Kalbi yenileyen kapsaisin etkisi! Acı biberde bolca var, iyi gelmediği şey yok
Kalbi yenileyen kapsaisin etkisi! Acı biberde bolca var, iyi gelmediği şey yokAcı biber, yüzyıllardır mutfaklarımızda kendine yer edinmiş, yemeklere farklı bir lezzet ve tat katan baharat çeşididir. Bazılarımız için basit bir baharat olmaktan öte, şifa kaynağı olarak öne çıkar. İçerdiği ‘kapsaisin’ adlı bileşen sindirimden bağışıklık sistemine kadar vücudumuzun çeşitli bölgeleri üzerinde önemli etkilere sahip. Acı biber yediğiniz zaman dilinizde ve ağzınızda oluşan yanma hissinin kaynağı olan kapsaisin vücudun farklı sistemlerini harekete geçirerek çeşitli faydalar sağlar.
15.11.2024Genel Sağlık
Ağzınız acıdan yandığında su içmeyin! Kapsaisini çözemiyor, nişastalı gıda şart
Ağzınız acıdan yandığında su içmeyin! Kapsaisini çözemiyor, nişastalı gıda şartAşırı sıcak veya acı yiyecekler yerken dozu ayarlayamadığınızda dilimiz yanabilir. Ağzımız yandığında aradığımız ilk şey genellikle su olur. Ancak su, acıyı daha fazla hissetmemize neden olur. Peki, acı besinler tükettikten sonra su yerine ne tüketilmeli?
17.09.2024Püf Noktası
Acı biberdeki kapsaisin riski
Acı biberdeki kapsaisin riskiRamen denilen Uzak Doğu kökenli erişteler, bazı Avrupa ülkelerinde çok fazla acı biber özü ‘kapsaisin’ içerdiği için yasaklandı.
25.06.2024Dünya
Acı bir şey yediğimizde neden burnumuz akar?
Acı bir şey yediğimizde neden burnumuz akar? Biberi acı yapan şeyin ne olduğunu araştırmıştık geçen günlerde hatırlarsan. İçerisinde yer alan kapsaisin adlı madde, bibere acı tadı veren maddeydi.
19.08.2020Bilim