EkonomiSon dakika: Kira zammında yeni oran belli oldu

Son dakika: Kira zammında yeni oran belli oldu

03.09.2024 - 10:14 | Son Güncellenme:

TÜİK Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Eylül ayı kira zammı oranındaki üst sınır belli oldu. İşte detaylar...

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve Ağustos ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte konut ve işyerlerine yapılacak kira artış oranı da belirlendi. Buna göre zam oranı %64,91 oldu.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA DİKKAT ÇEKEN TABLO

Kira fiyatlarıyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Birçok ilimizde kira fiyatları satış fiyatının iki katından fazla prim yaptı. Örneğin İstanbul’da son 1 yıllık süreçte konut fiyatları ortalama yüzde 25 artarken, kira fiyatları yüzde 40 seviyesinde arttı.

KİRA ARTIŞLARININ DÜŞÜK KALDIĞI İLLER

Son 1 yılda kira artışının en sınırlı kaldığı yerler yüzde 25 ile Muğla ve Antalya, yüzde 40 seviyesiyle Mersin’dir. Yüzde 40 seviyeleri ile İstanbul gibi bazı illerde konut kira artışları diğer illerimize göre düşük seviyelerde kaldı.

Bunun çok faktörü var. Özellikle Antalya için değerlendirdiğimizde Rusya-Ukrayna savaşında seyrin değişmesi, fiyatların yüksek ve şişirilmiş olması nedeniyle piyasanın biraz daha normalleşmesi etkili oldu. Muğla’da da benzer şekilde fiyatlarda afaki artışlar yaşanmıştı. Mersin, Antalya, Muğla ve İstanbul’da fiyatlar normalleşmeye başladı.

Haberin Devamı

YATIRIM AMAÇLI KONUTTA EN MAKUL BÜYÜKŞEHİR HANGİSİ?

Kira amortisman süreleri açısından Ankara gerçekten şu dönem için avantajlı. Kiralar son 1 yılda yüzde 60’ın üzerinde artarken, satılık fiyatları yüzde 25 seviyelerinde kaldı. Şu anda Ankara’da ortalama satılık metrekare fiyatları 23 bin TL civarında. Kira fiyatlarını da metrekarede 160 TL olarak kabul edersek, yaklaşık 12-13 yılda amorti eden örnekler görüyoruz.

Adana’da 2 yıl önce 25 yıla kadar çıkan kira amortisman süreleri 15 yıla kadar düştü. Çanakkale’de daha önce 25-26 yıla kadar çıkan amortisman süresi 16 yıla kadar geriledi. Kayseri’de 25 yıla kadar çıkan amortisman süresi 16 yıla indi. Aslında yatırım fırsatı birçok ilimizde var.”