DünyaABD’de ilk düello!

ABD’de ilk düello!

12.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’de 5 Kasım seçimi öncesi iki aday münazarada karşı karşıya geldi. ABD siyasetini etkileyen iç sorunlar gündemi oluştururken, Harris ilk canlı münazarasında başarılı bulundu.

ABD’de ilk düello

ABD, 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerine hazırlanırken, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump ile Demokrat Parti adayı Kamala Harris, ilk canlı yayın düellosunda karşı karşıya geldi. Philadelphia’da yapılan münazara büyük ilgi çekerken, özellikle Harris’in performansı merak konusuydu. Yayın sonrası yapılan CNN anketinin sonuçlarına göre, Harris’i daha başarılı bulanların oranı yüzde 63 olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Suçlamalar, atışmalar ve savunmalarla dolu 90 dakikadan Harris kazançlı ayrılmış gibi görünüyor. Zira ABD basınındaki yorumlarda, Harris’in birçok konuda Trump’ı “tuzağa çektiği” ve Trump’ın da “bunu yediği” ifade edildi. Harris’in özellikle Trump’ın mitinglerine katılımla ilgili açıklamaları eski başkanı oldukça kızdırdı.

Ekonomi ve göçmenler

Münazarada ilk soruyu alan ABD Başkan Yardımcısı Harris, ekonominin 4 yıl öncesinden daha iyi olduğunu savundu, küçük işletmelere destek verilmesi gibi planları bulunduğunu söyledi. Harris, Trump’ın planının ise “milyarderlere ve büyük şirketlere vergi indirimi sağlamak” olduğunu öne sürdü.

Trump ise ekonominin berbat durumda olduğunu savunurken, yapmak istediği şeyin, yabancı ülkelere daha yüksek gümrük vergileri uygulamak olduğunu söyledi. Ülkedeki enflasyon sorununa dikkat çeken Trump, ekonominin içinde bulunduğu durumun sorumlusunun düzensiz göçmenler olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Ekonomiyle birlikte göçmenler ve kürtaj konuları da öne çıktı. Trump, göçmenler konusunda Harris’i eleştirirken, Harris ise kürtaj yasaklarıyla ilgili Trump’a yüklendi. Silah yasakları da gündeme gelirken, Trump, Demokrat rakibi için “Herkesin silahına el koyma planı var” dedi. Harris ise buna kendisinin de silah sahibi olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Ukrayna ve Gazze

Ukrayna ve Gazze savaşları da tartışma gündemindeydi. Trump, Rusya ve Ukrayna liderleriyle de iyi ilişkileri olduğunu vurgulayarak, seçilmesi halinde savaşı durduracağını öne sürerken, Harris ise Ukrayna’nın sınırlarını koruma mücadelesini desteklediğini söyledi. Harris’in Trump’a “Putin seni öğle yemeğinde yer” demesi dikkat çekti.

Gazze konusundaysa Trump, Harris’i İsrail düşmanı olmakla suçladı ve kendisi görevde olsa 7 Ekim saldırısının yaşanmayacağını öne sürdü. Harris ise İsrail’in kendisini savunma hakkının yanı sıra iki devletli çözümü ve Gazze’nin yeniden inşasını desteklediğini tekrarladı.

Harris’in ekibi, yeni bir canlı yayın düellosu daveti yaparken, Trump salonda Harris karşısındaki performansından memnun olduğunu ancak bir münazara daha yapmayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD’de ilk düello

TRUMP GÖÇMENLERDEN VURDU: ÜLKEMİZDE KEDİ-KÖPEK YİYORLAR

Donald Trump, tartışmada, Ohio’daki Haitili göçmenlerin, orada yaşayan diğer kişilerin evcil hayvan olarak besledikleri kedi ve köpekleri kaçırıp yediğini öne sürdü. Münazara moderatörleri ise Trump’ın bu iddiasını yalanlamak zorunda kaldı. Moderatörler şehir yetkililerinin iddiaların doğru olmadığını belirttiğine dikkat çekerken, Harris ise Trump’ın sözlerine güldü.

ABD’de ilk düello

Taylor Swift destek açıkladı

ABD’li sanatçı Taylor Swift, başkanlık seçimlerinde Demokratların Başkan Adayı Kamala Harris’e oy vereceğini duyurdu. ABD’nin en popüler sanatçısı Swift, bu açıklamayı, Trump’ın web sitesinde, kendisinin Trump’ı desteklediği izlenimini yaratan yapay zeka destekli videoyu gördükten yapma ihtiyacı hissettiğini söyledi. Trump’ı destekleyeceğini duyuran Elon Musk ise, X üzerinden, Swift’in “Çocuksuz Kedi Sahibi Kadın” sözleriyle alay etti. Musk “Sana bir çocuk vereceğim ve kedilerini hayatım pahasına koruyacağım” yorumunu yaptı. Bu sözler sert biçimde eleştirildi.

Haberin Devamı

Rusya ‘batmakta olan gemiye’ benzetti

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, iki başkan adayı arasındaki tartışma programını ünlü Titanik gemisine benzetti. Zaharova, “Sizce kim kazandı? Bunun herhangi bir önemi var mı? Buzdağına 15 dakika kaldı. Önemi var mı?” ifadelerini kullandı.