Dünya"2001'e kadar Clinton!"

"2001'e kadar Clinton!"

13.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'de 'yüzyılın davası' dünkü Senato oylamasıyla bitti. Başkan Clinton görevde kalıyor.

2001e kadar Clinton




ABD'de siyasi gündemi 14 aydır işgal eden ve bu ülke tarihinde ilk kez, seçilmiş bir başkan hakkında azil davası görülmesine yolaçan Lewinsky skandalına son nokta dün konuldu. Amerikan Senatosu, Başkan Bill Clinton hakkındaki iki ayrı suç iddiasına dayalı görevden alma talebini oyladı. Gazetemiz yayına girdiğinde henüz tamamlanmayan oylama sonucuna ilişkin beklentiler, Clinton'ın her iki suçtan da beraat ederek görevde kalacağı yönündeydi.
Senato Davası, Temsilciler Meclisi'nin, 1998 sonunda aldığı kararla Clinton'ın azlini istemesi üzerine açılmıştı. Dava sonucunda, Clinton hakkındaki "yeminli ifadede yalan söylemek" ve "adaleti engellemek" iddialarının benimsenmesi ve azle yolaçması için, 100 üyeden 67'sinin oyu gerekiyordu. Ancak Cumhuriyetçi Parti'nin 55, Demokratlar'ın ise 45 sandalyeye sahip olduğu Senato'da, Clinton'a karşı üçte ikilik bir çoğunluğun sağlanması başından beri olanaksız görülüyor.
Dünkü esas merak konusu, Clinton'ın Senato'nun salt çoğunluğu tarafından suçlanıp suçlanmayacağıydı. Her iki iddia konusunda da Clinton'ın azline karşı oy kullanacağını açıkça ilan eden dört Cumhuriyetçi senatör vardı. Tahminler bu sayının, özellikle yalan ifade verme iddiası konusunda, 6'yı geçebileceği, Demokratlar'ın ise, bir olası fire dışında Clinton'ı büyük bir çoğunlukla aklayacağı yönündeydi. Bu tahminlerin gerçekleşmesi, Clinton'ı suçlu bulanların Senato'nun yarısını geçmemesi ve Beyaz Saray'ın bir bakıma siyasi zafer kazanması anlamına geliyor.
Clinton'ın eski Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky'le yaşadığı cinsel yakınlığın, Bağımsız Savcı Kenneth Starr tarafından soruşturulmaya başlanmasıyla ortaya çıkan skandal, Ocak 1998'den beri Amerika'da siyasetin bir numaralı konusu. Başkan Clinton bu dönemde en az dört kez televizyon kameralarının önünde, Amerikan halkını yanıltmış olmaktan ve bu sürece yolaçmaktan dolayı özür diledi, ancak hakkındaki suç iddialarını hiç kabul etmedi.
Yüksek Mahkeme Baş Yargıcı William Rehnquist'in yönettiği davanın dünkü nihai oylaması ertesinde de Clinton'ın kısa bir açıklama yaparak halktan yeniden özür dilemesi ve Kongre'ye birlikte çalışma çağrısında bulunması bekleniyordu. Clinton hakkında kınama cezası verilmesi yönündeki hazırlıkların sonuç vermesi ise, Demokratlar'ın bu konuda öncülüğü üstlenmesine karşın, Cumhuriyetçi Parti içindeki muhafazakarların isteksiz tutumu nedeniyle güçleşti.


Yazarlar