DünyaÇin savaş gemisinden Tayvan Boğazı'nda ABD gemisine yakın temas

Çin savaş gemisinden Tayvan Boğazı'nda ABD gemisine yakın temas

05.06.2023 - 14:57 | Son Güncellenme:

ABD ile Çin arasında yaşanan Tayvan gerginliği yine patlak verdi. Tayvan Boğazı'ndan geçen ABD gemisi Çin donanmasına ait başka bir gemiyle yakın temas yaşadı.

Mayıs ayının son gününde Çin ve ABD havada karşı karşıya geldi. Güney Çin Denizi'nin hemen üzerinde yaşanan gerginlikte ABD'ye ait RC-135 uçağının önü Çin üretimi J-16 tarafından kesildi.

Haberin Devamı

Çinli pilotun yaptığı manevra sonrası ABD uçağının içi titremeye başladı. Türbülans oluşturan manevrayı yapan Çinli pilot ise saniyeler içinde gözden kayboldu.

ÇİN'DEN YANIT GELDİ

Çin ordusu tarafından yapılan açıklamada ABD uçağının Çin'in hava sahasını ihlal ettiği belirtildi. Çin askeri sözcüsü Zhang Nandong yaptığı açıklamada 'Bir ABD RC-135 keşif uçağı, keşif ve müdahale gerçekleştirmek için kasıtlı olarak hava sahamıza girdi' dedi ve Çin'in uluslararası hukuk kurallarına göre ABD jetini izleme hakkı olduğunu sözlerine ekledi.

Çin savaş gemisinden Tayvan Boğazında ABD gemisine yakın temas

137 METRE DETAYI

Aradan geçen 6 günde havadaki gerginlik bu sefer suda yaşandı. ABD Hint-Pasifik Komutanlığından yapılan açıklamada, USS Chung-Hoon (DDG 93) gemisinin ve Kanada ordusuna ait HMCS Montreal (FFH 336) gemisinin 3 Haziran'da Tayvan Boğazı'ndan uluslararası hukuka uygun olarak geçiş yaptığı belirtildi.

Haberin Devamı

Geçiş sırasında Çin ordusuna ait bir savaş gemisinin, ABD gemisine 137 metre yaklaştığı, tehlikeli manevra yaptığı aktarılarak, “Chung-Hoon rotasını korudu ve bir çarpışmayı önlemek için hızını düşürdü” ifadeleri kullanıldı.

Çin savaş gemisinden Tayvan Boğazında ABD gemisine yakın temas

ABD VE ÇİN SAVUNMA BAKANLARI SİNGAPUR’DAYDI

Öte yandan Tayvan Boğazı’ndaki olay, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Çin Savunma Bakanı Li Şangfu'nun yıllık savunma konferansı için Singapur'da bulundukları bir günde meydana geldi.

Singapur'da düzenlenen Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Shangri-La Diyalogu'nda konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin şöyle dedi:

'Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın korunması tüm dünyanın çıkarına. Ticari nakliye yollarının ve küresel tedarik zincirlerinin güvenliği buna bağlıdır. Dünya çapında gezinme özgürlüğü de öyle. Şüphesiz ki, Tayvan Boğazı'ndaki çatışma yıkıcı olur. Çin Halk Cumhuriyeti ile özellikle de savunma ve askeri liderlerimiz arasında açık iletişim hatları elzemdir. Diyalog bir ödül değildir. Bir gerekliliktir. Ve ne kadar çok konuşursak, krize veya çatışmaya yol açabilecek yanlış anlamalardan ve yanlış hesaplamalardan o kadar çok kaçınabiliriz'

Aynı zirvede konuşan Çin Savunma Bakanı Li Şangfu ise “Çin ve ABD'nin iyi geçinmesinin doğru yolu karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği olmak üzere üç ilkeyi takip etmektir” dedi.