15.06.2022 - 09:19 | Son Güncellenme:
ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu turunda ilk olarak İsrail Başbakanı Naftali Bennett'le Kudüs'te görüşecek. Sonra da Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir araya gelmesi bekleniyor. Ardından Cidde'ye geçerek burada hem Suudi liderlerle hem de Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi toplantısına katılacak diğer ülkelerin yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek.
Bu, Biden'ın 20 Ocak 2021'de göreve başlamasından sonra bölgeye yapacağı ilk ziyaret olacak. Demokrat Partili lider, seçim öncesinde Riyad yönetimini insan hakları konusunda sertçe eleştirmiş ve "parya" olarak tanımlamıştı.
Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir yetkilinin ifadelerini aktaran AP haber ajansı, Biden'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geleceğini duyurdu.
Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçiliği'yse Biden'ın hem Kral Selman bin Abdulaziz'le hem de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la görüşeceğini ifade etti.
İki ülke arasında tarihe dayanan ilişkilerin ve "güzide" stratejik ortaklığın vurgulandığı açıklamada şöyle dendi:
"Suudi Arabistan Krallığı, Başkan Biden'ı ağırlamayı ve ortaklığımızın sonraki fasıllarını tanımlamayı dört gözle bekliyor. Küresel ekonomi, sağlık, iklim ve uluslararası çatışma gibi küresel zorlukların yaşandığı bu dönemde barış, refah ve istikrarın tüm dünyada teşvik edilmesi için, bu iki ülke arasındaki ortaklık her zamanki gibi kritik önemde."
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre'in imzasıyla yapılan açıklamada, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi 6 ülkeyle birlikte Mısır, Irak ve Ürdün'ün katılacağı ve Cidde'de düzenlenecek zirve sırasında gelmesi için, Kral Selman'ın Biden'ı davet ettiği belirtildi. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi; Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Umman'dan oluşuyor.
Jean-Pierre şu ifadeleri kullandı:
"Başkan, Suudi Arabistan'dayken mevkidaşlarıyla bir dizi ikili, bölgesel ve küresel meseleleri konuşacak. Bunlar arasında BM'nin arabuluculuğuyla Yemen'de sağlanan ateşkese destek de var. Bu ateşkes, savaşın 7 yıl önce başlamasının ardından en barışçıl ortamı sağladı."
"Ayrıca ekonomi ve güvenlik alanlarındaki bölgesel işbirliğini genişletmenin yolları da konuşulacak. Yeni ve umut vaat eden altyapı ve iklim girişimlerinin yanı sıra, İran'ın tehditlerini caydırmak, insan haklarında ilerleme kaydetmek ve küresel enerji ve gıda güvenliğini temin etmek de konuşulacak konular arasında."
BIDEN'IN TUTUMUNU NE DEĞİŞTİRDİ?
ABD'li istihbarat yetkilileri, 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na gittikten sonra kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölüm emrini Veliaht Prens'in vermesinin muhtemel olduğu kararına varmıştı. Biden yönetimi de önceleri ABD Başkanı'nın Veliaht Prens'le değil, babası Kral Selman bin Abdulaziz'le görüşeceğini söylüyordu.
AP, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmeye başlamasıyla artan petrol fiyatları, İran'ın nükleer programıyla ilgili endişelerin yükselmesi, Çin nüfuzunun dünyada güçlenmesi gibi başlıkların Biden yönetimini ABD çıkarları için Riyad'a yaklaşmak zorunda bıraktığını da bildirdi.
Suudi Arabistan'ın OPEC+'yı petrol üretimini artırması için bu ay harekete geçirmesi ve Yemen'de 7 yıldır süren savaşta uygulanan ateşkesin uzatılmasına onay vermesinin ardından Beyaz Saray, ziyaretin yapılacağını duyurmuştu. Biden, ateşkes kararını "cesurca" diye nitelemişti. AP'nin konuştuğu Amerikalı yetkiliye göre Veliaht Prens, bu hamlede kritik bir rol oynadı.
Biden, bu ay muhtemel Suudi Arabistan ziyareti hakkında kendisine sorular yöneldiğinde "İnsan hakları konusunda fikrimi değiştirmeyeceğim. ABD Başkanı olarak görevim eğer yapabiliyorsam barış getirmek. Ben de bunu deneyeceğim" demişti.
Kaynak: Independent Türkçe