05.09.2014 - 09:08 | Son Güncellenme:
Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Alerji ve Astım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, okullarda sağlıksız besinlerin satılmasının ve nüfusu kalabalık okullardaki havasızlığın astım ve alerjiye sebep olduğunu belirtiyor. Çocukların öğle yemeklerinde hızlı gıdaları tercih etmesinin öncelikle reflüye, ardından da astıma yol açtığına dikkat çekiyor. Bağışıklık sistemi ve sağlık için beslenmenin çok önemli olduğunu vurguluyor ve her öğünün ayrı ayrı önemine değinerek, ailelere ve öğretmenlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Kahvaltı
Uzmanların en çok üzerinde durduğu ve günün en önemli öğünü olarak gösterilen kahvaltı için Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr Yonca Tabak, ailelerin; çocuklarının sabahları birkaç lokma yemesi için, kakaolu fındık ezmesi, kakaolu mısır gevreği gibi hızlı ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumduğuna dikkat çekiyor. Bu gıdaların besleyici hiçbir değerinin olmadığını söyleyen Prof. Dr Yonca Tabak, özellikle alerjik çocuklarda midede reflüyü tetikleyen bu gıdaların, astıma neden olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdalar ile beslenmenin çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendireceğine vurgu yapıyor.
Öğle Yemeği
Prof. Dr. Yonca Tabak, okullardaki öğle yemeklerinin; hamburger, patates, kola gibi hızlı ve hazır gıda ile yapılmamasına dikkatleri çekerek, bol peynir, balık, tavuk veya kırmızı et ile yapılmış, içinde sebze ve yeşillik olan bol tahıllı bir sandviç ve yanında taze meyve tüketmenin çok daha besleyici olacağına değiniyor.
Ses kısıklığı, iştahsızlık, geğirme, mide bulantısı, diş gıcırdatması, ağız kokusu gibi belli belirsiz şikayetlerle seyredebilen reflünün özellikle astımlı her 10 çocuktan dokuzunda var olduğunu belirten Dr. Tabak bu çocukların okullarda verilen öğle yemeğinden bile olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor. Okullarda verilen bol salçalı yemeklerin, yağlı kızartmaların ve kakaolu tatlıların astımlı çocukta mide yanmasına ve reflüye sebep olabileceğini söyleyen Dr. Yonca Tabak, bu çocukların okul yemekhanesinde tabldot yemek yerine evden hazırlanmış sade az yağlı yeşillik ve proetin içeren sandviç ve meyve tüketmesinin daha sağlıklı olacağını sözlerine ekliyor.
Özellikle kakaolu gıdalar ve çikolatanın reflüyü tetikleyici etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle sınıflarda ödül olarak çikolata verilmemesini, doğum günü kutlamalarında çikolatalı pasta yerine bol meyveli sütlü pastaların tercih edilmesi gerektiğini önemle vurguluyor.
Akşam Yemeği
Akşam yemeklerinin de sabah ve öğlen kadar önemli olduğunu, reflünün önlenmesi için yatmadan en az 2-3 saat önce akşam yemeğinin yenmiş olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, akşam yemeklerinde ağır yağda kızarmış gıdalar yerine, yağ oranı düşük hafif gıdalarla beslenmenin gecenin rahat geçmesi için önemli olduğunu söylüyor. Çocuklara yatmadan önceki 2-3 saat kesinlikle süt verilmemesini, bu saatler içinde sadece su içilebileceğini de sözlerine ekliyor.