DünyaBu sonbahar da zor geçecek

Bu sonbahar da zor geçecek

01.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi, sıcak hava dalgaları, kuraklık ve Ukrayna savaşıyla küresel anlamda bir enerji krizi yaşanırken, dünyanın dört bir yanından tasarruf önlemlerine ilişkin haberler gelmeye başladı.

Bu sonbahar da zor geçecek

Cezai yaptırımların da kullanılacağı önlemler ile kısıtlamalar sonbahar ve kış mevsiminin dünyanın pek çok ülkesinde kolay geçmeyeceğini gösteriyor. BBC Türkçe, alınan önlem ve uygulamaları gruplara ayırarak derledi.

Haberin Devamı

Isınma ve klima kısıtlaması: Avrupa, Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattında gaz akışını kısıtlamasının ardından dünyada enerjinin en pahalı olduğu yer haline geldi. Bu nedenle enerji verimliliği Avrupa ülkeleri için en önemli konulardan biri. Avrupa Birliği (AB) kasım ayına kadar gaz depolarını yüzde 80 doldurmayı, kışın gaz tüketimini de yüzde 15 azaltmayı hedefliyor. Almanya, Fransa ve İspanya’da kamu binaları bu kış en fazla 19 dereceye kadar ısıtılabilecek. Fransa ve İspanya yazın da binaların sırasıyla 26 ve 27 derecenin altına indirilmesini yasakladı. Fransa’da klimalı dükkânlar kapılarını kapalı tutmamaları halinde 750 euro ceza ödeyecek, Almanya’da da kamuya ait binaların koridor ve teknik işlerinin
yapıldığı odalar ısıtılmayacak.

Haberin Devamı

Işıklar kapatılacak: Almanya anıtlar, kamu binaları ve reklam panolarının aydınlatılmayacağını, İspanya ise mağazaların akşam 10’dan sonra ışıklarını kapatmak zorunda kalacaklarını duyurdu. Fransa ise aldığı önlemlerle enerji tüketimini yüzde 10 düşürmeyi hedefliyor.

Buluta yağmur ekecekler: Çin’de ise farklı türden bir enerji krizi var, zira ülke kuraklık ve aşırı sıcaklardan etkileniyor. Nehirlerin kuruması, ülkedeki hidroelektrik üretimini derinden etkiledi. Enerjisinin yüzde 80’ini hidroelektrik santrallerden karşılayan Siçuan’da fabrikalar 6 gün kapatıldı. Ofisler ve mağazalarda da klima ve aydınlatma yasağı uygulandı. Çin Tarım Bakanı “bulutlara yağmur ekme” planları yapıyor.

Daha az çalıştırma: Pakistan’da enerji tasarrufu için kamu çalışanlarının çalışma süresi haftada 6 günden 5’e indirildi. Bangladeş’te de kamu çalışanları 1 saat az çalışacak, okullar cumartesi de tatil olacak.

Nükleer seçenek: Bazı ülkeler ise arz talebe yetişmeyince fosil yakıt kullanımını artırmaya başladı. Daha önce kömür ithalatını azaltma planları yapan Hindistan, haziranda ithal edilen kömür miktarında rekor kırdı. Japonya, Fukuşima felaketinden 11 yıl sonra yeni nükleer santrallere yatırım yapmayı ve kullanılmayan reaktörleri aktive etmeyi tartışmaya başladı. Fransa rüzgâr enerjisi üretimini artırmayı planlarken, Güney Afrika ve Çin’de halk çatılarına güneş paneli
yerleştirmeye davet ediliyor.

Yazarlar