DünyaAteşkeste son senaryo

Ateşkeste son senaryo

01.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD medyası, Gazze’de ateşkes ve esir değişimi müzakerelerine ilişkin yeni bir iddia ortaya attı. Buna göre, anlaşma sağlanırsa ilk etapta “33 esir ve yüzlerce Filistinli mahkûm takas edilecek… 

Ateşkeste son senaryo

İsrail askerlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da düzenledikleri baskınlar sürerken, ABD medyasından Gazze’de ateşkes ve esir değişimi müzakerelerine ilişkin yeni bir iddia geldi, anlaşma sağlanması durumunda ilk aşamada “33 esirin yanı sıra yüzlerce Filistinli mahkûmun takas edileceği” bildirildi.  

Haberin Devamı

ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda, Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takasına yönelik dolaylı müzakereler devam ediyor. İsrail ile Hamas’ın ortak noktada bulaşamadığı, özellikle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Philadelphia Koridoru olarak bilinen Mısır’ya Filistin arasında kalan bölgede kontrolü sürdürme ısrarı nedeniyle tıkanan müzakerelere ilişkin yeni bir iddia daha ortaya atıldı. ABD merkezli haber sitesi Axios’un Amerikan ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, bu hafta gerçekleşen dolaylı müzakerelerin odak noktasının esir takası olduğu, anlaşma sağlanması durumunda ilk aşamada “33 esirin yanı sıra yüzlerce Filistinli mahkûmun takas edileceği” iddia edildi.  

Önce kadınlar  

Haberin Devamı

Habere göre, İsrail’le Hamas arasında anlaşma sağlanması durumunda ilk aşamada kadın, 50 yaş üstü erkek ya da ciddi sağlık sorunu olan 33 esir ile 150’si cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış yüzlerce Filistinli mahkûm takas edilecek. Ayrıca 33 esirden daha azının hayatta olması durumunda da Hamas aradaki farkı kapatmak için esirlerin cansız bedenini teslim edecek. İsrailli yetkililerin Axios’a verdiği bilgilere göre, müzakereciler, Hamas’ın anlaşma çerçevesinde serbest bırakılmasını istediği mahkûmların listesini de görüştü. 

Bununla birlikte Hamas’ın üst düzey yetkilisi, müzakerelerin “çöküşe doğru gittiğini” savundu. İsmi açıklanmayan yetkili, İsrail’in Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru’ndaki varlığını sürdürmekte ısrar ettiğini ve bir anlaşmanın parçası olarak serbest bırakılacak müebbet hapis cezasına çarptırılmış 65 Filistinli mahkûmun kimlikleri üzerindeki vetosundan vazgeçmek istemediğini söyledi. Mısır, Katar ve ABD’nin İsrail’in talepleri karşısında “hayal kırıklığına uğradığını” da vurgulayan yetkili, “İsrail’in arabulucuların mevcut meseleleri ele alma önerilerini reddetmesi nedeniyle müzakereler çöküşe doğru gidiyor” dedi.