DünyaAlzheimer’a karşı sihirli yiyecekler

Alzheimer’a karşı sihirli yiyecekler

08.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yeni araştırmalar sağlıklı beslenmenin sembolü olan Akdeniz diyetiyle sebze ağırlıklı MIND diyetinin Alzheimer’a karşı “koruyucu duvar olma” fonksiyonu gördüğünü ortaya çıkardı.

Alzheimer’a karşı sihirli yiyecekler

DIŞ HABERLER  - Yakın zamanda yapılan araştırmalar, özellikle Akdeniz diyeti ve MIND diyeti (Akdeniz diyetine benzer, ancak daha az hayvansal gıda içerir) başta olmak üzere iki beslenme çeşidinin bilişsel gerilemeye karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini ortaya koydu. Söz konusu diyetler temelde işlenmemiş gıdadan uzak durmayı ve bitki bazlı beslenmeyi temel alsa da uzmanlar bazı yiyeceklerin özellikle “sihirli” olduğunu belirterek Alzheimer’a karşı koruma sağladığını söyledi. 

Haberin Devamı

‘Yeşiller’in etkisi 

ABD’deki Rush Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, MIND diyetini uygulayan ve ıspanak, kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzelere öncelik veren kişilerin beyinlerinde Alzheimer’la bağlantılı daha az protein olabileceğini buldu. Tam tahıllar, mercimek ve soya fasulyesi gibi baklagiller de kalp sağlığı ve bilişsel işlev için faydalı. Hem Akdeniz hem de MIND diyetlerinin ana bileşeni olan zeytinyağının da sağlıklı bilişsel yaşlanmayla güçlü bağlantıları var. Körinin Alzheimer’ı tedavi edici bir etkisi olduğu belirtilirken, balık yağı takviyelerinin de hafızayı iyileştirdiği ifade edildi. 

MIND diyeti nedir?

MIND diyetine göre beyin sağlığını olumlu etkileyen ve tüketilmesi önerilen yiyecekler şunlar:

Haberin Devamı

Başta yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere tüm sebzeler.

Haftada en az iki kez kırmızı veya mor meyve.

Haftada en az beş porsiyon kuru yemiş.

Temel pişirme yağı olarak zeytinyağı.

Günde en az üç porsiyon tam buğday.

Haftada en az bir kez balık.

Haftada en az dört öğün baklagil.

Haftada en az iki kez tavuk veya hindi ancak kızartılmamalı.

Burun karıştırmak bunama nedeni!

Amerikan Tıp Bilimleri Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, burun karıştırmanın Alzheimer’a neden olabileceğini öne sürdü. Makaleye göre, burun karıştırıldığında mikroplar parmaklardan beyne giderek iltihaplanmaya neden oluyor. Bu durumun yol açtığı iltihaplanma hücrelere zarar vererek bunamaya yol açıyor.

SINIRLAYIN

MIND diyetinde sınırlandırılması önerilen yiyecekler ise şunlar:

Tereyağ

Peynir

Kırmızı et

Kızarmış yiyecekler 

Tatlılar...