02.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
NOHUTLU TARHANA ÇORBASI 6 kişilik Hazırlama süresi: 20 dakika Pişirme süresi: 30 dakika
MALZEME LİSTESİ
6 tepeleme yemek kaşığı tarhana
1 su bardağı haşlanmış nohut (konserve nohut da kullanabilirsiniz)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet orta boy domates
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
12-14 bardak ılık et ya da tavuk suyu
HAZIRLANIŞI
Toz ya da parça tarhanayı derin bir kaba aktarıp üzerine 2 su bardağı ılık suyu ekleyin. Çatal ya da tel çırpacak yardımıyla karıştırarak iyice ezip bulamaç haline getirin.
Diğer taraftan, domatesleri rendeleyin.
Zeytinyağını orta boy bir tencerede hafifçe kızdırdıktan sonra, üzerine rendelenmiş domates ve salçayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yaklaşık 3-4 dakika pişirdikten sonra suda ezilmiş tarhanayı domateslerin üzerine aktarın.
Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurduktan sonra ılık haldeki et ya da tavuk suyunu yavaş yavaş tencereye aktarın. Tel çırpacak ya da tahta kaşık yardımıyla sürek karıştırarak tarhananın topaklanmasını engelleyin. Tuz ve karabiberi de serpin.
Tarhana çorbası kaynamaya başlar başlamaz haşlanmış (eğer konserve ise mutlaka kabuklarını ayıklamanız gerekir) nohudu tencereye aktarın.
Çorbayı kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. İsterseniz üzerine, tereyağında kızdırılmış kırmızı pulbiber ya da sadece pul biber gezdirip, sıcak sıca servise sunun.
Not: Bu çorbaya nohut yerine haşlanmış yeşil mercimek, kavrulmuş kıyma da katabilirsiniz
PORTAKALLI BALLI TAVUK 4 kişilik / Hazırlama süresi: 10 dakika Pişirme süresi: 40 dakika
MALZEME LİSTESİ
4 adet tavuk but
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarmısak
5 yemek kaşığı zeytinyağı
SOS İÇİN
1 /2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 yemek kaşığı mısır nişastası (veya buğday nişastası)
2 çay kaşığı tatlı hardal
1 yemek kaşığı süzme bal
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı domates salçası l 2 su bardağı ılık su
HAZIRLANIŞI
Butların daha çabuk pişmesi için bıçağın ucuyla 5-6 yerinden kesilerek derin yarıklar açılır. Soğan incecik doğranır. Sarımsaklar soyulup pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenir.
Zeytinyağı geniş bir tencereye koyulup tavuk butları tencereye yan yana sıralanır. Üzerlerine soğan ve sarımsaklar serpiştirilip orta ısılı ateşte, arada sırada çevrilerek yaklaşık 7-8 dakika kızartılır.
Diğer taraftan, sos için portakal suyu ve mısır nişastasını geniş bir kaseye koyulur. Tel çırpacak ya da çatal yardımıyla çırpılarak karıştırılır.
Üzerine hardal, bal ve salça eklenip çırpmaya devam edilir. Tuz ve karabiber de serpildikten sonra ılık su (tavuk ya da et suyu da kullanılabilir) aktarılıp iyice karıştırılır.
Elde edilen pürüzsüz kıvamdaki sos kızarmakta olan tavukların üzerine aktarılır. Tahta bir kaşıkla birkaç kez karıştırılıp pişmeye bırakılır. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılıp tencerenin kapağı kapatılır. Tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30-40 dakika pişirilir.
Patates püresi ile birlikte servise sunulabilir. İstenirse ince kıyılmış maydanozla da süslenebilir.
ZEYTİN YAĞLI LAHANA DOLMASI10 kişilik Hazırlama süresi: 20 dakika Pişirme süresi: 45 dakika
MALZEME LİSTESİ
1 adet orta boy lahana (yumuşak ve az damarlı olanından seçin)
4 adet orta boy kuru soğan l 2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağı l 2 yemek kaşığı kuşüzümü l 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık l 2 çay kaşığı tarçın l 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
1 adet limonun suyu l 3 adet kesmeşeker l 2 su bardağı sıcak su
1 çay kağı tuz, karabiber l 1/2 su bardağı sıvıyağ
HAZIRLANIŞI
Az damarlı, yeşilimsi yapraklı ve çok sıkı olmayan bir lahanayı seçin. Lahana yapraklarını köklerinden ayırın ve kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sonrada lahana yapraklarını avuç içi büyüklüğünde kesip bir kenarda bekletin.
Dolmanın iç harcını hazırlamak için; zeytinyağını ve incecik yemeklik doğradığınız soğanları bir tenmcereye koyup 4-5 dakika kadar kavurun.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Ocağın altını kısıp dolmalık fıstık, yıkanmış kuşüzümü, tarçın, kimyon, yenibahar, limon suyu, kesmeşeker, tuz ve karabiberi ilave edin.
