DünyaBloomberg, Türkiye'nin füze ve uzay üssü kuracağı ülkeyi duyurdu! Balistik füzeler okyanusa doğru fırlatılacak

Bloomberg, Türkiye'nin füze ve uzay üssü kuracağı ülkeyi duyurdu! Balistik füzeler okyanusa doğru fırlatılacak

12.09.2024 - 15:47 | Son Güncellenme:

Ankara'nın Ekvator çizgisi üzerinde yer alan müttefiki ile görüştüğünü bildiren Bloomberg haber ajansı, konumun füze testleri için kusursuz olduğu yorumuna yer verdi. Ajans ayrıca, Çin'in yatırımlarının yavaşladığı bölgede Türkiye'nin ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Bloomberg, Türkiyenin füze ve uzay üssü kuracağı ülkeyi duyurdu Balistik füzeler okyanusa doğru fırlatılacak

Türkiye'nin dünyanın en kalabalık ikinci kıtasında attığı adımlar, son dönemde uluslararası medyanın ilgi odağında. Financial Times, Ağustos ayında yayımladığı haberde Ankara'nın kıta ülkeleriyle güçlü siyasi, ticari ve güvenlik ittifakları kurarak kendisini birçok rakibine rağmen güçlü bir oyuncu olarak konumlandırdığını yazdı. FT, Türkiye'nin rakipleri olarak ABD ve Çin'i gösterdi.

Haberin Devamı

2010'lu yılların başından itibaren Türkiye'nin Afrika siyaseti yeniden şekillenirken, bugün Türk Hava Yolları dünyada Afrika'da en çok ülkeye uçan şirket konumunda. Havayolu rotasından açılan okullara, sağlık yatırımlarından cami inşaatlarına Afrika'daki varlığını her alanda artıran Türkiye, kıtadaki birçok ülkeyle imzaladığı savunma anlaşmalarıyla nüfuzunu perçinledi.

Sahel bölgesindeki Nijer'den kıtanın doğu ucundaki Somali ve Etiyopya'ya kadar birçok ülkeye insansız hava aracı satan Ankara, ayrıca kıta ülkelerine zırhlı araçlar, hafif silahlar, mayın temizleme araçları ve helikopter ihraç ediyor.

Bloomberg, Türkiyenin füze ve uzay üssü kuracağı ülkeyi duyurdu Balistik füzeler okyanusa doğru fırlatılacak

ANKARA'NIN YENİ ADIMI

Afrika Boynuzu olarak adlandırılan kıtanın doğu ucundaki Somali'de kurulan yeni orduyu Türkiye eğitirken, Amerikan haber ajansı Bloomberg Ankara'nın Mogadişu yönetimiyle atmaya hazırlandığı yeni adımı yazdı.

Haberin Devamı

MESAFE 2500 KM, KONUM KUSURSUZ

Bloomberg'e göre, Türkiye müttefiki Somali ile bir füze test sahası ve uzay üssü kurmak için müzakere yürütüyor. Haberini ismini vermeyen kaynaklara dayandıran ajans, Türkiye'nin yürüttüğü balistik füze programının uzun menzilli testlere ihtiyaç duyduğunu ve Somali'nin konumunun söz konusu testler için kusursuz olduğunu aktardı.

Bloomberg, Türkiyenin füze ve uzay üssü kuracağı ülkeyi duyurdu Balistik füzeler okyanusa doğru fırlatılacak

Somali'nin doğusunda Hint Okyanusu bulunuyor ve okyanusun ortasındaki Maldivler ile Somali arasındaki mesafe yaklaşık 2 bin 500 kilometre.

EKVATOR ÇİZGİSİ ÜZERİNDE

Türkiye'nin ilk balistik füzesi Tayfun iki yıl önce Karadeniz üstünde test edildi. Kısa menzilli balistik füze sınıfındaki Tayfun'un menzili 560 kilometreydi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1000 kilometrenin yakalanacağını söyledi.

Bloomberg, Ekvator çizgisinin üzerindeki Somali'nin uzay üssü için uygun bir yer olduğunu da ekledi. Dünyanın ortasındaki Ekvator çizgisi, 637 bin kilometrekarelik bir alanı kaplayan Somali'nin güneyinden geçiyor.

Bloomberg, Türkiyenin füze ve uzay üssü kuracağı ülkeyi duyurdu Balistik füzeler okyanusa doğru fırlatılacak

Habere göre, Ekvator çizgisi yakınlarında yapılacak testler uzay roketlerinin menzilini ve verimliliğini artırmaya da yardımcı olabilir.

Amerikan haber ajansındaki haberde, Çin'in Afrika'daki yatırımlarının yavaşladığı ve Türkiye'nin ilerleme kaydettiği yorumu gözden kaçmadı.

Haberin Devamı

İSTANBUL EN POPÜLER KIZ İSMİ

Ankara, halihazırda Somali ile komşusu Etiyopya arasındaki deniz üssü geriliminde arabuluculuk yapıyor. Taraflar, savaşa dönüşme riski olan anlaşmazlığı çözmek için Ankara'da buluştu.

Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin miladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011 yılındaki gezisi oldu. Doğu Afrika ülkesi 20 yıl sonra ilk kez bir Türk lider tarafından ziyaret edildi, başkent Mogadişu'da yollara, havalimanına ve limana Türk bayrakları asıldı.

Söz konusu ziyaretin Somali'deki etkisi beklenmedik biçimde kalıcıydı, örneğin İstanbul Doğu Afrika ülkesinde giderek popüler hale gelen bir kız ismine dönüştü.

TÜRKİYE PETROL VE DOĞAL ARAYACAK

Somali'de halihazırda Türk okulları ve hastaneleri var, Doğu Afrika ülkesinden gelen öğrenciler Türkiye'de burslu olarak öğrenim görüyor.

Somali'de ayrıca büyük bir Türk askeri üssü bulunuyor ve Ankara ile Mogadişu arasında karasuların korunması için bir anlaşma mevcut.

Türkiye petrol ve doğalgaz aramak için Somali açıklarına bir gemi göndermeye de hazırlanıyor. Financial Times'a göre, Doğu Afrika kıyısındaki rezerv 30 milyar varile kadar çıkabilir.