CumartesiÇeşit çeşit fondü

Çeşit çeşit fondü

30.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fondue Restaurant, İsviçre’nin meşhur fondü kültürünü bire bir uygulayan ve çeşit çeşit fondüler hazırlayan bir mekan

Çeşit çeşit fondü

Fondue Restaurant Beşiktaş’ta, oldukça sakin bir ortamda yaklaşık iki aydır hizmet veren lokanta. Mekanda raklet,
peynir fondülerinden yağda fondüye, deniz mahsullü fondüden tatlı severlerin bayılarak yediği çikolata fondüye kadar pek çok çeşit ve yanında onlarca farklı leziz sos mevcut.
Savaş zamanında İsviçre dağ köylülerinin bayat ekmekleri, bir tencerede erittikleri peynire uzun çatallarla batırarak yeme alışkanlıklarından doğan bir kültür fondü. Yokluktan üretilen bu tat artık severek yenen lezzetlerin arasında yer alıyor.

Dileyene İsviçre peynirleri, dileyene karides, kalamar
Fondue Restaurant’ın işletme koordinatörü Halit Özgün “İsviçre’ye iş toplantıları için gittiğimizde bizi hep fondü restoranlarında ağırlarlar” diyor. “Böylece toplantılar hem daha verimli hem de daha keyifli oluyor. Anladık ki Türkiye’nin gerek aile yemeklerine gerekse iş toplantılarına renk katacak güzel bir fondüye ihtiyacı var. Biz de pişirdiğimiz kaplara kadar her şeyi bire bir İsviçre’den getirerek lüks bir fondü restoranı açtık.”
Fondüler masaya iki kişilik, portatif bir ocağın üzerinde yanında uzun çatallarla getiriliyor. Peynir fondülerinde İsviçre gravyer, emmental, vacherin, appenzel ve tilster olmak üzere beş çeşit peynir kullanılıyor. Sadece peynir yemek isterseniz tüm peynirlerin karışımıyla hazırlanan peynir fondüyü veya gravyer ve vacherin peyniri ile yapılan freiburger fondue moitie moitie’yi tercih edebilirsiniz. Acı severler için biber ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılan hot chili fondue ve Swiss fondue seçenekleri de bulunuyor.
Yoğun tada ve kokuya sahip İsviçre’ye özgü raklet peynirli fondü ise bebek patates-havuç, mantar, brokoli ve doğranmış ekmek parçaları ile servis ediliyor.
Et ve deniz mahsullerini sevenler için fondue bourguignon (yağda fondü), fondue chinoise ve fish fondue çeşitleri var. Fondue bourguignon, masaya gelen portatif ocak üzerindeki karışık otlu kızgın yağa kuşbaşı kesilmiş etler batırılarak yeniliyor. Fish fondue’de karides, kalamar ve somonu küçük sepetlerle kızgın yağın içinde damak tadınıza göre pişirdikten sonra soslara batırarak yiyorsunuz. Fondue chinoise ise kereviz, havuç, şarap, tane karabiberle hazırlanan et suyuna dilimler halinde kesilmiş dana etlerinin batırılıp 50-90 saniye arasında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Fondü başlı başına doyurucu bir lezzet olduğundan yanında ana yemek sipariş etmenize pek gerek kalmıyor. “Hayır, ben yemeğimi, salatamı da isterim” derseniz, bu ihtiyacı karşılayan İtalyan menüde İtalyan ekmeği foccaccio, porçini mantarlı fileto gibi seçenekler bulunuyor.

Haberin Devamı

Çeşit çeşit fondü

Fondue Restaurant’da müşterilerin bazen oynadığı ufak bir de oyun var. Fondü yerken kabın içine ekmeğini, balığını ya da etini düşüren hesabı ödüyor.

Çikolata fondü ve şırıngalı kabak tatlısı

Fondü menüsünde en sık tercih edilen, bitter çikolatanın eritilmesiyle hazırlanan, yanında çilek, siyah üzüm, muz, kivi gibi meyvelerle ve brownie’yle sunulan çikolata fondü.
Evde de bitter çikolatayı tencerede eriterek hazırlayabilirsiniz. Çikolatanın bitterliği
ne kadar fazla olursa ve ne kadar az ısıtırsanız, fondünüz o kadar lezzetli olacaktır.
Diğer bir tatlı seçeneği ise daha önce İsviçre
Baden de Borgo Antiquo Restaurant’da ve haute couture İtalyan restoranlarında çalışmış Fondue Restaurant’ın şefi Mehmet Tolgun’un özel tarifli kabak tatlısı. İçine şırınga ile şerbet enjekte edildikten sonra üç ay dinlendirilip öyle pişiriliyor. Ardından dövülerek püre haline getiriliyor, özel milföy hamuru üzerinde krema, çilek ve cevizle servis ediliyor.
Fondue Restaurant’da yiyeceğiniz fondüler çeşidine göre 44-48 lira, salatalar 20-26 lira, İtalyan menüsünden oluşan ana yemekler 35-50 lira ve tatlılar 18-24 lira arasında değişiyor.

Yazarlar