10.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Belarus ile Polonya arasındaki sınır bölgesinde, Avrupa’ya ulaşmak isteyen mültecilerin bu rotaya akın etmesi sonrası büyük bir insani kriz yaşanıyor. Polonya sınırını kapatırken, bölgeye gelen binlerce göçmen, sınır bölgesinde sıkıştı.
Belarus üzerinden Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya’ya girmek, oradan da diğer AB ülkelerine geçmek isteyen düzensiz göçmenler, Belarus-Polonya sınırındaki bekleyişlerini sürdürüyor. Belarus’un Grodno şehrindeki Bruzgi sınır noktasını önceki gün geçtikten sonra Polonya sınırına dayanan göçmenler, geceyi sınır boyunda geçirdi. Aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da bulunduğu 2 bine yakın göçmen, ormanlık alandaki sınır tellerinin önünde kurdukları çadırlarda kaldı. Gece hava sıcaklığının “0” dereceye düştüğü bölgede, ormandan kestikleri ve topladıkları odunları yakarak ısınan göçmenler, su ve yiyecek sıkıntısı yaşıyor. “Almanya” sloganları atan göçmenlerin çoğu Irak, İran ve Afganistan’dan gelen gençler.
Gazla müdahale
Pazartesi öğleden sonra başlayan ve akşam saatlerinde de devam eden olaylarda, sınırda sayıları binleri bulan göçmen kafilesi ellerinde kazma ve küreklerle tel örgüleri yıkmaya çalıştı. Polonya ise bölgeye asker yığarak sert önlemler aldı. Gece boyunca sınırın ötesinde nöbet tutan Polonya güvenlik güçleri, zaman zaman göçmenlerin ülkelerine dönmesi konusunda anons yaptı.
Belarus Devlet Sınır Komitesi’nin açıklamasında, göçmenlerin sınırda kamp kurdukları belirtilerek, halihazırda saldırgan eylemlerde bulunmadıkları ifade edildi. Göçmenlerin fiziki ve moral durumunun kötü olduğu aktarılan açıklamada, kampta yeterli gıda ve suyun bulunmadığı vurgulandı. Açıklamada, göz yaşartıcı gaz da kullanan Polonya’nın tutumu eleştirilirken, “Polonyalı askerler, göçmenlere psikolojik baskı uygulamak için bütün gece hoparlörleri, projektörleri, ışıkları açık tuttu. Komşu bölgeden de silah sesleri duyuldu” denildi. Polonya’nın ardından Litvanya’da da, yaşananlar nedeniyle OHAL ilan edildi.
- O dönemki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak ile selefi Fatih Dönmez’in kurduğu filo ile tarihimizin en büyük doğal gaz keşfini yaptık. Sahip olduğumuz filo ile 14 derin sondaj kuyusu yaptık. Sismik araştırmalarımızı 6-7 katına çıkardık. Türkiye artık enerjide başka bir lige yükselmiştir.
Neden bu noktaya geldi?
Yaşanan krizin temelinde AB ile Belarus arasında yaşanan gerginlik ve yaptırımlar bulunuyor. AB yönetimi ve Polonya, Belarus yönetiminin krizi bilerek tırmandırdığı ve göçmenleri AB’ye ittiği görüşünde. AB’den uygulanan yaptırımlar karşısında Belarus’un Birlik’i zora düşürmek için böyle bir yola başvurduğu iddia ediliyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki sınırdaki krizin tüm AB’nin güvenliğini tehlike altına soktuğunu ifade etti. AB ve NATO da Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu, AB yaptırımlarına karşılık olarak sınırda ‘yapay bir göçmen akını’ oluşturmakla ve göçmenleri de ‘siyasi piyonlar’ olarak suçluyor. Bununla birlikte Belarus bu iddiaları yalanlıyor ve yaşanan insani krizden Polonya ve AB’yi sorumlu tutuyor.
AB’den Türkiye örneği: Fark büyük
AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, “göçmenleri kullanmak ve AB sınırlarına gitmeye teşvik etmekle” suçladığı Belarus yönetimini “gayrimeşru ve umutsuz” olarak tanımlarken, Türkiye’nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu vurguladı.
“Türkiye ile Belarus’un büyük farkına” değinmek istediğini söyleyen Johansson, şunları kaydetti:
“Şunu açığa kavuşturmak gerekiyor ki; AB Komisyonu, Türkiye hükümetine para vermiyor. Biz, Türkiye’deki Suriyeli mültecileri destekliyoruz. Türkiye’de 4 milyon civarı mülteci var. Türkiye, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Dolayısıyla Türkiye’deki pek çok mülteciyi de desteklememizin, mültecilere dayanışma göstermenin iyi bir yolu olduğunu düşünüyorum.”
Rusya: Çifte standart!
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, AB’yi suçladı. Çifte standart yapıldığını savunan Lavrov, İtalya’da ve Polonya’daki göçmenlerle ilgili bu krizlere farklı tepki verildiğini ifade etti. Lavrov, AB’nin Türkiye’ye göçmenleri tutmak için fon sağladığına da dikkat çekerken, Belarus’a neden böyle bir fon sağlanmadığını sordu.