16.06.2010 - 23:02 | Son Güncellenme:
Glütensiz diyet yaşam tarzınızda önemli değişiklik gerektirir. Bunların en temelinde sağlıklı beslenebilmek vardır. Peki nasıl sağlıklı beslenebiliriz? En basit yanıt ‘doğaya dönüş’ olacaktır. Yapay gıdalardan uzak durmaya, fabrikasyon ürünleri mümkün olduğu kadar az tüketmeye gayret edin. Bitkisel bir protein olan glütenin içindeki amino asitler başka birçok gıdadan alınabilir. Hastalar tavuk ve hindiyle birlikte kırmızı eti de rahatça tüketebilir. Ancak soslanmış, unlanmış gıdalardan uzak durmak gerekir. Sosis, salam ve sucuk gibi işlenmiş gıdaların içeriklerine dikkat edin. Aslıhan Koruyan Sabancı ‘Glütensiz Gurme Lezzetler’ kitabında çölyak hastaları için et yemeği tarifleri veriyor.
BiBERiYELİ LiMONLU TAVUK
Malzemeler 6 KİŞİLİK
l 1 adet bütün tavuk l 1/2 su bardağı arpacık soğan l 1/2 limon l 2 diş sarmısak l 1 orta boy soğan l 2-3 sap taze biberiye l 1/4 tatlı kaşığı karabiber l 1/2 tatlı kaşığı tuz l 1 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI: Limonları ve sarmısakları ince ince doğrayın, arpacık soğanları soyun, bütün bırakın. Tuz, karabiber, zeytinyağı ve biberiye yapraklarını karıştırarak hazırladığınız sosu tavuğun üzerine ve derisinin içerisine sürün. Arpacık soğanları ve limon dilimlerini tavuğun üzerine yerleştirin. Bütün soğanın kabuklarını soyun, tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğu pişirme torbasına koyun, fırında 180 derecede en az bir saat, üzeri kızarıncaya kadar pişirin, servis edin.
PATATESLİ ÇITIR KÖFTE
Malzemeler 6 KİŞİLİK
l 500 gr. kıyma l 3 orta boy patates l 1 adet yumurta l 1 orta boy kuru soğan l 1 dilim mısır ekmeği l 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık l 1 diş sarmısak l 1/4 demet taze maydanoz l 1/4 demet taze nane l 1/4 demet taze kekik l 1/4 tatlı kaşığı karabiber l 1 tatlı kaşığı tuz l 5 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI: Patatesleri rendeleyip iki yemek kaşığı zeytinyağında birkaç dakika pişirin. Fıstığı bir yemek kaşığı zeytinyağıyla hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymaya kavrulmuş fıstık, patates, yumurta, ufalanmış mısır ekmeği, ince doğranmış maydanoz, nane, kekik ve tuzu ilave edin, yoğurarak köfte hamuru yapın. Hazırladığınız hamurdan birer yemek kaşık alarak köfteleri elinizle şekillendirin. Yapışmaz bir tavada iki yemek kaşığı zeytinyağı ve bir diş sarmısakla köfteleri ters yüz ederek pişirdikten sonra servis edin.
SEBZELİ BONFiLE
Malzemeler 6 KİŞİLİK
l 6 adet bonfile l 1 orta boy havuç l 1 orta boy patates l 1 kırmızı biber l 1 çarliston biber l 1 orta boy kuru soğan l 4 orta boy domates l 1 yemek kaşığı domates püresi l 2 diş sarmısak l 2 bardak su l 1/4 demet taze maydanoz l 1/4 demet taze nane l 1/4 demet taze kekik ya da 2-3 sap taze biberiye l 1 tatlı kaşığı tuz
l 3 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI: Yayvan bir tencerede küçük küçük doğranmış soğan ve sarmısakları bir yemek kaşığı zeytinyağıyla pembeleşinceye kadar kavurun. Havuç, patates ve biberleri iri küpler eklinde doğrayıp soğanlara ilave ederek 1-2 dakika pişirin. Domatesleri küçük küpler eklinde doğrayıp soğan, havuç ve biberlere ilave edin. 1-2 dakika pişirin. Domates püresini ilave edin. İki bardak kaynamış su, kekik, maydanoz, nane, tuz ve iki yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip sosu 1-2 dakika pişirin. Tencereye bonfileleri ilave edin, bir saat kısık ateşte pişirin.
KAYISILI YAHNİ
Malzemeler 6 KİŞİLİK
l 300 gram kuşbaşı et l 12 adet kuru kayısı l 1 küçük boy kuru soğan l 1 su bardağı arpacık soğan l 1 orta boy havuç l 4 orta boy domates l 1 yemek kaşığı domates püresi l 2 su bardağı su l 2 diş sarmısak l 1/4 demet taze maydanoz l 1/4 demet taze nane l 1/4 tatlı kaşığı karabiber l 1 tatlı kaşığı tuz l 4 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI: Soğan ve sarmısağı ince doğrayın, zeytinyağlı tencereye atın. Kuşbaşı et, tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika kavurun. Havucu küp şeklinde doğrayıp kuşbaşı ete ekledikten sonra 1-2 dakika daha çevirin. Domatesleri ete ilave edin. Arpacık soğanlarını bütün olarak ekleyin. Kaynamış su, domates püresi, zeytinyağı, maydanoz ve naneyi de tencereye koyduktan sonra malzemeyi orta ateşte 30 - 40 dakika pişirin. Kayısıları ekleyip, kısık ateşte 20 dakika daha pişirin. Yahniyi maydanozla süsleyin, servis edin.