DünyaAP’den ‘gurbetçi raporu’

AP’den ‘gurbetçi raporu’

06.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının, sıla yolunda, Bulgaristan’da karşılaştıkları sorunlara son verilmesi için bir rapor kaleme aldı

AP’den ‘gurbetçi raporu’

Genellikle Türkiye’ye yönelik eleştirileriyle tanınan Kati Piri, bu kez, Belçikalı Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Kathleen van Brempt ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türk ve Türk kökenli AB vatandaşlarının haklarına sahip çıkan bir rapora imza attı.
AB vatandaşlarının Bulgaristan’da araçlarıyla seyahat ettiklerinde idari makamlarca sürekli taciz edildiklerini hatırlatan Piri ile Van Brempt, Bulgar gümrük memurlarının, sınırda rüşvet talep ettiklerini, verilmemesi halinde de memurların, Türk kökenli Hollanda ve Belçika vatandaşlarının yanı sıra AB ülkelerinde ikamet eden Türkleri saatlerce gümrükte beklettiklerine dikkat çekti. Avrupa Komisyonu’nun, Bulgaristan’da gümrük memurları ile pasaport polislerinin rüşvet almalarını engelleyecek adımlar atmasına karşın, bu önlemlerin son derece etkisiz olduğuna vurgu yapılan raporda, rüşvetin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetlerince gümrük ve pasaport polislerine yonelik operasyonlarının da yargı tarafından etkisizleştirildiği ifade ediliyor.
Raporda, mahkemelerin, sanık gümrük memurları ile pasaport polislerini mahkum etmeden, operasyonlardaki usul hatalarına odaklandığını ve takipsizlik kararı verdiklerine de dikkat çekiliyor.
Fahiş fiyatlar
Bunun sonucunda mahkemelerin, polis ve gümrük memurlarına yönelik caydırıcı bir etkisi olmadığı izlenimi verdiğinin altını çizen Piri, Bulgar idari makamlarının, otobüs, otomobil ve kamyonlara fahiş fiyatlarla otoyol pulu sattıklarını da hatırlatıyor.
Rapora göre Bulgar makamlarının, Türk ve Türk kökenli AB vatandaşlarına zulmü bununla da sınırlı kalmıyor. Trafik polislerinin, Türkiye’ye giden veya Türkiye’den Bulgaristan’a giriş yapan araçlara haksız cezalar kestiğine ilişkin çok sayıda görüşün dile getirildiğine vurgu yapan Kati Piri, sınır kapılarında keyfi bekletme konusundaki uygulamaların da son derece yaygın olduğunu hatırlatıyor.
Raporda, Türkiye’den gelen araçların dezenfekte edilmesi konusunda Bulgar sağlık kuruluşları ve gümrük memurlarının küçük düşürücü eylemlerine eylemlerine de yer veren Piri ile Van Brempt, Bulgar Kamu Saglığı Ajansı’nın bu uygulamasını da şiddetle kınadılar. Türkiye’de 2014’ten bu yana besi hayvanlarına yönelik bulaşıcı bir hastalık bulunmadığı hatırlatılan raporda, Bulgar sağlık ajansının da konuya ilişkin en son 2015’te bir rapor yayınladığı ve o tarihten bu yana başka bilimsel raporu olmadığına işaret edildi. Raporda, Türkiye ile sınırı bulunan bir diğer AB ülkesi olan Yunanistan’da, buna benzer bir uygulama bulunmadığı da vurgulandı.
Soruşturma çağrısı
“Bulgaristan’ın bir AB ülkesi gibi davranması gerektiği”nin önemine vurgu yapan parlamenterler, Avrupa Komisyonu’nun, sıla yolundaki uygulamalara ilişkin olarak Sofya aleyhine soruşturma başlatması çağrısında bulunurken, Avrupa Parlamentosu olarak konunun takipcisi olacaklarının altını çizdiler.
AP’nin, uzun bir aradan sonra ilk kez Türklerin sorunlarını dile getiren ve bunlara siyaseten sahip çıkan bir rapor kaleme alması dikkat çekici...