DünyaÇin ve Filipinler yine karşı karşıya! Gemiler çarptı, jet uçtu

Çin ve Filipinler yine karşı karşıya! Gemiler çarptı, jet uçtu

25.08.2024 - 17:02 | Son Güncellenme:

Bir Filipinler gemisinin Çin'e ait sekiz sahil güvenlik gemisi tarafından kıskaca alındığı Escoda Sığı'nda, gökyüzünde savaş uçakları belirdi.

Çin ve Filipinler yine karşı karşıya Gemiler çarptı, jet uçtu

Filipinler Haber Ajansına (PNA) göre, Batı Filipin Denizi Ulusal Görev Gücünden (NTF-WPS) yapılan açıklamada, Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosu'na (BFAR) ait geminin, Filipinli balıkçılara mazot, gıda ve tıbbi malzeme ikmali için insani yardım görevinde olduğu sırada Çinli gemilerin tacizine uğradığı belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, Çin sahil güvenliğine ait 8 geminin, BFAR'a ait gemiye Escoda Sığı yakınlarında çarptığı ve tazyikli su sıkarak motorunun arızalanmasına neden olduğu kaydedildi.

Profesyonel olmayan, agresif ve yasa dışı eylemlerin Filipinli mürettebatın ve hizmet etmeleri gereken balıkçıların güvenliği açısından ciddi riskler oluşturduğunun altı çizilen açıklamada, "Bu provokatif manevralara rağmen BFAR gemisindeki mürettebat yüksek moralini korumuş, güvende ve zarar görmeden kalmıştır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Çin'e bölgesel barış ve güvenliği istikrarsızlaştıran provokatif eylemleri durdurma çağrısı yapıldı.

Son haftalarda iki ülke arasında ihtilaflı sularda artan tansiyon göze çarpıyor.

19 Ağustos'ta Güney Çin Denizi'nin doğusundaki Scarborough Sığı'nda uçan Filipinler'e ait "Cessna 208B Grand Caravan" tipi uçağa Çin ordusuna ait savaş jeti tehlikeli şekilde yanaşmış ve işaret fişeği atmıştı.

Haberin Devamı

Benzer durum, 22 Ağustos'ta Çin'in kontrolündeki Subi Resifi yakınlarında da yaşanmıştı.

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurların yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.