08.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ceren Sırdar ceren.sirdar@milliyet.com.tr
Nişantaşı’nda Orhan Ersek Sokak’a girince sol tarafta üç hafta önce açılan ufacık bir dükkan Tost Bildiklerim. İsmini görünce “Ne ilginç isim!” diye düşünebilirsiniz. İçeriye girip birbirinden farklı malzemelerle hazırlanan tost çeşitlerini gördüğünüzde siz de kendi kendinize “Şimdiye kadar tost bildiklerim tost değilmiş” diye düşünebilirsiniz.
İki katlı, küçük bir mekan
Nişantaşı’nda yıllarca bar işletmeciliği yapan Ender Saral, artık dinlenmek istediği için böyle bir mekan açmış. “Aslında hiç aklımda yoktu. Bir gün evde misafirlerim vardı ve çok acıkmışlardı.
Ne yapayım diye düşünürken mutfaktaki baget ekmeğini ve dolaptaki dört farklı peyniri birleştirip tost hazırladım. Bayıldılar! ‘Sen neden bu işi yapmıyorsun, çok tutar’ dediler. Aklıma yattı, burayı açtım” diyerek anlatıyor mekanın hikayesini.
Yeni dükkanında da Nişantaşı’ndan vazgeçmek istemeyen Saral’a mekanın esprili ismini nasıl bulduklarını sorduğumuzda şöyle cevap veriyor: “Dostlarım beni tostçu dükkanı açmaya ikna ettikten sonra isim düşünmeye başladık. Ben de isim uydurma konusunda iyi olduğumdan ‘Tost bildiklerim olsun!’ deyiverdim. Hatta Cem’e (Yılmaz) söyledik, ‘Tost bildiklerim arkamdan vurdu!’ gibi espriler yapıp ‘Kesin kullanın bu ismi’ deyince ikna olup tamam dedim.” Dekorasyonu Mahmut Tanal’a ait iki katlı ufak mekanın aynalarla süslü üst katında kare bir masa ile tabureli oturma alanı var. Aşağı katta ise tostların hazırlandığı mini açık mutfak ile dikdörtgen bir masa bulunuyor.
İsteyene somonlu isteyene avokadolu tost
Tost Bildiklerim’in menüsünde 20 çeşit tost var ama hiçbirinin özel bir adı yok. Hepsine bir rakam ile mekanın baş harfleri verilmiş. Yani iddialı olduklarını söyledikleri baget, cotto jambon, mortadella, edam ve roka ile hazırlanan tosttan sipariş etmek isterseniz “TB05’ten istiyorum” diyorsunuz. Panini, kepekli, normal tost ekmeği gibi seçeneklerin olduğu mekanda füme somon, kıvırcık, Dijon hardalı, Meksika biber turşulu TB22; avokado, mozzarella, krem peynir, ıspanak pesto, üç renk fırın biberli TB24; esmer ekmek, kuzu füme, gouda, lahanalı TB04; fırın tavuk, taze soya filiz, üç renk fırın biberli panini TB15 tost çeşitleri ve fazlasını bulabilirsiniz. Burada tatlı severler içinse klasik tost ekmeğine nutella, fıstık ezmesi ve muzla yapılan TB25 wwvar. İçecek olarak klasik meşrubatlar ve espresso servis eden dükkanda birkaç hafta sonra taze sıkılmış meyve suları ile çay da olacak.
Somon-mercimek salata popüler
Tost dışında bir şey yemek isteyenler için beş salata çeşidinin olduğu dükkanda en sık sipariş edilen salata yeşillik, mango, turp, dereotu, kereviz sapı, mercimek ve somon fırınla hazırlanan somon-mercimek salata. “Günün çorbası olarak sunduğumuz balkabağı veya pırasalı, sebzeli çorbayı da müşteriler şimdiden çok seviyor” diyen Ender Saral, birkaç ay sonra Bağdat Caddesi’nde bir yer açma fikri olduğunu söylüyor. Dükkan ayrıca birkaç hafta içinde internet üzerinden ya da telefonla da sipariş almaya başlayacak.