DünyaCameron teke tek tartışmadan kaçtı

Cameron teke tek tartışmadan kaçtı

08.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Cameron’ın muhalefet lideri Ed Miliband’la seçim öncesi teke tek televizyon tartışmasına çıkmayı reddetmesi gündem oluşturdu. Miliband, başbakanı korkaklıkla suçladı

Cameron teke tek tartışmadan kaçtı

İngiltere’de 7 Mayıs’taki genel seçimlere iki ay kala Başbakan David Cameron’ın televizyonlardan canlı yayınlanacak seçim tartışmasına katılma tavrı siyaseti ikiye böldü. İngiltere’de BBC, ITV, Sky ve Channel 4’dan oluşan televizyon kanalları yüksek reyting oranlarına ulaşması beklenen tartışma programları serisi planladılar. Anketlerde zor durumdaki Başbakan David Cameron, yedi partinin liderinin de katılacağı 90 dakikalık tek bir programa katılacağını duyurdu.
Muhalefetteki İşçi Partisi lider David Miliband, Başbakan’ı teke tek tartışmaya çağırarak “Onunla her yerde, her zaman, her şekilde tartışırım. Kafasını eğip saklanmayı bıraksın” tepkisini gösterdi.
Cameron’ın kendisini zorlayabilecek teke tek tartışmaya çıkmama kararı İngiliz siyasetinin bir bölümünde destek görürken, ağırlıklı görüş Başbakan’ın demokrasinin olmazsa olmazı özgür bir tartışma ortamından kaçtığı şeklinde... Cameron’ın güçlü konumda girdiği 2010 seçimleriden önce dönemin başbakanı Gordon Brown ve Liberal Demokratların lideri Nick Clegg’le canlı tartışma programına katıldığı hatırlatılıyor. Leeds Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre 2010’daki tartışma, ilk kez oy kullananların yüzde 50’sinin tercihini etkilemişti. Cameron’ı haklı bulanlar ise 2010’a kadar İngiliz televizyonlarında seçim öncesi canlı tartışma geleneğinin olmadığını vurguluyor. Cameron gibi Muhafazakar Parti’den Margaret Thatcher da iktidarı boyunca seçim tartışmalarını ‘başkan seçilen Amerikan geleneğine ait olduğunu’ öne sürerek reddetmişti.
Fakat önceki gün açıklama yapan Sky ve Channel 4 kanalları, sadece Miliband ve Cameron’ın katılacağı son bir tartışma programı düzenleme isteklerini yinelediler.