14.01.2013 - 16:22 | Son Güncellenme:
Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hilmi Eren, ”7 yaşındaki çocuğunuz 12 yaşındaymış gibi tepkiler veriyorsa, onun içerisindeki cevheri bastırmayın. Çocuğunuza en kısa zamanda üstün yetenek testi yaptırarak eğitimine yönelin” dedi.
Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK ile Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nca Türkiye’de 682 bin çocuğun üstün zekalı olduğunun tespit edildiğini söyledi.
TÜZDER’in Türkiye’de üstün zekalı ve üstün yetenekli çocukların tanılanması ve takibini yaptığını belirten Eren, derneğin, çocukları yetenek beceri ve kabiliyetler alanında da desteklediğini ifade etti.
Üstün zekalı öğrencilerle deney, robot, elektronik, yazarlık, liderlik, astronomi, dikkat, zeka ve düşünme becerileri konularında atölye çalışmaları yaptıklarını anlatan Eren, şunları kaydetti:
”Neden bu çalışmalar önemli? Tarih boyunca üstün zekalı kişiler toplumların seyrini değiştiren icatlar yapmıştır. 7 yaşındaki çocuğunuz, 12 yaşındaymış gibi tepkiler veriyorsa, onun içerisindeki cevheri bastırmayın. Çocuğunuza en kısa zamanda üstün yetenek testi yaptırarak eğitimine yönelin. Biz bunları uzun dönemler yok sayıp ihmal emişiz. Batıya baktığımızda özellikle bu çocukların erken dönemde teşhis edildiği ve kritik makamlara gelecek şekilde özel olarak yetiştirildiğini görüyoruz.”
Eren, dünyada Güney Kore’nin bu anlamda çok ciddi atılımlar yaptığını dile getirerek, son yıllarda kazandığı ekonomik kalkınmayı üstün zekalılara uygulanacak yatırımlara bağladığını söyledi.
”Tanılama yapıldıktan sonrada iş bitmiyor”
Ailelerin çocuklarının hareket ve algı durumunu doğumundan itibaren dikkatle izlemesi gerektiğini belirten Eren, ”Tanılaması yapılamayan yetenekler toprak altındaki maden gibidir. Maden toprak üstüne çıktığında anlam kazanır” dedi.
Türkiye’de üstün zekalı çocukların tanılamasının Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Araştırma Merkezi’nce yapıldığını kaydeden Eren, ”Aslından tanılama yapıldıktan sonrada iş bitmiyor. Okullarımızda öğretmenlerin bu konuda bilgi sahibi olması gerekir. Biz bu konuda davet edildiğimiz şehirlerde öğretmenlere veokul müdürlerine seminerler düzenliyoruz. Okullarda destek eğitimi nasıl verilir ayrıca okullarda destek eğitim odaları nasıl kurulur konularında bilgiler veriyoruz. Bu çocuklar, topluma, millete vatana en iyi şekilde hizmet edecek şekilde erkenden ’nasıl değerlendirilir’ sorusunun cevabını bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de tespit edilen üstün zekalı 682 bin öğrenciden 9 bininin devlet nezdinde eğitim gördüğünü dile getiren Eren, ”Üstün zekalı öğrenci sayısına göre eğitimde ulaşılan oran düşük. Biz bu konuda okullarda aktifleşmeliyiz. Her okula 4 metrekare olmak üzere destek eğitim odaları yapılmalı ve bilgili olan öğretmen bu çocuklarımızla çalışmalar yapmalıdır” ifadesini kullandı.