31.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Umut Eroğlu
"Uzay Yolu" filmindeki evrensel çevirici cihazı, galaksinin her noktasındaki uygarlıkların dilllerini pürüzsüz biçimde çevirebiliyordu. 10 yıl içerisinde biz de gezegenimizdeki yüzlerce dili anında çevirebilecek teknolojiye sahip olacağız. Quantum bilgisayarlar muazzam işlem kapasiteleriyle hayatımıza girdiğindeyse artık çevirmenlik diye bir meslek kalmayacak. İşin iyi tarafı, son dönemde geliştirilen uygulamalar şimdiden dünya çapında gezginlerin, turistlerin ve yurtdışında iş yapanların hayatını büyük ölçüde kolaylaştırıyor.
Eğer dile meraklı biriyseniz, yabancı bir ülkede birkaç kelime konuşmaya başlayınca bile havanın nasıl değiştiğini bilirsiniz. Yerel dilde selamladığınız, teşekkür ettiğiniz insanlar daha fazla yakınlık gösterirler. Yardım etmeye, yol göstermeye daha açık olurlar. Çünkü o dili konuşma gayretiniz yakınlık kurma çabanızı ve samimiyetinizi gösterir. Dil, bu anlamda çok kuvvetli bir bağ aracıdır. Büyük bir şehre vardığınızda yerel halktan arkadaşlarla birlikte yaşayacağınız deneyimler, turist olarak yaşayacağınız deneyimlerden çok farklıdır. Skift adlı seyahat haber sitesinin CEO’su Rafat Ali, Wired dergisine verdiği röportajda “Gittiğiniz ülkelerde İngilizce ile yolunuzu rahatça bulsanız bile yerel insanlar size kendilerini tam olarak açmazlar. Kendi kültürlerinin gerçek hali yerine sizin hoşunuza gidecek bir versiyonunu sunarlar” diyor.
- Google Translate: Alfabesini hiç tanımadığınız bir ülkede değil şehri keşfetmek, havaalanında bagajların nereden alındığını bulmak bile imkansız gelebilir. Google Translate, AR (artırılmış gerçeklik) özelliğiyle tüm tabelaların, işaretlerin hatta menülerin bile gerçek zamanlı çevrilmesini sağlıyor. Uzakdoğu’ya gidecek olursanız telefonunuzda mutlaka bulunsun. Aynı zamanda yazılı ve mikrofonlu çeviri imkanı da sunuyor.
- SayHi: Dil bariyerini aşmayı kolaylaştıran keyifli ve ücretsiz uygulamalardan biri SayHi. Konuşmak istediğiniz kişinin dilini seçiyorsunuz, sırayla konuşarak veya yazarak kendi dilinizde anlaşabiliyorsunuz. Basit ve gramer açısından düzgün cümleler kurduğunuz müddetçe çeviri konusunda başarılı, karmaşık cümlelere girmeyin!
- iTranslate Translator & iTranslate Converse: 100’ün üzerinde dili simultane çeviren iTranslate Translator’un en iyi özelliği offline kullanım imkanı sunması. Böylece yurtdışında pahalı bağlantı tarifeleri ödemenize gerek kalmıyor. İlk 7 gün ücretsiz, sonrasında aylık 18 lira üyelik ücretiyle çalışıyor. iTranslate Converse ise aynı uygulamanın karşılıklı konuşma için tasarlanmış versiyonu.
Aşkın dili İspanyolca
Etnoloji Kataloğu’na göre dünya üzerinde yaşayan 6909 farklı dil var. Dünyanın en çok konuşulan dili nüfusu itibariyle Çince. Ardından İspanyolca, İngilizce, Hintçe ve Arapça geliyor. Kulağa en hoş gelen diller sırasıyla İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Portekizce ve Rusça kabul ediliyor. Dünyanın en romantik dilleri ise tutkulu vurguları ve aşkı ifade eden kelimeleriyle başta İspanyolca, Fransızca, Portekizce, Rumence ve Japonca olarak biliniyor.
Kulak içi çeviriciler
Geleceğin teknolojisiyse karşımızdakinin ne dediğini anında kendi dilimizde duymamızı sağlayan kulak içi çeviriciler...
- Pilot: Ön siparişleri kısa sürede tükenen Pilot, tam olarak hayalini kurduğumuz sesli çeviricinin dünya üzerindeki ilk versiyonu. Kulaklığın içinde gürültü önleyici bir mikrofon bulunuyor. Kulaklığın tekini konuşmak istediğiniz kişiyle paylaşıyorsunuz ve telefon uygulaması aracılığıyla sadece konuşarak ve duyarak eş zamanlı çeviri gerçekleşiyor. Grup konuşmalarına da imkan veren Pilot’un satış fiyatı 249 dolar.
- Google Buds: Pilot’un Google versiyonu. Google Translate veritabanını kullanıyor. Muhteşem çeviriler beklemeyin ancak bir ihtimal sizi Tayland’ın kuzey ormanlarında kaybolmaktan kurtarabilir! 159 dolar.