12.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
BİR TABAK BİR BARDAK - Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım
BİR TABAK
Gluten proteini tüketiminde ince bağırsaklarda yaşanan problemler sebebiyle besin emiliminin tam anlamıyla yapılamaması durumunda çölyak hastalığı ortaya çıkıyor. Glutensiz besinler tüketmek çölyak hastalığının kontrol altında tutulmasına yardımcı olacaktır. Buğday, arpa, çavdar ve yulafta gluten bulunduğundan bu besinlerden ömür boyu uzak durmalı. Dolayısıyla normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi gibi birçok gıdayı da tüketmemeli.
Glutenli yiyeceklerin alternatifleri var. Ben de bu hafta sizinle glutensiz, iki lezzetli tarifi paylaşıyorum.
MALZEMELER (4 kişilik)
-2 yumurta -3 elma -1 çay kaşığı toz tarçın -1 bardak glutensiz un
-10 yemek kaşığı toz şeker
-125 gr tereyağı - Süslemek için pudra şekeri
Glutensiz elmalı muhallebi
Hazırlanışı
-Fırın kabını yağlayın ve dilimlenmiş elmaları dizin. Üzerine bir tutam toz şeker, bolca tarçın ve biraz da su serpin.
-Yumurtaları, kalan toz şekeri, eritilip soğutulmuş tereyağını karıştırın ve son olarak unu ekleyin. Mikserle iyice karıştırın ve bu karışımı elmaların üstüne dökün. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin. Piştikten sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
MALZEMELER (4 kişilik)
Hamuru için
-2 su bardağı glutensiz un -2 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 yemek kaşığı su
-1 çay kaşığı tuz
Beşamel sos için
-3 yemek kaşığı zeytinyağı -2 yemek kaşığı glutensiz un
-1 litre süt -1/2 çay kaşığı tuz -125 gr kaşar peyniri
İç harcı için
-1/2 kg kıyma
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 soğan -1/2 demet maydanoz -2 sivri biber
-2 büyük boy domates
-1 çay kaşığı kuru kekik
-1 çay kaşığı kuru nane
-Tuz ve çekilmiş tane karabiber
Hazırlanışı
-İç harcı hazırlarken soğanı küp küp doğrayıp yağda kavurun, kıyma ve doğranmış biberleri ekleyin. Soyulup küp küp doğranmış domateslerle kıyılmış maydanozu ve baharatı katıp birkaç dakika kadar kavurmaya devam edin.
-Hamur malzemelerini karıştırıp 5-6 dakika yoğurun. Üzerine nemli tülbent örtüp 30 dakika kadar dinlendirin. Bu arada beşamel sosunuzu hazırlayın.
-Sosu hazırlarken önce zeytinyağında unu kavurun, sütü ekleyin ve devamlı karıştırın. Tuzla lezzetlendirin. Ardından kaşar peyniri koyun ve sosunuzu beklemeye alın.
-Dinlendirdiğiniz hamuru beş bezeye ayırın ve her bezeyi tek tek açın. Tepsinizin dibini ve çeperlerini yağlayın. Birinci hamuru alta yayın, üzerine beşamel sostan bir miktar sürün, üstüne kıymalı harcı koyun, sonra tekrar hamuru yayın, beşamel sosu yine dökün, üzerine kıymalı sostan iyice yayın. Bu şekilde açılmış beş bezeyi kat kat beşamel sos ve kıymalı harçla tamamlayın. 180 derecelik fırında pişirmeye başlayın. Üzeri kızarmaya başlayınca rendelenmiş kaşar peynirini de serperek 5 dakika daha pişirin.
Tatlı karışımları sevenlere hitap eden, lezzetli bir kokteyl
Alabama slammer
MALZEMELER
-3 cl Southern Comfort
-3 cl Amaretto
-3 cl Plymouth Gin
-6 cl portakal suyu
Hazırlanışı
Tüm malzemeyi şeykırda çalkalayıp uzun bir kadehe süzün. Üzerini bir dilim portakal ve kirazla süsleyerek servis edin.
Yanında ne yemeli?
Bu kokteylin yanında benim tercihim bademli tart.