21.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Baltık ülkeleriyle Rusya arasındaki gerginlik sürerken, bu ülkelerden yeni bir adım daha geldi. Nitekim daha önce Belarus ile ortak sınırları kapatabileceklerini açıklayan Estonya, Letonya, Litvanya, bu kez de Rusya sınırına savunma hattı inşa etmeyi planladıklarını bildirdi.
Estonya Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Estonya’nın yanı sıra Letonya ve Litvanya, doğu sınırında bir savunma hattı inşa etme kararı aldı. Söz konusu açıklamada, “Estonya, Letonya ve Litvanya’nın savunma bakanları, Rusya ile Belarus arasındaki sınır boyunca ortak bir Baltık savunma bölgesinin oluşturulması planını onayladı” denildi. Riga’da bir araya gelen üç ülkenin bakanlarının, askeri tehditlere karşı caydırıcı ve koruma amaçlı çeşitli tesislerden oluşacak savunma bölgesi oluşturulması planına ilişkin anlaşmayı imzaladığı kaydedildi.
Bu üç ülkenin yanı sıra Polonya, geçtiğimiz yıl paralı asker grubu Wagner’in karıştığı “ciddi sorunlar” yaşanması halinde Belarus’la olan ortak sınırları kapatabileceklerini duyurmuştu.
‘Dikkatle düşünüldü’
Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, “Baltık savunma bölgesi”nin dikkatle düşünülmüş bir proje olduğunu belirterek, “Ukrayna’daki çatışma, Estonya’yı ilk metreden itibaren korumak için ekipman, mühimmat ve insan gücünün yanı sıra, sınırda savunma tesislerine de ihtiyacımız olduğunu gösterdi” dedi. Pevkur, barış zamanında güvenlik bölgesine patlayıcılar, dikenli teller ve diğer bariyer unsurları yerleştirilmeyeceğini kaydetti. “Postimees” gazetesine göre Tallinn, “Rusya’dan gelebilecek olası bir tehdit” durumunda ülkenin doğu sınırına yaklaşık 600 sığınak inşa etmeyi planlıyor.
Öte yandan geçtiğimiz Nisan ayında NATO’ya katılan Finlandiya da, Rusya’dan sığınma başvurusu yapmak için gelen göçmenlerin artması nedeniyle iki ülke arasındaki tüm sınırları kapatmış, ardından da bu ülkeden gelenlerin mülk sahibi olmalarını yasaklayacağını açıklamıştı. Moskova’nın, Orta Doğu ve Afrika’dan gelen kişilerin yasa dışı şekilde Finlandiya’ya geçmesine yardım ettiğini belirten Helsinki, bunun güvenlik tehdidi yarattığını, hatta “hibrit saldırı” olduğunu savunuyor. Rusya ise bu iddiayı reddetmişti.
Avrupa ve NATO da tetikte
Ukrayna’nın işgali sonrası Rusya ile muhtemel bir savaş yaşanması riski, bir süredir Avrupa hükümetlerinin yanı sıra NATO tarafından da dillendiriliyor. Finlandiya’nın yanı sıra İsveç de, bu nedenle NATO üyeliği için başvururken, geçtiğimiz günlerde Almanya, Rusya’nın 5 ile 8 yıl içinde NATO’ya saldırabileceği konusundaki uyarısını yineledi.
İsveç ve NATO’dan da peş peşe gelen savaş uyarıları Avrupa’daki endişeleri körükledi. Savunma Bakanlığı’nın planlarına ulaştığını öne süren Alman “Bild” gazetesi, duyurup Rus kuvvetlerinin 2025’te NATO’ya saldırı için hazırlandığını öne sürmüştü. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da, “Der Tagesspiegel” gazetesine “Putin’in bir gün bir NATO ülkesine saldırabileceğini hesaba katmak zorundayız” ifadelerini kullanmıştı.
Dev tatbikat
Avrupa’nın 30 yıldır bir askeri tehdit durumuyla karşı karşıya olduğunu belirten Pistorius “Kremlin’den neredeyse her gün tehditler duyuyoruz. Bunun en sonuncusu Baltık ülkelerindeki dostlarımıza karşı yapıldı” demişti.
Benzer uyarıları dillendiren NATO’nun gelecek hafta başlatacağı ve aylarca sürmesi planlanan “Steadfast Defender 2024” tatbikatı da, tam bu endişe nedeniyle düzenleniyor. NATO’nun en büyük katılımla tatbikatlarından olacak “Steadfast Defender 2024”, İttifak için önemli bir güç gösterisi olacak. Tatbikatta, özellikle olası Rus saldırısı karşısında büyük risk altında olduğu düşünülen Baltık ülkelerinin savunulması prova edilecek.