23.03.2015 - 14:14 | Son Güncellenme:
Özel Dünyam Hastanesi doktorlarından Çocuk Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Ali Aslan "Kabızlık sorunu yaşayan çocukların yüzde 80’inin kabız olma nedeni psikolojik olabilmektedir. Anne ve babanın boşanması, çocuğun yeni bir okula başlaması ve kardeşinin doğması kabızlığın altında yatan psikolojik nedenlerden olabilmektedir" dedi.
Kabızlık hakkında bilgi veren Çocuk Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Ali Aslan “Kabızlık haftada üçten az dışkılama ve özellikle çocukların dışkılama sırasında ağrı duymasıdır. Tuvalette çok sert dışkı yapmaktır. Kabızlığın yüzde 95’inde herhangi bir neden yoktur ve fonksiyonel kabızlık olarak adlandırılır. Geriye kalan yüzde 5 ise patolojik nedenlerden kaynaklanabilir” diye konuştu.
Kabızlık şikayetiyle hastaneye en fazla çocukların geldiğini belirten Ali Aslan” Kabızlığı bebeklikte başlayan çocuklarda dikkate alındığında ateşli hastalık, diyet değişikliği, çevre değişikliği nedenler bulunur. Bu çocuklarda kabızlığa bağlı olarak dışkıyı yaparken ağrı duyarlar bazı çocuklarda çatlak olabilir ve buna bağlı olarak da ağrı şiddeti artabilir. Bunun sonucunda çocuklar dışkı yapmak istemeyeceklerdir.
Çocuk tuvalete çıkmadığında son bağırsakta biriken dışkı daha sert olacaktır ve bu durum kısır döngüye dönüşecektir. Ayrıca bazı çocuklarda bu durumun olmasından dolayı dışkı kaçırma şikayeti olabilmektedir ve bu durum ailede yanlış anlamalara sebep olmaktadır. Aileler çocuklarını ishal şikayetiyle getirebilirler ama bu çocuklar aslında ciddi bir şekilde kabızdır” şeklinde konuştu.
“ Kabızlığın daha çok büyük çocuklarda başladığı tespit edilirse ve daha büyük yaşlarda kabızlığın ortaya çıktığı çocukların yüzde 80’inin altında mutlaka bir sebep vardır” diyen Aslan” Kabızlığın nedenleri çocuğun kardeşinin doğması, anne ve babanın boşanması, çocuğun okulunun değişmesiyle yeni bir okul başlaması olabilir.
Kabızlığın tedavisinde amaç son bağırsağın boşaltılması ve bundan sonra da çocuğun günde bir veya iki kez ağrısı olarak dışkı yapmasıdır. Bunun içinde mutlaka bir çocuk cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Aile, doktor ve çocuğun üçünün birlikte olduğu ve çocuğun tedaviye uyum sürecinin sağlanarak çocuğun ağrısız bir şekilde dışkı yapması sağlanmalıdır” ifadelerinde bulundu.