06.11.2008 - 17:31 | Son Güncellenme:
Ahmet KAYA- Zeki GÜNAY/GAZİANTEP (DHA)
MİLLİYET Gazetesi ile Ernst Young’un düzenlediği ‘Yılın Girişimcisi Yarışması’nın tanıtım toplantısı Gaziantep’te gerçekleştirildi. Toplantıda girişimcilere bu yarışmalara katılmaları çağrısında bulunuldu.
Tuğcan Otel’deki toplantının açılış konuşmasını yapan Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, Milliyet Gazetesi’nin 58 yıldır bir çok sosyal projeye imza atan bir gazete olduğunu vurgularken, bu yıl 6’ncısı yapılacak olan Yılın Girişimcisi Yarışması’na büyük katılım olacağını tahmin ettiğini söyledi. Geçen yıl Yılın Girişimcisi Yarışması’nda dereceye giren iki Türk girişimcinin dünyanın en iyi 5 sosyal projesi arasına da girmeyi başardığını vurgulayan Açıkalın, “Bu bizim için büyük bir gurur” dedi. Ülkelerin girişimcilerin omuzları üzerinde yükseldiğini kaydeden Faik Açıkalın, “Türkiye enteresan bir dönemden geçiyor. 2001 krizi olduğu gibi bu kriz de bitecek. Türkiye bu krizden de çıkacak. Şimdi yapılması gereken bu kriz dönemini en verimli şekilde geçirmek için önlem almaktır. Gaziantep Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi. Sürekli göç almasına karşın üretimini de artıran bir kent. Şimdi Gaziantep’in yapması gereken kendine has bu özelliklerini geleceğe taşımaktır. Bu nedenle Gaziantepli girişimcileri bu yarışmaya katılmaya çağırıyorum” diye konuştu.
GİRİŞİMCİLİK HEYECAN VERİYOR
Gaziantep’in Türkiye’nin en girişimci kenti olduğunu belirten Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, girişimciliğin kendisini her zaman heyecanlandırdığını vurguladı. Gaziantep’in özellikle geçtiğimiz yıl 154 ülkeye ihracat yaptığını, yıl sonu ihracat hedefinin ise 3 milyar dolar olduğunu kaydeden Koçer, marka ve patent sayısının da giderek arttığını ifade etti. Koçer, “Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 7’nci iliyiz. Hedefimiz önce 6’ıncılık, ardından daha üst sıralar. Gaziantep 2000-2007 arasında İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en fazla göç alan kenti. Gaziantep’te nüfus artışı yüzde 21. Ama buna rağmen ticaret potansiyelimiz giderek büyüyor. Gaziantep’in dişlileri çalışırsa bölge illerinin dişlileri de çalışır. Bu şehrin girişimcisi bu şehrin en önemli markasıdır. Bizim beklentimiz girişimcinin önündeki engellerin kaldırılması” dedi.
Ernst Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş ise amaçlarının hem kentlerini, hem Türkiye’yi dünyaya tanıtacak girişimcileri çıkarıp tanıtmak olduğunu belirttiği konuşmasında, bugün 5 yılda 25 finalist seçtiklerini ve bunların arasında Elazığ, Denizli, Çorum, Adıyaman, Bursa gibi Anadolu kentlerinden gelenler olmasına dikkat çekti. Dinçbaş, girişimciliğiyle adını duyuran Gaziantepli sanayicilerin bu yarışmaya katılmaları çağrısında bulunurken, sosyal girişimci olarak çevresine sosyal katkıda bulunan insanların projelerini mutlaka değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından yapılan ve Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın’ın yönettiği panelde, CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, dünyadaki başarılı girişimcilik örneklerinden bahsetti. Ece Banyo Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz de Anadolu’daki girişimci aile şirketlerinin başarılarının sırrını anlattı. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Ernst Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş, CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa, tüm girişimcilere tavsiyelerde bulundu. Konuşmacılar, özellikle kriz dönemlerindeki girişimciliklerin daha sonraki dönemler için önemli kazançlar sağlayabileceğinin altını çizdi.
Panel konuşmacıları ayrıca dünyadaki başarılı girişimcilik örneklerini anlattı.