Çocuk ve Kültür & Sanat5 maddede Topkapı Sarayı'nı keşfedelim

5 maddede Topkapı Sarayı'nı keşfedelim

20.08.2024 - 14:24 | Son Güncellenme:

Osmanlı sarayları söz konusu olduğunda İstanbul'da gezilecek yerler listesinin başında Topkapı Sarayı yer alıyor. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’un fethinden sonra inşa ettirdiği ikinci saray olan Topkapı Sarayı'nı yakından tanıyalım.

5 maddede Topkapı Sarayını keşfedelim

1- Topkapı Sarayı, İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılmış. Yapının tasarımında Türkler’e özgü göçebe kültürden izler taşımasına özellikle dikkat edilmiş.

Haberin Devamı

5 maddede Topkapı Sarayını keşfedelim

2- Saray, tamı tamına 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun idare, eğitim ve sanat merkezi niteliğindeymiş.

3- Topkapı Sarayı, tarihi boyunca 4 binden fazla önemli kişinin ağırlandığı yer olmuş. İmparatorlar, krallar, komutanlar, elçiler, tüccarlar, din adamları hepsi bu saraya gelmiş. Dünyanın dört bir yanından önemli kişilikler, padişahların huzuruna çıkmak için İstanbul’u ziyaret ettiklerinde Topkapı Sarayı’nda ağırlanmış.

4- 1800’lü yılların ortalarında hanedanın Dolmabahçe’ye taşınmasının ardından Topkapı siyasi açıdan önemini yitirmiş.

5 maddede Topkapı Sarayını keşfedelim

5- Topkapı Sarayı içerisinde ziyaret edilmesi gereken yerler ise şunlar: Adalet Kulesi, Kutsal Emanetler, Saray Mutfakları, Harem, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Aya İrini Kilisesi, Arz Odası, III. Ahmed Kütüphanesi, IV. Avlu ve Bağdat Köşkü.