16.10.2010 - 00:24 | Son Güncellenme:
GÜVEN ÖZALP - BRÜKSEL Milliyet
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından her yıl yayımlanan İlerleme Raporu’yla ilgili teknik çalışmalarda son aşamaya gelindi. 9 Kasım’da yayımlanacak olan belgeye nihai halinin, AB Genel Sekreterliği Başkanlığı’ndaki geniş katılımlı bir heyetle AB Komisyonu arasında pazartesi günü yapılacak görüşmelerin ardından verilmesi bekleniyor. Bu yılki raporun olumluluk dozunu Anayasa değişiklikleri yükseltecek. Sayıları pek de az olmayan “geleneksel ve adım atılmayan sorunlar” ise madalyonun diğer yüzünü oluşturacak.
Beklentiler karşılandı
AB kaynaklarının verdiği bilgilere göre raporda öne çıkan vurgular şunlar:
* Anayasa değişikliğine gidilmesinin memnuniyet verici olduğu ifade edilecek. Bu değişikliklerle AB’nin bazı beklentilerinin karşılandığı mesajı verilecek. Bununla birlikte yeni bir Anayasa ve tüm tarafları kapsayan bir süreç beklentisi dile getirilecek.
* Askerlerin sivil yargıya tabi olması, YAŞ kararlarıyla ilgili düzenlemeler, kadın-erkek eşitliği alanındaki adımlar olumlu gelişme olarak değerlendirilirken, HSYK’yla ilgili düzenlemede uygulamaya bakılacağı mesajı verilecek. Tüm AİHM kararlarının uygulanması istenecek.
* Yasal düzenlemelere rağmen yolsuzluğun bir çok alanda yaygın olduğu belirtilecek.
* 301. maddeye ek olarak ifade özgürlüğünü kısıtlayan diğer maddelerde de değişiklik talep edilecek. Basın özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekilerek, mevcut yaklaşımların bu özgürlük üzerindeki olumsuz etkisi üzerinde durulacak.
* Azınlıkların ve Alevilerin sorunlarının giderilmemesi, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmaması, Fener Rum Patriği’nin ekümenik sıfatını kullanamaması eleştirilecek.
Sanık hakları vurgusu* Ergenekon ve diğer davalardaki sürece değinilecek ve sanık haklarının uluslararası standartlara uygun şekilde korunması istenecek.
* PKK ve terör eylemleri yine kınanacak. Demokratik açılımın somut adımlara dönüştürülmesi çağrısı yinelenecek. Koruculuk sisteminin kaldırılması istenecek.
* Türkiye’nin limanlarını Rum bandıralı gemilere açmasını öngören Ek Protokol’ü uygulamadığına dikkat çekilecek ve bu konuda acil adım atılmasının gereği üzerinde durulacak. Türkiye’nin Rum Kesimi’yle ilişkilerini normalleştirmemesi eleştirilecek.
Ekonomi performansına övgü
* Dış politikada izlenen aktif rol ve ekonomik performans övülecek.
* Türkiye’nin vize politikasının AB’nin vize politikasıyla uyumlu olmadığı mesajı verilecek.
* Et ithalatına yönelik yasağın kalkması not edilecek.
Doğrudan ticarete bir darbe de AP’denTürkiye’nin AB üyeliği için kilit önem taşıyan Doğrudan Ticaret Tüzüğü’yle ilgili hukuki görüş hazırlayan Avrupa Parlamentosu (AP), belgenin Rum vetosundan kurtarılma şansını iyiden iyiye düşürdü. AP hukuk servisi, belgenin oybirliği ilkesine tabi olduğu yönünde görüş bildirdi.
AP hukuk biriminin görüşünün bağlayıcı boyutu yok. Belgeyle ilgili süreçte son kararı AP’deki siyasi grupların liderlerinden oluşan Başkanlar Konferansı verecek.