DünyaÇin’in ‘etrafı sarıldı’

Çin’in ‘etrafı sarıldı’

03.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güney Çin Denizi’nde sular ısınıyor. ABD, Filipinler ile imzaladığı askeri üs anlaşması sayesinde, Çin’in etrafında oluşturduğu güvenlik çemberini tamamlamış oldu.

Çin’in ‘etrafı sarıldı’

ABD ile Çin arasında yaşanan güç savaşında, Amerika lehine önemli bir gelişme yaşandı. ABD, 4 yeni askeri üsse erişim için Filipinler ile anlaştı. İki ülkenin savunma bakanlarının dün yaptıkları açıklamalara göre, Washington’ın 2014’te imzalanan Gelişmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında 4 üsse daha erişimine izin verilecek. Anlaşma, çok sayıda Amerikan askerinin 30 yıl sonra ilk kez Filipinler’e dönmesi anlamına gelecek.

Haberin Devamı

Amerikan Savunma Bakanı Lloyd Austin, Başkan Joe Biden’ın “ABD’nin Filipinler’in savunmasına destek taahhüdünün kaya gibi sağlam olduğunu” vurguladığını hatırlatarak, “İttifakımız her ülkenin demokrasisine de güven veriyor, özgür ve açık bir Hint-Pasifik’in sürdürülmesine katkı sağlıyor” dedi.

Çin’in ‘etrafı sarıldı’

 

ABD’nin Filipinler ile anlaşması bölgede süren güç mücadelesi için oldukça önemli bir gelişme olarak görülüyor. Zira, Filipinler’in de katılımıyla, ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. Güneyde Avustralya, Doğuda Japonya ve Güney Kore’nin müttefiklikleri oluşan bu güvenlik halkasındaki eksiklik, Filipinler’in katılımıyla ‘kapatıldı’.

İhtilaflı bölge

Filipinler, Güney Çin Denizi’ni ‘Batı Filipin Denizi’ olarak adlandırıyor ve bu bölgede Çin ile uzun zamandır ihtilaf yaşıyordu. Çin’in son yıllarda bu bölgede yeni adalar inşa etmesi ve bunları silahlandırması, bölge ülkelerini endişelendiriyordu.

Haberin Devamı

Çin, ilk kez 1947’de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde hak iddia ederken, yeraltı kaynakları açısından zengin bölgede, başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya’nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Uydu görüntüleri, Çin’in son yıllarda bölgedeki adaları yapay olarak genişlettiği, kayalıkları ve resifleri doldurarak limanlar, askeri tesisler, uçak pistleri inşa ettiğini gösteriyor.

‘Çin Ukrayna’dan ders çıkarıyor’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Asya gezisi kapsamında geldiği Tokyo’daki temasları sonrası dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Sputnik’in aktardığına göre bölgedeki gerilime değinen Stoltenberg, ‘Çin’in Ukrayna ihtilafının yarattığı sonuçları yakından izlediğini ve gelecekteki kararlarını etkileyebilecek dersler çıkardığını’ söyledi. “Rusya’nın savaşı kazanması halinde, Moskova ve Pekin’in verecekleri mesaj, istediklerini kaba kuvvetle başarabilecekleri olacak” diyen Stoltenberg, “Bugün Avrupa’da yaşananlar yarın Doğu Asya’da da olabilir” ifadelerini kullandı. Genel Sekreter, “Çin yakından izliyor ve gelecekteki kararlarını etkileyebilecek dersler çıkarıyor” yorumunu yaptı.

Yazarlar