30.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Bahar gelince, ardından yaz kapıya dayanınca şehri renkler sarıyor. İnsanın içine çocuksu bir heyecan doluyor. Yakın zamanda ziyaret ettiğim Ayça İlkel’in Sihirli Spatula adlı dükkanı da bu şekilde. Girdiğiniz anda coşku kaplıyor içinizi.
İnsan kaç yaşında olursa olsun şekere “hayır” diyemiyor. Sadece şekerli ürünlerle kalmıyor Ayça şef; ekmeğinden tutun tüm hamurişlerini kendi mutfağından çıkarıyor. Adeta ruhundaki renkler dükkanına yansımış. Girdiğiniz anda her yerde bir anı, bir tabak, bardak, malzemeler ve renkler...
Şimdilerde özellikle Amerika’da bol şekerli ve malzemeli pastalar büyük talep görüyor. İşte o tarz pastaları burada bulabilirsiniz. Bu sempatik dükkan hem göze hem hayallere hitap ederek insanı minik bir tatlı turuna çıkarıyor.
Şimdi size Ayça şefin mutluluk verici iki tarifini aktarıyorum.
Şeker hamurlu mozaik pasta
MALZEMELER (6-8 kişilik)
-2 paket pötibör bisküvi
-125 gr tereyağı
-1.5 su bardağı süt
-4 yemek kaşığı kakao
-1.5 çay bardağı toz şeker
- Arzu ettiğiniz renkte şeker hamuru
Hazırlanışı
-Orta ateşteki derin ve geniş bir tencereye tereyağını koyup eritin. Toz şeker, kakao ve sütü ekleyin ve iyice karıştırın.
-Ayrı bir kaba bisküvileri kırın. Kakaolu karışım iyice ısınıp şeker eriyince ocağın altını kapatın, yaklaşık 10 dakika soğumasını bekleyin ve kırık bisküvileri ekleyin. Malzemeyi kaşıkla iyice karıştırın. Streç film serili bir kek kalıbına dökün. Üzerini yine streç filmle kapatın ve buzdolabında en az 2 saat bekletin.
-Çıkarınca, arzu ettiğiniz renkteki şeker hamuruyla kaplayın ve süsleyin. Dilimleyip servis edin.
Bisküvili pasta
MALZEMELER
(6-8 kişilik)
-3 yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı süt
-1/2 su bardağı sıvı yağ
-1 yemek kaşığı kakao
-1/2 su bardağı bitter çikolata -2 su bardağı un -1 paket kabartma tozu -1 paket vanilya
-1 paket bisküvi
-Şekerlemeler
Şerbet için
-500 gr şeker
-1 litre su
Kreması için
-2.5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı
toz şeker
-1 tatlı kaşığı nişasta
-1 yumurta
-2 yemek kaşığı tereyağı
Çikolata ganaj için
-1 paket sıvı krema
-120 gr bitter çikolata
-100 gr fındık pralin
Hazırlanışı
-Önce bir kaba yumurtaları ve şekeri, sonra çikolata, kakao, sıvı yağ ve sütü, daha sonra da un, kabartma tozu ve vanilyayı koyup mikserle çırpın. Yağlanmış kek kalıbına döküp
180 derecede 40 dakika pişirin.
-Şerbet için küçük tencerede su ve şekeri kaynatıp soğumaya bırakın. Krema için derin bir kasede şeker ve nişastayı mikserle karıştırıp önce ılık süt, sonra 1 yumurta ve tereyağını ekleyin. Çırpın ve buzdolabında
15 dakika bekletin.
- Ganaj için ise orta ateşteki bir tencerede kremayı kaynama noktasına gelene kadar pişirin, çikolatayı ve pralini ekleyip pürüzsüz bir hale gelene dek karıştırın, ayrı bir yere alın ve soğumaya bırakın.
-Kekinizi üç yatay parçaya bölün. Aralarına önce şerbeti dökün, sonra krema ve ganaj sürün. En üstünü bisküvi ve şekerlemelerle süsleyin.
Silverado
Serinletici etkiye sahip lezzetli bir cin kokteyli
MALZEMELER
-6 cl Tanqueray No.10 Gin
-2 cl misket limonu suyu
-0.5 cl zencefil suyu
-1 kutu Red Bull Silver Edition
Hazırlanışı
Cin, misket limonu suyu ve zencefil suyu buzla birlikte şeykıra konup çalkalanır; buz dolu, düz tabanlı ve uzun bir bardağa süzülüp üzerine Red Bull Silver Edition eklenir.
Yanında ne yemeli?
Bu kokteylin yanında benim tercihim orkinos ceviche olacak.