08.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
ABD’de bugün yapılacak ara seçimler, hem bu ülkedeki siyasi dengeler hem de dünya için büyük önem taşıyor. Zira seçimlerde Cumhuriyetçilerin Senato ve Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü ele geçirmesi, Başkan Joe Biden’ın karar alma gücünü törpüleyecek. Dünyadaki birçok ülke gibi giderek kutuplaşan ABD’de, seçimin mevcut dengeleri değiştirebileceği ifade ediliyor. Bu değişim, ABD’nin dünya sorunlarını ele alış biçimini de etkileyebilir.
ABD’de ara seçimler her iki yılda yapılıyor ve başkanın dört yıllık görev süresinin tam ortasına denk geldiğinde, bu oylamalara ara seçimler adı veriliyor. Bu seçimler Başkan için bir nevi ‘güven oylaması’ görevi de görüyor. Bugün ABD’de Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı için oy kullanılacak. Senato’nun ise sadece üçte biri için seçim yapılacak. Bunun sebebi, senatörlerin 6 yıllık dönemlerini farklı yıllarda doldurması.
ABD’de Başkanlık Seçimi ise 2024 yılında yapılacak. Biden, ara seçimlerin Demokratlar için kötü gitmesi durumunda politikaları uygulamada ve atamalarda zorlanabilir, 2024’teki adaylığı bile tehlikeye girebilir.
Demokratların Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu kaybetmesi halinde, Biden, tasarılarını Senato gündemine getirmekte zorlanacak. Öte yandan Cumhuriyetçiler çoğunluğu alırsa ‘Kongre baskını’ soruşturmasını kapatabilir ve bunun yerine, Biden’ın oğlu Hunter’ın Çin ile ilişkilerine dair bir soruşturma başlatabilir.
Sistem nasıl?
ABD’de siyasi sistem üçlü bir yapıdan oluşuyor: Başkan, Senato ve Temsilciler Meclisi. Demokrat Başkan Biden’ın dışında Senato ve Temsilciler Meclisi’nde de Demokratların üstünlüğü var ancak farklar oldukça az. Temsilciler Meclisi’nde Demokratların 222, Cumhuriyetçilerin 212 sandalyesi var. Senato’da sadece 50’ye 50 eşitlik mevcutken, Senato Başkanı Demokrat Partili Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oy hakkı nedeniyle üstünlük Demokratlarda. Demokratlar, böylece sayı üstünlüğüyle çoğu kararı geçirmeyi başarıyor. Ancak kritik konularda bu yeterli olmuyor. Cumhuriyetçiler, kritik konularda karar alınmasını uzun konuşmalarla engelleyebiliyor. Son anketler, Demokratların Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu kaybedeceğini gösteriyor. Senato içinse daha çekişmeli bir yarış olacak. Senato’da Demokratların üstünlüğü koruması mümkün. Senato’da yenilenecek 35 sandalyenin sadece 4’ünde yarış ortada ve bu mücadele Arizona, Georgia, Michigan ve Pensilvanya’da geçecek. Ara seçimlerin gündemini enflasyon, ekonomik sıkıntılar, göç ve kürtaj hakkı oluşturuyor.
Wagner kurucusu: Müdahale ettik, edeceğiz
Rusya merkezli özel askeri şirket Wagner’İn kurucusu ve Rus lideri Vladimir Putin’e yakın isimlerden olan Yevgeniy Prigozjin, Prigozjin, ABD seçimlerine müdahale ettiklerini itiraf etti. Prigozjin “ABD seçimlerine müdahale ettik, ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Dikkatle, hesaplı bir şekilde, operasyonel ve bildiğimiz kendi yöntemimizle” dedi. ABD, Prigozjin’i Rusya merkezli trollere sponsorluk yapmakla suçlamıştı.
‘Yılan yağı adamı’
Ara seçimlerde Senato’daki kritik koltuklardan biri de Pensilvanya. ABD’de TV programlarıyla ünlenen Mehmet Öz, Pensilvanya’da Cumhuriyetçilerin senatör adayı. Trump destekçisi olan Öz, ABD’de tartışmalı bir isim. Öz silahla ateş ettiği bir reklam filmi yayımlayarak, silah taşıma ve kullanma hakkını savunacağını belirtmiş ve tepki çekmişti.
Demokratlar, Öz’ün alternatif tıpla ilgilenmesinin üstüne gidiyor. Nitekim eski ABD başkanı Barack Obama, Pensilvanya’da yaptığı konuşmada Öz’ü, alternatif tıp önerilerine gönderme yaparak eleştirdi ve “Kabul edelim, Dr. Öz hakkında şaka yapmak kolay” dedi. Sahte ilaç satanlar için kullanılan ‘yılan yağı satıcısı’ terimine işaret eden Obama, Öz’ü ‘yılan yağı adamı’
olarak niteledi.