DünyaAvusturya'da İşçi Odaları seçimlerinde Türk başkan

Avusturya'da İşçi Odaları seçimlerinde Türk başkan

24.11.2008 - 15:29 | Son Güncellenme:

.

Avusturyada İşçi Odaları seçimlerinde Türk başkan

AVUSTURYA'da Federal Meclise giren ilk Türk kökenli Alev Korun'dan sonra 37 yaşındaki Sadettin Demir de tarihe geçti. İşçi Odaları (Arbeiter Kammer) Genel Meclisi seçimleri için hazırlanan partiler adaylarını açıkladı. Yeşiller Partisi'nin (GP) ‘Gemeinsam' (Birlikte) adlı grubunun başkanlığına Sadettin Demir adlı bir Türk seçildi. Demir, İşçi Odaları Meclisi'ne parti başkanı olarak girecek ilk Türk unvanını kazanacak. Zira Gemeinsam grubundan en az 4 üyenin seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Sadettin Demir 1999 yılında yapılan İşçi Odaları seçimlerinde aday olurken ‘Türk vatandaşı' olması nedeniyle adaylığı reddedildi. Karara itiraz eden Demir, 4 Türk kökenli aday arkadaşı ile hukuk mücadelesi başlattı ve Avusturya'nın bu haksız kararını iptal ettirdi. Brüksel'de görülen davada mahkeme Türkler'in İşçi Odaları'nda seçme ve seçilme haklarının olduğu gerekçesiyle Avusturya'yı uyardı ve o tarihten itibaren Türkler aday olma hakkını kazandı.
Sadettin Demir, İşçi Odaları'na seçilir seçilmez partisi Gemeinsam ile birlikte Türk işçilerinin gasp edilen haklarını aramaya başladı. 1 Ekim 1996 yılında Türkiye'de oturan ayana işçi çocuklarına ödenen çocuk parası Avusturya devleti tarafından tek taraflı olarak kesildi. Bu hakkı tekrar elde edebilmek için çalışan Demir aldırdığı mahkeme kararı ile Avusturya'da çalışan Türk işçilerinin Türkiye’de yaşayan çocukları için aylık 50 Euro vergi indirim kazanmalarını sağladı. Böylece on binlerce Türk çocuk parası yardımlarını az da olsa vergi indirimi adı altında almaya başladı.
Avusturya’da çalışan Türkler için büyük önem taşıyan İşçi Odaları Seçimleri 26 Ocak 2009 tarihinde yapılacak. Mektupla kullanılacak oylar 5 Şubat 2009 tarihine kadar geçerli olabilecek. Sadettin Demir ve başkanı olduğu Gemeinsam grubunda Vorarlberg Eyaleti ilk 5 kişilik listede başka Türkler de var. Demir başkan seçilir seçilmez verdiği ilk demecinde “Her konuda ırk ve cins ayırımı yapılmadan aynı işe, eşit ücret ve eşit haklar istiyoruz” diye konuştu.
Sadettin Demir, 20 yıldan bu yana Avusturya'da yaşıyor ve Sosyal Akademi mezunu. Institüt Für Sosyal Hilfe adlı kuruluşta sosyal uzman olarak çalışan Demir evli ve 2 çocuk sahibi.