Dünya Acı biberdeki kapsaisin riski

Acı biberdeki kapsaisin riski

25.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ramen denilen Uzak Doğu kökenli erişteler, bazı Avrupa ülkelerinde çok fazla acı biber özü ‘kapsaisin’ içerdiği için yasaklandı.

Acı biberdeki kapsaisin riski

Danimarka’da Güney Koreli bir hazır ramen markası da kapsaisin bileşiğinin zehirlenmeye yol açabileceği endişesiyle toplandı. ABD’de sağlık sorunları olan bir gencin baharatlı yiyecek yarışmasına katıldıktan sonra ölmesi de bu maddeyi gündeme taşıdı.

Haberin Devamı

İngiltere Gıda Standartları Ajansı da gıdalara saf kapsaisin eklenmesine izin vermiyor. Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) de kapsaisinin aşırı tüketimine karşı uyarıda bulundu.

Kapsaisinin de yer aldığı bileşik ailesi kapsaisinoid, “TRPV” adı verilen bir ağrı reseptörünü aktive ederek ağrıya ve iltihaplanmaya neden olabiliyor. BfR’ye göre, yüksek dozda kapsaisinoid tüketmek birçok hastalığı tetikliyor.

GÖRMEYİ DE ETKİLİYOR

Avustralya’daki Bond Üniversitesi’nden Doçent Christian Moro “Göze kaçarsa gerçekten acı verebilir ve bulanık görmeye neden olabilir. Solunursa uzun süreli öksürüğe neden olabilir ve hatta astım gibi hastalıkların alevlenmesini tetikleyebilir” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

ZEHİRLENME TEHLİKESİ

Kapsaisin, biberlere acı tadını ve onları yediğimiz zaman hissettiğimiz yanma hissini veren bir bileşik. Yüksek dozda kapsaisinin çocuklarda “ciddi zehirlenmelere” neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, “İnsanlarda ölümcül kapsaisin dozu, vücut ağırlığında kilo başına 500 ile 5.000 miligram arasında” dedi. New Mexico Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Paul Bosland, “Acı biberler ölüme neden olabilir ama çoğu insanın vücudu bu eşiğe gelmeden maddeyi atmaya başlıyor” diye konuştu.