07.10.2013 - 09:33 | Son Güncellenme:
Çin'den gelecek füzelerle ilgili artı-eksi değerlendirmesi yapılıp, soru işaretlerine dikkat çekildi.
Türkiye geçtiğimiz günlerde, uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihalesini Çin Halk Cumhuriyeti’nden CPMIEC firmasına vermişti. Konuyla ilgili soru işaretleri bulunduğuna dikkat çeken Radikal yazarı Deniz Zeyrek , Çin'in FD/2000 füze sistemleriyle ilgili ilginç iddialarda bulundu.
Zeyrek, sistemin artı ve eksilerini sıralayıp şunları söyledi:
Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’nden (EDAM) Can Kasapoğlu ve Aoron Stein bu konuda kapsamlı bir çalışma yapmış. Yarın açıklanacak. Projenin ortaya çıkışından şu anda gelinen noktaya dek projeyi kapsamlı bir şekilde masaya yatırmışlar. Çıkardığım sonuçları şöyle sıralayabilirim:
-12 uzun menzilli füze bataryasının alımını öngören projede ABD , Çin, Rusya, İtalyan/Fransız ortaklığı yarışıyordu. Rusya ihale sürecine girmeden ülkeler arası pazarlıklarla ilerlemek istedi. Türkiye başlangıçta Çin ve Rusya ile doğrudan müzakerelere sıcak baksa da Ocak 2013’te yöntem değişti ve firmalardan ihale için teklif istendi. ABD’li firma, anlaşma sağlansa da Kongre onayı olmaksızın satış yapamayacağı ve iş ABD Kongre üyelerinin insafına bırakılmak istenmediği için ABD’li firma yarışa geriden başladı. İtalyan/Fransız ortaklığı Aselsan, Roketsan ve Ayesas ile anlaşma yaparak hem teknoloji transferine hem Türk firmalarla uzun vadeli işbirliğine gitme vaadinde bulundu. Çinlilerin en büyük avantajı ise ucuzluk oldu.
-Türkiye 2009’da projeyi açıklayınca dönemin ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Ankara’ya “İhale yapmadan konuyu NATO ile değerlendirin” uyarısı yaptı.
-Rusya’nın S-300 ve S-400 sistemleri de Çin’in FD/2000 sistemi de NATO hava savunma ağıyla uyumlu değil. Yani Kürecik’te kurulan NATO radarı ile entegre olamayacak ve Kürecik Radarı Türkiye’ye yönelik bir füze tehdidinde Çin füzesinin harekete geçmesini sağlayacak uyarıyı yapmayacak. Dolayısıyla Türkiye Çin’den alacağı füzelerle birlikte kullanmak için ayrı bir radar ve erken uyarı uydu sistemi kurmak zorunda. Türkiye, 16 uyduluk erken uyarı sistemini ancak 2025’te tamamlayabilecek.
-Çin’in satmak istediği sistem daha önce hiçbir çatışmada denenmemiş.
-Çin füze sisteminin denizden de ateşlenebilmesi için yine Çin’den uyumlu bir fırlatma gemisi almak gerekiyor. Zira Türkiye’nin milli gemi çalışmaları NATO uyumlu olacak.