15.11.2012 - 22:35 | Son Güncellenme:
* Gazeteciliğe ne zaman başladınız?
Babam Mithat Camicioğlu Milliyet’te Almanya servis şefiydi. Onun vasıtasıyla 18 yaşında Milliyet Çocuk dergisinde çalışmaya başladım. Tarık Dursun K. ile çalıştım çok keyifli bir kadroydu. 27 yıl basında farklı gazetelerde çalıştım. Eşim Ermil Balakin de Milliyet’te yazı işlerindeydi, o da emekli oldu. Son dönemde de ‘Dokuzuncu Bulut.com’ adresindeki bloğumla ilgilenmeye başladım.
* Blog nasıl doğdu?
Milliyet’in bloğunu okumaya başlamıştım. Sonra “Tamam ben de yazmaya başlayayım” dedim. İsmi ‘Dokuzuncu Bulut’ olsun dedik. İki yazı yazdım ikisi de manşete çıktı. Çok hoşuma gitti. Eşim de bana sürpriz yaparak internet sitesini açmış. Altı ay kapalı yayın yaptım. Sadece çocuklarım, eşim ve ben biliyordum. Kimseye söylemedik. Sonra bir gün, bir baktım birisi üye olmuş. Yorumlar gelmeye başlamış.
* İnternet sitelerini seçerken okuyucu nelere dikkat etmeli?
Yurt dışında sadece gönderdiğiniz fotoğrafla tariflerinizi yayınlayan siteler var. Ben onlara üyeyim. O açıdan “Görsellik” diyorum. Siteyi açtınız, fotoğrafa baktınız, yemeği beğendiniz, ondan sonra tarife bakıyorsunuz. Benim için öncelikle güzel fotoğraf, ikincisi tarif. Yeni bir tarif yayınlamadan önce arama motorundan bakıyorum. O tarif varsa hiç yayınlamıyorum ya da kendimce farklı bir yorum yapıyorum. Sitedeki tariflerin yüzde 90’ı Türkiye’de başka hiçbir sitede yoktur, varsa benden alınmıştır. O kadar iddialıyım bu konuda.
* Fotoğraf çekimlerinde nelere özen gösteriyorsunuz?
Dergi çekimlerinde renklerin canlılığını koruması için yemeğin tam pişmiş olmaması gerekiyor. Ben gerçek halini göstermek için böyle bir şey yapmıyorum. Işık ayarına büyük önem veriyorum. Piştikten hemen sonra çekim yapıyorum. Güzel görünmüyorsa 3-4 defa da olsa yeniden pişirdiğim oluyor.
* Bu yarışmada doğayı korumak adına ‘az çöp’ kuralına ne diyorsunuz?
Mutfakta her şeyi değerlendirmek mümkün. Yiyeceğin kadar yapmak en doğrusu. Kalanı farklı şekilde değerlendirebilirsiniz. Bu konuda annelere çok şey düşüyor.
DOKUZUNCUBULUT’TAN TARiFLER
AVOKADO SOSLU TAVUK DÜRÜMMalzemeler:
* 4 adet dürüm
* 1 adet haşlanmış tavukgöğsü
* 1 adet rendelenmiş elma
* 3-4 dal maydanoz
* 1 tatlı kaşığı hardal
* Yeteri kadar tuz
* Taze çekilmiş karabiber ve acısso
* 1 adet avokado
* 2 kaşık limon suyu
Hazırlanışı: Avokadoyu bir kase içinde çatalla ezin. Limon suyu, tuz ve karabiberini ekleyip karıştırın ve kenarda bekletin. Büyükçe bir kaseye tavukları ince ince dilimleyin. İçine rendelenmiş elmayı ekleyin, limon suyunu, tuz ve karabiberini ilave edip hepsini birlikte harmanlayın. Dürümleri tavada ya da ızgarada ısıtın. İçine biraz hardal sürün ve tavuklu karışımı tam ortasına bolca yerleştirin. Üzerine avokado
sosunu koyun. Dilerseniz acısso serpiştirip, maydanoz yapraklarıyla süsleyerek
servis edin.
ÜÇ DAKiKADA EV YAPIMI HARDAL
Malzemeler:
* 50 gram hardal tozu
* 1 çay bardağı ılık su
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 3 yemek kaşığı limon suyu.
Hazırlanışı: Hardal tozunu cam kaseye alın, içine ılık suyun yarısını ilave edip çırpın. Yavaş yavaş kalanını ekleyin. Limon suyu ve zeytinyağını da ilave edip tekrar karıştırın. Bozadan kalın, bıçakla alınacak kıvamda olmalı. Akıcı bir kıvam isterseniz, biraz daha ılık su ilave edin. Hardalınız artık hazır. Bir gün dinlenirse lezzeti daha iyi oturur.
SAĞLIKLI SEÇİMLERAylin Durmaz Akın / yemekkvakti.blogspot.com: Yarışma heyecanı yaşadık. Bir saat uzun gelirken bir kafamı çevirmemle 25 dakikanın geçti-ğini gördüm. Sağlıklı beslenme ön plana çıkarıldı. Hiçbir şeyi çöpe atmamamızı söylediler. “Kesinlikle ziyan etmeyin. Biz onları geri kullanacağız” dediler. Bunun için çöpümüzü kontrol ettiler. Dünyada bu kadar açlık varken güzel bir şey.
ŞARKICI OLAMAZMIŞIMZeynep Çeşmeci/ zeyneple.blogspot.com:
O stresi yaşadık. 90 dakikanın ne kadar kısa olduğunu öğrendik. Başta “Lahmacun yapalım” dedik. Sağlıklı olması istenince pastırmalı tavuk yaptık, yanında salata ekledik. Masanın temiz olması, bıçak ve tava saplarının doğru yerleştirilmesi istendi. Bu arada şarkıcı olamaya-cağımı öğrendim. Sahneye çıkınca kıpırdayamadım. İyi ki evden
kaçıp şarkıcı olmamışım.
DOĞAYLA DOST Bengü Doğruel/ www.pemberehber.com: Yarışmada doğayla dost kriterler dikkat çekiciydi. Farkındalık yaratılması güzel. Eskiden bolluk olduğu için bu kadar önemli değildi. Küresel ısınmadan tarım da olumsuz etkileniyor. Daha az enerji harcayan teknoloji kullanımı hepimiz için önemli.