02.06.2022 - 06:57 | Son Güncellenme:
31 yaşındaki Tahli Kershaw, ikinci çocuğu Ralph'i kucağına aldığında içindeki tüm korkuları kaybolmuştu. Zorlu geçen hamilelik sürecinde Ralph Thompson'ın dünyaya sağlıklı gelip gelmeyeceği tartışma konusuydu. Doktorlar, kadının hamileliğinin 20. haftasında Ralph bebeğe PDA teşhisi koymuştu. Tıp literatüründe 'Patent duktus arteriozus' olarak anılan bu rahatsızlık bir doğuştan kalp hastalığıydı. Doktorlar Ralph bebeğin gelişiminde problemler olduğu konusunda anneyi uyardı. Üstelik anne için bu uyarılar çok da şaşırtıcı değildi. Çünkü Ralph'in ablası Fallon'ın da doğuştan kalbinde bir delik vardı ancak kız çocuğu büyüdüğünde kalbindeki bu delik doğal şekilde kendiliğinden kapanmıştı. Anne Tahli Kershaw, benzer bir şekilde Ralph'in de iyileşmesini umut ediyordu. Ancak öyle olmadı.
YEDİĞİ YEMEKLER CİĞERLERİNE GİDİYORDU
Ralph bebek kalbindeki ciddi rahatsızlıkla dünyaya geldi. Annesi tarafından her beslendiğinde boğulma tehlikesi atlatan Ralph bebek, her yemek sonrası kusmaya başladı. Anne için bebeğini beslemek sanki ona işkence etmek gibiydi. Doktorlar önce bebekteki bu rahatsızlığı yalnızca reflü olarak tanımladı ve problemin kendi kendine düzeleceğini söyledi. Doktorların teşhisinden sonra rahatlayan anne bebeğini sabırla dört ay boyunca beslemeye devam etti. Fakat durum hiç de normal değildi. Bebeği her geçen gün daha da kötüye gidiyordu. Bebeğin yediği yemekler ciğerlerine gidiyor ve enfeksiyonlara neden oluyordu.
Durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırılan bebeğin kalbindeki problem bir CT taramasında net bir şekilde ortaya çıktı. Ralph bebeğin kalbinin giderek büyüdüğü tespit edildi. Hızlıca ameliyat sürecine giren Ralph bebek birçok operasyon geçirdi ve sağlığına kavuştu. O artık boğulma tehlikesi yaşamadan rahatlıkla yemek yiyebiliyor. Anne Tahli Kershaw, ablası gibi küçük Ralph'in de benzer bir rahatsızlıkla dünyaya gelmesinden ötürü endişeliydi ama her iki çocuğu da artık sağlıklı. Fakat minik Ralph kadar şanslı olmayan bebekler de var. Bunlardan biri de Ayla bebek...
HERKES ONUN SÜREKLİ GÜLÜMSEDİĞİNİ SANIYOR
Avustralya'da yaşayan ve henüz 20'li yaşlarının başındaki genç Cristina Vercher ve Blaize Mucha çiftinin minik bebekleri, 2021'in Aralık ayında dünyaya geldi. Ayla Summer Mucha adlı bebeğin şu anda Instagram'da ve TikTok'ta 'fenomen bebek' olarak ilan edilmesinin sebebi ise yüzündeki gülümseme. Sosyal medyada büyük ilgi toplayan Ayla bebek, nadir görülen bir doğuştan anomaliyle dünyaya geldi. Üstelik bebeğin bu rahatsızlığa sahip olduğu doğum öncesindeki ultrason taramalarında doktorlar tarafından fark edilememişti.
'Bilateral makrostomi' teşhisi koyulan bebek 'kalıcı gülümseme rahatsızlığı' ile doğdu. Yani ona bakanlar Ayla'nın yüzünde istemsiz bir gülümseme olduğunu düşünüyor. Fakat durum aslında tam olarak öyle değil. Onu görenlerin "Bu bebek sürekli gülümsüyor" diye düşündüğü Ayla bebek aslında gülmüyor. Onun sanki gülümsüyormuş gibi gözükmesindeki sebep yüzündeki 'kalıcı gülümseme rahatsızlığı' aslında. Ayla bebek doğuştan bir hastalıkla dünyaya geldi. Ve bu hastalık dünyada çok nadir görülüyor.
'GERÇEĞİ ÖĞRENİNCE BÜYÜK BİR ŞOK YAŞADIK'
The Cleft Palate-Craniofacial Journal dergisinde 2007'de yayımlanan araştırmaya göre dünya çapında bu rahatsızlığa sahip olan sadece 14 vaka bulunuyor. Yani Ayla bebeğin rahatsızlığı oldukça nadir bir hastalık. Henüz 21 yaşındaki genç anne Cristina Vercher, Ayla bebeğin rahatsızlığından ötürü ilk başlarda kendini suçlamış. New York Post'a konuşan Cristina Vercher, şunları söyledi:
"Bir anne olarak düşünebildiğim tek şey hamilelik sürecinde tam olarak nerede yanlış yaptığımdı. Sürekli kendimi suçladım. Kızımın rahatsızlığına sahip biriyle daha önce hiç karşılaşmamıştım. Hiçbir şeyin farkında değildik. Gerçeği öğrenince büyük bir şok yaşadık."
Doktorlar ise henüz 20'li yaşlarının başındaki çifte aslında hiçbir suçu olmadığını söylemiş. Cristina Vercher, bir yandan kızının tedavi süreciyle ilgilenirken diğer yandan da dünyada çok nadir görülen bu rahatsızlığa dikkat çekmek için şimdilerde kızının her anını Instagram ve TikTok gibi platformlara aktarıyor. Ayla bebek henüz tam olarak iyileşmiş değil. Tedavi süreci devam eden bebek halihazırda birçok ameliyata girmeye hazırlanıyor.
AYLA BEBEĞİN RAHATSIZLIĞI NE?
Ayla bebeğin sahip olduğu bu 'kalıcı gülümseme hastalığı' hakkında ise henüz çok az şey biliniyor. Peki bu hastalık tam olarak nedir? 'Kalıcı gülümseme' rahatsızlığına sebep olan şey nedir? 'Kalıcı gülümseme' hastalığının kalıcı bir tedavisi var mı? İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Ayça Dilruba Aslanger, küçük bebeğin yaşadığı nadir duruma tıp literatüründe 'bilateral makrostomi' denildiğini söyledi. Bu durumdan etkilenen kişilerin yüzlerinde yarık oluşumuna yol açan fiziksel bir anomali bulunduğunu söyleyen Dr. Aslanger, sözlerine şöyle devam etti:
"Ağız köşelerinin birleşmemesi nedeniyle kalıcı gülümsemeyi andıran bir ifade görülüyor. Kalıcı gülümseme fotoğraflarda sevimli görünse de Ayla'nın annesini emmesine izin vermediği için çeşitli sorunlara neden olabilir."
Dr. Aslanger, Ayla bebeğin rahatsızlığının dünyada çok nadir görüldüğüne vurgu yaparak "150 bin ila 300 bin doğumda bir görülen nadir bir durum ve çoğunlukla diğer anomalilerle ilişkili" dedi. Literatürde bu rahatsızlığa dair şimdiye kadar sadece 14 vakanın bildirildiğini vurgulayan Dr. Aslanger, Ayla bebeğin rahatsızlığının Williams sendromu ile bir ilgisinin olmadığının özellikle altını çizdi.