hava durumlarında yolcu ve araç emniyeti düşünülerek sefer iptalleri yaşanıyor.” Bu arada ben de adaya gidip gelirken GESTAŞ feribotlarını kullandım. Hizmet kalitesi gerçekten çok iyi. Adada festival yapıldığı için bir yoğunluk yaşanmaması amacıyla ek seferler bile konulmuştu. İkinci konu sağlık. Bozcaadalılar, adaya bir hastane yapılmasını istiyordu. Hemen Çanakkale İl Sağlık Müdürü ile iletişime geçtim ve bilgi aldım. Aldığım bilgiye göre, adada 33 sağlık personeli görev yapıyormuş. 7/24 112 acil istasyonunda hazır bekleyen bir ambulans, aynı zamanda 2 tam teşekkürlü ambulans ve laboratuvar hizmeti veriliyormuş. Bunların yanı sıra acil durumlar için sağlık ambulans teknesi, Kıyı Emniyet’e ait tekneler, Sahil Güvenlik ve GESTAŞ ile protokol varmış...

Haberin Devamı

Feribot kalkamayınca öğretmen gelemiyor

Gelelim en büyük soruna!

Adada gezerken İstiklal İlkokulu dikkatimi çekti. Çok güzel bir mimariye sahip olan bu okulun fotoğrafını çekerken yanıma gelen veliler, okulun kış aylarında yaşadığı öğretmen sorununa dikkati çektiler. Bozcaada’da ev kiralarının yüksek olduğunu, bu ücretleri karşılayamayan öğretmenlerin çoğunlukla adada değil ana karada yani Geyikli ’de ev tutmak zorunda kaldıklarını söylediler. Kış aylarında elverişsiz hava koşulları nedeniyle feribot kalkamayınca öğretmenlerin de okula gelemediğini belirttiler. Bu durumda öğretmenler idari izinli sayılıyormuş. Önceki yıllarda adada bir lojman varmış, ama yıkılmış ve yenisi henüz yapılmamış. Öğretmenler, uygun fiyata kalacak yer bulamadıkları için böyle bir sorunla karşılaşılmış. Konuyla ilgili görüş aldığım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de vatandaşların bu şikâyetlerini doğruladı: “Bazı öğretmenlerimizin ada dışında yaşaması sebebiyle feribotun geçemediği günlerde bu sorunla karşılaşıyoruz” dediler. Bir de öğretmen eksiği varmış… İstiklal İlkokulu’nda sınıf öğretmeni ve matematik öğretmeni yokmuş! Haftaya okullar açılıyor. Umarım yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte bu eksiklikler giderilir.

Haberin Devamı

★★★

Lezzet avcılarının yeni rotası Kuşadası

Kuşadası Belediyesi, kente yeni cazibe merkezleri kazandırmak ve turizmde çeşitliliği artırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek Dünya Sokağı Gastronomi, Kültür ve Sanat Merkezi kurmak için kolları sıvamış. Türkiye’de bir ilk olacak merkez, 5 kıtadan 30 ülkenin öne çıkan lezzetlerini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunacak. Bu önemli girişimin başarılı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

Sağlıcakla kalın.