DünyaÇubays'in kellesi gitti

Çubays'in kellesi gitti

21.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çubays'in kellesi gitti

Çubaysin kellesi gitti

RUSYA'da, yayınlanmamış bir kitaba katkılarından dolayı 90'ar bin dolar alan üst düzey yetkililer arasında bulunan, Rus hükümetinin "2 numaralı adamı" Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anatoli Çubays'ın Maliye Bakanlığı görevine son verildi. Çubays, başbakan Birinci Yardımcılığı görevini sürdürecek. Yeltsin, Çubays'in ardından Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov'un, sürdürdüğü Yakıt ve Enerji Bakanlığı görevine de son verdi.
Anatoli Çubays'ın adının karıştığı skandalın ortaya çıkmasının ardından komünist muhalefet, Çubays'ın görevinden uzaklaştırılması için Yeltsin'e baskı yapmaya başlamıştı. Maliye Bakanlığı, liberal eğilimli Yablako Partisi'nden, milletvekili Mihail Zadornov'a önerildi. Zadornov, Parlamento Bütçe Komisyonu başkanlığını yürütüyor. Komisyon kaynakları, Zadornov'un bu görevi kabul ettiğini belirttiler. Yablako'nun lideri Grigori Yavlinski ise Zadornov'un bu görevi kabul etmesine karşı çıkıyor.
Skandal üzerine Çubays geçen hafta Yeltsin'e istifasını sunmuş, ancak devlet başkanı istifayı geri cevirmişti. Yeltsin, skandala adları karışan Özelleştirme Bakanı Maksim Boiko, Devlet İflas Komitesi Başkanı Pyotr Mostovoi ve Kremlin yetkilisi Aleksander Kazakov'u görevlerinden almıştı.