17.08.2022 - 14:38 | Son Güncellenme:
Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Bilim insanları uzay ve evren hakkında çalışmalarını son süratle sürdürse de evrenle ilgili açıklanamayan birçok detay mevcut. Uzayla ilgili birçok şeyin gizemini koruyor olması da komplo teorilerine zemin hazırlıyor. Komplo teorilerinden söz edildiğinde ise akla gelen ilk gelen Ay'a insan gönderme amacıyla oluşturulmuş bir NASA programı Apollo görevleri oluyor. Her ne kadar bilimsel olarak kanıtlansa da birçok kişi, "Ben aya gittiklerine inanmıyorum" veya "ABD söz konusuysa mutlaka bir hile vardır" diyebiliyor. Öyle ki Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de Ay'a ayak bastığı çeşitli fotoğraf ve videolarla kanıtlansa da komplo teorisyenleri bu paylaşımlardaki bazı detaylara takılarak bunun gerçekleşmediğini iddia ediyor. Peki uzayla ilgili büyük çalışmaların başlangıcı olan bu dev adım gerçekten de kocaman bir yalan olabilir mi?
KASKTAKİ FİGÜR DİKKAT ÇEKTİ
Apollo 11'in Ay'a inişinin ABD hükümeti tarafından yaratılan bir aldatmaca olduğu görüşü tüm video ve fotoğraflara rağmen hâlâ devam ediyor. Yaklaşık 71 milyar lira harcama yapılan Apollo 11 görevi, komplo teorisyenlerine göre gerçekten daha ucuz ve kolay olabilir! Aynı zamanda 1972'de Apollo 17 görevinde çekilen bir videoda astronotların birinin kaskında görülen yansıma da şüphe uyandırdı.
Streetcap1 adlı YouTube hesabında 2017'de paylaşılan ve geçtiğimiz günlerde tekrardan gündem gelen videoda iddialarını kanıtlamaya çalışan YouTube kullanıcısına göre Ay'a ilk ayak basışın fotoğrafı çeken kameranın, astronotların kaskındaki yansımasının nerede olduğu sorusu kafaları karıştırdı. YouTuber, astronotlardan birinin kaskında görülen yansımada ise astronot kıyafeti olmayan birinin görüldüğünü öne sürüp bunun sahne düzeninde yaratılan bir kurmaca olduğunu iddia etti. Anlatıcı, videodaki figürü 70'lerin başlarında uzun saçlı, üzerinde yelek olan bir erkeğe benzeterek, "Bu adamın kıyafeti nerede?" diye de ekledi.
YouTube'da 2,8 milyondan fazla izlenen videoya yorum yapan birçok kişi ise Youtuber'ın teorisine ikna olmadı. Biri, "Astronotun kaskının eğriliği, balık gözü mercek etkisine neden olur. Sadece Google'a 'balık gözü lens resimleri' yazdığınızda ne kadar eğik olduklarını göreceksiniz. Gölgeye baktığınızda, yaşam destek sisteminin kutu şeklindeki şeklini açıkça görebilirsiniz" yazdı. Videoyu izleyen bir başka kişi ise, "Bana göre beyaz, geniş uzay giysisiyle başka bir astronot gibi görünüyor. İki kolunun da hafifçe öne doğru uzandığını görebilirsiniz. Ayrıca gölge, sırtındaki yaşam desteği de dahil olmak üzere uzay giysisinin hantallığını gösteriyor" diye yorum yaptı.
BAYRAK DALGALANIYOR MU?
Bir diğer kullanıcı ise, "Hep bunun bir aldatmaca olduğunu düşünmüşümdür" diyerek YouTube kullanıcısına destek verdi. Bunun bir aldatmaca olduğunu düşünenlerin sayısı da hatırı sayılır derecede fazla. Bazı komplo teorisyenleri Ay'a dikilen bayrağın rüzgarda dalgalanmasını bunun bir kurmaca olduğuna dair örnek verse de iddialara NASA tarafından şu açıklama getirildi:
"Uzayda rüzgardan söz etmek imkansız. Bu sebeple herhangi bir bayrak dalgalanarak estetik bir görüntü sağlayamaz. Bayrağın fotoğrafta estetik durmaması da önemli bir sorundu. Bu problem üzerine NASA uzayda kullanmak için özel bir bayrak tasarladı. Böylece bayrak Ay'da dalgalanıyor gibi görünüyor."
Aynı zamanda Ay'a ayak basıldığına inanmayanlar, ABD hükümetinin dünyanın geri kalanını Ay'a götürmek ve uzay yarışını kazanmak için galaksiler arası yolculuğu ürettiğini de iddia ediyor. Ay'la ilgili ortaya atılan son teorilerden biri ise Ay'ın ufkunda beliren garip bir yapıydı. Buna göre bu yapı ayda kurulan bir ev, monolit veya bir üs olmalıydı. Yapılan araştırmalar sonucunda bunun yalnızca bir kaya parçası olduğu tespit edildi. Ancak bu da ikna etmeye yetmedi ve komplo teorisyenleri görünen yapının kaya olduğunu söyleyen Çin hükümetini suçlamaya başladı. Ay'la ilgili iddialar bilim insanları tarafından çürütülse de birçok kişi Ay görevleriyle ilgili çılgın iddialarını sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor.