DünyaABD Başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump canlı yayında kozlarını paylaştı

ABD Başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump canlı yayında kozlarını paylaştı

11.09.2024 - 04:31 | Son Güncellenme:

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Demokrat aday Harris ile Cumhuriyetçi aday Trump, ABC News kanalında yayınlanan canlı yayın tartışma programında kozlarını paylaştı.

ABD Başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump canlı yayında kozlarını paylaştı

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak olan Başkanlık seçimleri öncesi adaylar ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD eski Başkanı Donald Trump televizyon tartışmasında karşı karşıya geldi.

Haberin Devamı

Kamuoyunun ilgiyle takip ettiği yaklaşık 90 dakika süren canlı münazara ABC televizyonunun ev sahipliğinde düzenlendi.

ABD Başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump canlı yayında kozlarını paylaştı

Programın Gazze ile ilgili bölümünde iki aday da İsrail'e net şekilde destek verirken Trump, İsrail'e koşulsuz destek silah desteği sağlayan Biden yönetiminin başkan yardımcısı olan Harris'i "İsrail'den nefret etmekle" suçladı.

İsrail'e verdikleri desteğin devam edeceğini ima eden Harris, her şeyin 7 Ekim'deki Hamas saldırılarıyla başladığını savundu.

O gün yaşananları anlatan Harris, "O gün de bugün de İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu söylüyorum. Ancak şu da bir gerçek ki aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok fazla masum Filistinli öldürüldü. Bu savaş sona ermeli, hemen sona ermeli." dedi.

Haberin Devamı

İsrail ile Hamas arasında bir ateşkesin sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Harris, bunun için yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti.

"İki devletli çözüm için bir yol çizmeliyiz"

Harris, bölgede barışçıl bir çözüm konusunda ise şunları söyledi:

"İki devletli çözüm için bir yol çizmeliyiz, bu çözüm içerisinde İsrailliler için de Filistinliler için de güvenlik olmalı. Gazze'yi yeniden inşa edebileceğimiz, Filistinlilerin hak ettikleri gibi güvenlik, onur ve kendi geleceklerine karar verme imkanlarını olduğu iki devletli çözüm olmalı. Ancak bir konuda sizi temin ederim, İsrail'e her zaman kendini savunma imkanını vereceğim."

Öte yandan Trump ise, "Esirleri Hamas'ın elinden nasıl kısa sürede kurtaracaksınız?" şeklindeki soruya, "Eğer ben başkan olsaydım bu (Gazze'deki savaş) hiç başlamazdı. Eğer ben başkan olsaydım Rusya asla Ukrayna'ya saldırmazdı." dedi.

Harris'in İsrail'den nefret ettiğini savunan Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresinde yaptığı konuşmada Harris'in Kongre'de olmadığını hatırlattı.

"Eğer o başkan olursa İsrail 2 yıl içinde ortadan kalkar"

Trump, "Eğer o başkan olursa İsrail 2 yıl içinde ortadan kalkar." iddiasını dile getirdi ve Harris'in aynı zamanda Arap halklarından ve Yahudilerden nefret ettiğini savundu.

Haberin Devamı

Biden yönetiminin İran'a 300 milyar dolar kaynak sağladığını ve Tahran'ın da bu paraları Hamas ve Hizbullah gibi örgütlere dağıttığını savunan Trump, "(Başkan olursam) Hızlı şekilde anlaşmayı sağlayacağım. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdireceğim. Hatta seçimleri kazanırsam başkan olmadan bile önce bunu yapacağım." şeklinde konuştu.

EKONOMİ MASADAYDI

Harris, "Amerikan halkının hırsına, özlemlerine, hayallerine inanıyorum ve bu nedenle fırsat ekonomisi adını verdiğim şeyi inşa etmeyi hayal ediyorum ve aslında bir planım var" dedi.

Trump, "Bakın, enflasyon nedeniyle korkunç bir ekonomimiz oldu, buna ülke düşmanı denir" dedi.

Trump, gümrük vergisi önerisini savunurken, "Daha yüksek fiyatlar olmayacak" dedi.

"DÜNYA LİDERLERİ TRUMP'A GÜLÜYOR"

Harris, "Dünya liderleri Donald Trump'a gülüyor" dedi.

Trump, "(Macaristan Başbakanı) Viktor Orban, en çok saygı duyulan, en çok korkulan kişinin Donald Trump olduğunu söyledi. Trump başkan olduğunda hiçbir sorunumuz yoktu" dedi.

"PUTİN ŞU ANDA KİEV'DE OTURUYOR OLURDU"

Haberin Devamı

Trump, Ukrayna'nın Rusya ile savaşı kazanmasını isteyip istemediği sorulduğunda, "Savaşın durmasını istiyorum. Hayat kurtarmak istiyorum" dedi.

Harris, "Donald Trump başkan olsaydı, Putin şu anda Kiev'de oturuyor olurdu" dedi.

Harris, "Eski başkana şunu hatırlatmak önemli; sen Joe Biden'a karşı değil, bana karşı yarışıyorsun" dedi.

KÜRTAJ

Harris, "Size söz veriyorum, Kongre, Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak Roe v Wade'in korumalarını yeniden yürürlüğe koyacak bir yasa tasarısını geçirdiğinde, bunu gururla imzalayacağım" dedi.

(Roe v Wade: ABD Yüksek Mahkemesi'nin, ABD Anayasası'nın genel olarak kürtaj hakkını koruduğuna hükmettiği karar)

Trump, "Şimdi, tecavüz, ensest ve annenin hayatı için istisnalara inanıyorum. Şimdi eyaletler bunun üzerine oylama yapıyor. Her bir eyalet oylama yapıyor. Bu halkın oyu. Şimdi federal hükümete bağlı değil" dedi.

Harris'in görevi kazanması durumunda ulusal kürtaj yasağını imzalayacağını söylemesinin ardından Trump, "İşte yine başladı. Bu bir yalan" dedi.

Haberin Devamı

GÖÇMENLİK

Harris, "Size bir şey söyleyeyim, bu gece göç konusunu çok konuşacak, hatta konu bu olmasa bile" dedi.

Trump, ülkeye yasadışı yollardan giren insanlara atıfta bulunarak, "Ülkemiz elden gidiyor, başarısız bir milletiz" dedi.

SUİKAST GİRİŞİMİ

Trump, "Hakkımda söylenenler yüzünden muhtemelen kafama kurşun yedim" dedi.

Harris, "Dediğim gibi, bir sürü yalan duyacaksınız ve bu aslında şaşırtıcı değil" dedi.

6 OCAK 2021, CAPİTOL SALDIRISI

Trump, o gün herhangi bir şeyden pişman olup olmadığı sorulduğunda, "Benim bununla hiçbir ilgim olmadı, sadece benden bir konuşma yapmamı istediler" dedi.

Harris, "Ben Kongre Binası'ndaydım. Başkan yardımcısı seçilmiştim. Aynı zamanda bir senatördüm ve o gün, Amerika Birleşik Devletleri başkanı, ülkemizin başkentine saldırmak, ülkemizin başkentini kirletmek için şiddet yanlısı bir kalabalığı kışkırttı" dedi.

TARİFELER

Trump, gümrük vergisi önerisini savunurken, "Daha yüksek fiyatlar olmayacak" dedi.

COVID-19

Harris, "Donald Trump'ın COVID ile ilgili yaptığı şey, COVID sırasında yaptıkları için Başkan Şi'ye teşekkür etmesiydi" dedi.

PROJE 2025

Harris, "Bu gece duyacağınız şey, eski başkanın yeniden seçilmesi durumunda uygulamaya koymayı planladığı Proje 2025 adlı ayrıntılı ve tehlikeli bir plandır" dedi.

ABD Başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump canlı yayında kozlarını paylaştı

SÜRPRİZ EL SIKIŞMA

Tartışma, sürpriz bir el sıkışmayla başladı. Harris, programın başında Trump'ın elini sıkarak kendisini ismiyle tanıttı. Bu, 2016'dan bu yana bir başkanlık tartışmasında ilk el sıkışma oldu.

BIDEN CNN'DEKİ TARTIŞMANIN ARDINDAN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Aday olduğu dönemde Başkan Joe Biden ile Trump, 27 Haziran gecesi CNN'deki ilk canlı yayın tartışmasında kozlarını paylaşmıştı.

81 yaşındaki Biden, ikinci dönem adaylığında yaşı konusunda duyulan kaygıları giderecek performans sergileyememiş, program sonrası yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

Yazarlar