CumartesiYemekleri de servisi de beğendim

Yemekleri de servisi de beğendim

28.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

THY ile altı ay arayla iki kez İstanbul'dan New York'a uçtum. İki yolculuk arasında tanık olduğum yemek kalitesi ve servisindeki iyileşme beni mutlu etti

Yemekleri de servisi de beğendim

THY uçaklarındaki yiyecek içeceği, daha önceleri Gate Gourmet Usaş veriyordu. THY yıllık ikram hizmeti için yaklaşık 75-80 milyon dolar ödüyordu. 2007 yılı başından bu yana uçaklara yiyecek içeceği THY'nın yüzde 50-50 ortaklığıyla kurulan Turkish Do&Co isimli şirket veriyor. Do&Co'nun büyük ortağı Atilla Doğudan isminde bir Türk. 1981 yılında Viyana'da bir şarküteri dükkanı açarak işe koyulan Doğudan, kısa sürede bu işini geliştirerek Viyana, Münih, Salzburg ve Londra'da lokantalar açmış, uçaklara yemek vermeye başlamış. Size, Türk Hava Yolları'nın uzun uçuşlarından İstanbul-New York hattında business bölümündeki yolculara ikram edilen yemekleri anlatacağım. Özel nedenlerle 20 yıldır THY ile yılda iki defa New York'a gider gelirim. Bir zamanlar THY uçaklarında birinci sınıf bölümü de vardı. Bu bölümde beyaz kolalı keten örtüler üzerinde Christofle markalı gümüş çatal bıçakla yenilen yemekler geride kaldı. Dom Perignon şampanya eşliğinde siyah havyarlı, ıstakozlu ikramı 10 yıl önce sayın okuyucularıma uzun uzun anlatmıştım (24 Şubat 1996, Sabah).Turkish Do&Co, THY uçaklarına yemek vermeye başladıktan sonraki ilk New York uçuşumda yemekler de, ikram da çizginin altındaydı. Geçen haftaki uçuşumda ise yemekleri de servisi de çok beğendim. Bu yazıyı o nedenle yazıyorum.THY'nin New York uçuşlarında uçakta yer bulmak çok zor. Her gün karşılıklı olarak Airbus A 340 tipi uçaklar gidip geliyor. Bu uçaklarda business bölümünde 34, normal bölumde 237 koltuk var. Hepsi doluyor. İç hatlarda THY uçaklarının içi ne kadar bakımlı ve yeni ise New York'a uçan uçakların içi o kadar bakıma ve yenilenmeye muhtaç. Koltukların minderleri çökmüş. Bazı koltukların üzerindeki okuma lambaları yanmıyor. Bazı koltukların ses düzeni çalışmıyor. Bütün bunlara rağmen ben THY uçağından başkasına binmiyorum. Yönetimin uçakların içini bir an önce yenilemesini bekliyorum. Uçakların içi yenilenmeli THY'nin tepe yönetimini tanımıyorum. Sorunum olduğunda yüzlerini görmediğim ama telefonla aradığımda yardımcı olan Ali Genç, Neslihan Özyükseler ve Sema Tuzluca'dan başka tanıdığım yok. İstanbul'daki ve New York'taki yer personelinin hemen hepsi güler yüzlü ve yardımsever hanımlar.Gelelim İstanbul-New York uçuşunda business bölümündeki yemek ikramına... Uçuş başladığında yolculara, üzerlerinde isimleri yazılı üç bölümlü ikram mönüsü dağıtıyorlar. Birinci bölümde alkollü ve alkolsüz içecekler, ikinci bölümde "A la Carte" ana yemek mönüsü, üçüncü bölümde "İkinci İkram" mönüsü var.İçecekler listesinde Türk şaraplarının yanında Fransız Chablis Michel Laroche 2002 ve 2002 Chateau Laroque Saint Emillion Grand Cru Classe gibi kaliteli şaraplara yer verilmiş ama şanssızlık, bizim seferde bu şaraplar uçağa yüklenmemişti!Ama doğruya doğru, kabin personeli içki servisini usulünce, aksatmadan yürüttü.Derken efendim sıra geldi yemek servisine. Daha önce kullanılan renkli sentetik peçeteler ve örtüler terk edilmiş. Beyaz pamuklu örtüler ve peçeteler kullanılıyor.Daha önce plastik tepsi ile yapılan servis yerine, beyaz porselen tabaklarla servis yapılıyor. Servis arabasıyla isteyen yolcuya ahtapot salatası, baharatlı tavuk, kısır, kereviz salatası, roka salatası, ıspanaklı muska böreği, domates soslu patlıcan-biber kızartması ve yoğurtlu semizotu salatası ikram ediliyor.Ben yoğurtlu semizotu salatası yedim. Daha sonra enginar çorbası içtim. İkisi de çok lezzetliydi. Çorba sıcacıktı. Üç bölümlü mönü Ana yemek olarak kuzu pirzola ve Adana köfte, ızgara levrek, peynirli ravyoli seçimli yemeklerdi.Ben sote pırasa ve patlıcanla servis edilen peynirli ravyoli yedim. Hamuru taze, lezzeti bir İtalyan lokantasındaki kadar güzeldi.Servis arabasıyla dolaştırılan tatlı, peynir ve taze meyve çeşitleri arasında Türk tatlıları, mangolu pannacotta, bitter ve beyaz çikolatalı mus, vişneli kek ve dondurma vardı. Ben vişneli dondurma ile çikolatalı musu denedim, çok beğendim.Özlem Taştepe ile ekibi Tuğba Öztürkcan, Şeyda Özgenç, Erdem Tunç ve Kayhan Alpaslan asıl görevleri olan kabin sorumluluğu yanında, yemek servisini de güler yüzle, yolcuların değişik kaprislerini anlayışla karşılayarak çok iyi yaptılar.11 saat süren yolculuğun sonuna doğru ikinci yemek servisi var. Bu serviste mönüde somon füme, humus vardı. Etli domates, kabak ve yaprak dolma ile patlıcanlı penne seçmeli yemekti. Ben somon füme ile patlıcanlı penneyi denedim. Somon ve penne iyi hazırlanmıştı.İki yolculuk arasında (altı ayda) THY New York uçuşlarındaki yemek kalitesi ve servisindeki iyileşmeden mutlu oldum. Demek ki, isteyince iyi şeyler olabiliyor. Seçmeli ana yemekler

Yazarlar