Çocuk ve Kültür & SanatMüzisyenleri tanıyalım: İdil Biret

Müzisyenleri tanıyalım: İdil Biret

22.08.2024 - 12:42 | Son Güncellenme:

İdil Biret, en ünlü piyano sanatçılarından biriymiş. Tüm dünyanın tanıdığı sanatçıya yakından bakalım.

Müzisyenleri tanıyalım: İdil Biret

Kimlik kartı

Haberin Devamı

Doğum tarihi: 21 Kasım 1941

Doğum Yeri: Ankara

Müziğe ilgisi iki yaşında başlamış. Dört yaşında dünyaca ünlü Alman besteci Bach'ın bestelerini çalmaya başlamış. İdil Biret müzik dışında sözel becerileri yüksek ve matematikte çok yetenekliymiş. İlk derslerini Türk besteci ve piyanist olan Mithat Fenmen'den almış. 1948 yılında, henüz 7 yaşındayken, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Biret'in yurt dışında eğitim görmesi için TBMM'ye bir yasa teklif vermiş. Bu öneriden sonra İdil Biret gibi yetenekli çocuklar için 'Harika Çocuklar Kanunu' çıkarılmış ve bu çocuklara yurtdışında devlet bursuyla okutulma imkanı sağlanmış.

Müzisyenleri tanıyalım: İdil Biret

8 yaşında Paris Radyosu'nda ilk konserini vermiş ve ünlü Fransız piyanist Alfred Cortot’dan dersler almış. Paris Ulusal Konservatuarı’nı yüksek piyano, eşlikçilik ve oda müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde ise henüz 15 yaşındaymış. 16 yaşından itibaren çeşitli dünya sahnelerinde yer almaya başlamış.

Haberin Devamı

Yıllar içinde sayısız başarı elde eden İdil Biret'i tüm öğretmenleri de çok sever ve onun eşsiz olduğunu düşünürmüş. 1971 yılında Kültür Bakanlığı tarafından 'Devlet Sanatçısı' ünvanıyla onurlandırılmış. Bugüne kadar çıkardığı plak ve CD’lerin sayısı ise 100'e yakınmış. Biret, Dünya'nın en geniş repertuvarlı yani en çok ezbere beste bilen piyanisti ünvanınına sahipmiş.