DünyaApo'nun dostuna infaz

Apo'nun dostuna infaz

22.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Apo'nun dostuna infaz

Aponun dostuna infaz

       RUSYA'nın en ünlü politikacılarından, Ermeni lobisinin önde gelen ismi ve PKK'nın son dönemdeki destekçisi Galina Starovoytova'nın, önceki gece St. Petersburg kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
       Demokratik Rusya Partisi lideri ve Parlamento üyesi olan Starovoytova'yu evinin önünde yaylım ateşine tutan saldırganlar kaçarken kadın parlamenterin yardımcısı gazeteci Ruslan Linkov'u da ağır yaraladılar. Starovoytova'nın öldürülmesi, Rusya'da son yıllarda işlenen en önemli siyasi cinayet niteliği taşıyor.
       Rus siyasi yelpazesinin " liberal - reformcu" kanadında yer almasına karşın Starovoytova, PKK lideri Abdullah Öcalan'a siyasi sığınma hakkı tanınması için öncülük eden politikacılardan biriydi. Öcalan'a Rusya'da sığınma hakkı verilmesi için konuyu Duma gündemine getiren 11 parlamenter arasında o da vardı.
       Saldırı sırasında Starovoytova'nın yanında büyük miktarda para bulunduğu ve cinayetin bu nedenle işlenmiş olabileceği yolundaki söylentiler ise kesin dille yalanlandı. Rus medyası cinayetin " siyasi amaçlı" olduğunu öne sürdü.
       YELTSİN ŞOK OLDU
       İçişleri Bakanı Sergey Stepaşin, saldırıyla şok olduğunu belirtilen Boris Yeltsin'in talimatıyla dün sabah St. Petersburg'a gitti. Yeltsin, Başsavcı Yuri Skuratov'a ve gizli servisi Başkanı Vladimir Putin'e, cinayeti kapsamlı olarak soruşturma talimatı verdi. Başbakan Yevgeni Primakov ise, suçluların bulunarak en ağır şekilde cezalandırılacağı sözü verdi.
       Son zamanlarda, öldünrülmek istendiği öne sürülen ünlü işadamı Boris Berezovski de, saldırının ardında komünistlerin olabileceğini ileri sürdü. Komünist Parti lideri Gennadi Züganov, cinayetten büyük üzüntü duyduğunu belirtirken, aşırı milliyetçi lider Vladimir Jirinovski, saldırının, Starovoytova'nın iş ilişkileriyle bağlantılı olabileceğini ileri sürdü.

       GALINA Starovoytova, önce Sovyetler Birliği'nde, daha sonra da Rusya'da Ermeni lobisine de öncülük ediyordu.
       1946 yılında Çelyabinsk'te doğan kadın politikacı, 1988 yılında Ermenistan'dan Rus Parlamentosuna seçilmiş, Karabağ savaşı boyunca da Azeri karşıtı bir tutum takınmıştı. Psikoloji ve tarih eğitimi gören Starovoytova, bir dönem etnik ilişkiler konusundaki danışmanlığını üstlendiği Yeltsin'in çevresindeki az sayıda kadın politikacıdan biriydi. Ünlü akademisyen Andrey Saharov'un yardımcılığını da yapan Starovoytova'nın adı bir dönem savunma bakanlığı için geçmişti.
       1992 yılı sonunda Kremlin danışmanlığı görevinden ayrılan ve Yeltsin'in yakın çevresinden uzaklaşan Starovoytova'nın, "aşırı Ermeni yanlısı tutumu" ve " gezmeyi çok sevmesi nedeniyle" Rusya lideri tarafından görevden alındığı söylentisi yayılmıştı.
       Starovoytova, Türkiye'ye karşı da sürekli sert bir tutum takındı. Ancak, Öcalan'a siyasi sığınma hakkı tanınması konusunu Duma gündemine getirmesinden önce, Starovoytova ile örgüt arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu kamuoyuna yansımamıştı. Bu nedenle, Öcalan'a sığınma hakkı tanınması için Starovoytova'nın "düşman" olarak gördüğü komünist parlamenterlerle birlikte oy kullanması Rus basınında şaşkınlık yaratmıştı.