07.06.2013 - 20:39 | Son Güncellenme:
HAZIRLAYAN: TÜLİN AÇIKBAŞ
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden gastroentroloji uzmanı Dr. Hakan Güveli, reflü hastalarına beslenme reçetesi yazdı:?“Yunanca ‘phyton/ bitki’ ve ‘therapeia/tedavi’ kelimelerinden oluşan bitki tedavisi fitoterapi, hastalıkların taze veya kurutulmuş bitkilerle, onların doğal ekstreleriyle tedavi edilmesi denir.
Reflü şikayetlerini azaltmada hatta bitirmede bitkilerin zengin kimyasal içeriklerinden yararlanabiliriz. Bilinen ve uygulanan sağlıklı beslenme kurallarını göz ardı etmeden; hastanın kişisel özellikleri, yaşam tarzı, hedef kilosu, biyokimyasal bulguları dikkate alınarak, diyetisyenlerimizle bir beslenme programı hazırlıyoruz.
Buradaki en önemli nokta, tedavide bilimsel bir temele dayanma ve kişiye özel uygulama ilkeleri.”
BUNLARI YERKEN DiKKAT
* Çok sıcak ve çok soğuk besinler
* Koyu çay, kahve
* Kolalı ve karbonatlı içecekler
* Alkollü içecekler ve sigara
* Margarin, tereyağı, kuyruk yağı
* Sosis, salam, sucuk, pastırma
* Kızartmalar, kavurmalar, yağlı yiyecekler, açma, poğaça, kaymak, krema gibi yağlı soslar,
* Yağlı şekerler, helvalar, lokum, kuruyemişler
* Sakatatlar
* Soğan, sarımsak, salçalar ve baharatlı yiyecekler
* Patates kızartması ve püresi
* Kuru fasulye, nohut, mercimek, lahana, brüksel lahanası, karnabahar gibi gaz yapıcı besinler
* Turunçgiller, portakal, mandalina, greyfurt, limon, üzüm, karpuz ve kavun
* Çilek, kızılcık, yaban mersini ve çekirdekli kara üzüm.
RAHAT RAHAT TÜKETiN
* Açık çay, bitkisel çaylar
* Kefir, az yağlı yoğurt ve probiyotik yoğurt
* Haşlama/ızgara/ fırında pişirilmiş et/tavuk/balık
* Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, az yağlı peynirler
* Pirinç, makarna
* Pişmiş sebzeler
* Sütlü tatlılar, meyve tatlıları
* Sıvı yağ
* Tam tahıllı buğday veya çavdar ekmeği
* Elma, armut, muz, şeftali, kiraz, üzüm
* Zencefil, kimyon, kişniş, kekik.
BU ÇAYLAR REFLÜNÜZE İYİ GELİR
Yemeklerden sonra günde 3 defa aşağıda tarifi yer alan bitki çaylarını tüketebilirsiniz:
l Karaman kimyonu/20 gr. l Rezene/20 gr. l Anason/ 30 gr. l Kişniş/30 gr.
1-2 çay kaşığı karışım, 150 ml. kaynar su içerisinde 20 dakika bekletilir. Sabah, öğle ve akşamları bir fincan içilir.
l Kişniş/20 gr. l Üçloplu adaçayı/20 gr. l Civanperçemi çiçeği/10 gr. l Meyan kökü/10 gr.
1 tatlı kaşığı karışım 150 ml. kaynatılmış su içerisinde 10 dakika bekletilir. Günde 3 defa yemekten sonra içilir.
BiTTi