2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip orta ısılı ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Pirinç suyunu çekince ocaktan alın ve dinlenmesi için bir kenarda bekletin.
Geniş bir tencereye 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirip bir sıra lahana yaprağı dizin.
Haşlayıp ve parçaladığınız lahana yapraklarını, içlerine birer yemek kaşığı harç koyarak sarın.
Dolmaları tenceredeki lahana yapraklarının üzerine yerleştirin. Kalan sıvıyağı dolmaların üzerini gezdirin. Üzerlerini düz bir porselen tabakla kapatıp 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yemeği kısık ateşte lahanalar iyicene yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip ocaktan alın. Dolmaların soğumasını bekleyip servis tabağına yerleştirin. Limon dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
SEBZELİ ERİŞTE MAKARNASI4 kişilik / Hazırlama süresi: 20 dakika / Pişirme süresi: 25 dakika
MALZEME LİSTESİ
1 paket erişte makarna (fettucini makarna kullanmanızı öneririm)
2 adet orta boy kemer patlıcan (ince uzun patlıcan)
6-8 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan l 2 diş sarmısak
2 adet orta boy kabak l 2 adet orta boy domates
3 tatlı kaşığı domates salçası
3 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı makarna suyu
1 demet maydanoz
HAZIRLANIŞI
Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyup uzunlamasına ikiye böldükten sonra yarım santim kalınlığında küp küp doğrayın ve bol tuzlu suda 20-30 dakika kadar bekletin.
Acı suyu çıkan patlıcanları yıkayıp süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Kabakları kazıyıp tıpkı patlıcanı doğradığınız gibi küp küp doğrayın. Domatesleri rendeleyin.
Soğanı incecik, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Zeytinyağını büyük bir tavada kızdırın. Soğan ve sarmısağı tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun.
Üzerine patlıcanları ekleyip karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Kabakları da ilave edip 2-3 dakika daha kavurduğunuz sebzelerin üzerine rendelenmiş domatesleri aktarın. Biber ve domates salçasını ekleyip 5 dakika daha pişirin.
Diğer taraftan, makarnayı 18-20 su bardağı bol tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar alıp, sıcak suyu sebzeli sosun üzerine aktarın. Sosu sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynayan sosu ocaktan alıp makarnanın üzerine aktarıp karıştırın ve kısık ateşte 2 dakika kadar ısıtın. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.
KAHVE SOSLU PROFİTEROL10 kişilik Hazırlama süresi: 30 dakika Pişirme süresi: 30 dakika
MALZEME LİSTESİ
125 gr bitkisel margarin
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tozşeker
1/2 çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı un
3 adet yumurta
ÜZERİNİN KREMASI İÇİN
1 adet yumurta
6 yemek kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı neskafe
1 yemek kaşığı kakao
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı soğuk su
4 su bardağı süt
HAZIRLANIŞI
Margarini, suyu, tozşekeri ve tuzu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Su kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kısıp unu azar azar ekleyerek tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın.
2-3 dakika sonra, un, suyu iyice çekip katılaşacak ve tencerenin içinde toplanmaya başlayacaktır. Hamur toplanmaya başladığında tencereyi ocaktan alıp bir kenarda soğumaya bırakın. Hamur soğuyunca, yumurtaları üzerine teker teker kırıp yoğurmaya başlayın. Hamuru 1 dakika kadar yoğurmanız yeterli olacaktır. Ele yapışmayan, çok yumuşak hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları yuvarlayın. Hamur elinize yapışıyorsa koparma işlemini yaparken parmak uçlarınızı sıvıyağla ıslatabilirsiniz.
Hazırladığınız yuvarlak hamurları, yumuşak margarinle yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Hamurları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırının orta rafının altındaki rafta tepsiyi yerleştirin, üzerleri hafif kahverengiye dönüşünceye kadar, 30 dakika pişirin.
Fırının kapağını açın ve hamur toplarını soğuyuncaya kadar fırında bekletin (ben profiterolleri 5 dakika önceden ısıtıp turboya ayarladığım 200 derecede fırında 30 dakika pişirip çıkarıyorum. Bu yöntemle hamur topları formunu kaybetmeden pişiyor). Hamurların soğumasını bekleyip bir servis tabağına dizin.
Bu arada üzerinin kreması için derin bir kaseye soğuk su, neskafe ve kakaoyu koyup bir tel çırpıcıyla iyice çırpın. Yumurta, toz şeker, vanilya ve sütü katıp tekrar çırparak karıştırın. Sonra bu karışımı orta boy bir tencereye aktarıp kısık ateşin üzerinde sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp sıcakken profiterol hamurlarının üzerine gezdirin.