08.04.2014 - 20:29 | Son Güncellenme:
YAZI DİZİSİ - 2
Medical Park Fatih Hastanesi’nden aile sağlığı uzmanı Dr. Ebru Talum Gürpınar, bahara girerken vücudu güçlendirmek için yapacağınız detoks programıyla ilgili bilgi vermeye devam ediyor:
- İyi bir detoks sırasında öğünlerin yüzde 70’ini sebzeler oluşturmalı. Bu nedenle her öğünde mutlaka sebze tüketin.
- Detoks süresince öğünlerimizi basitleştirmeli, az az ve sık sık yemeliyiz.
- Öğle veya akşam yemeğinden bir saat önce veya sonra detoks için uygun meyvelerden (mersin ailesinden gelenler, ananas, kivi, elma, armut, muz) tüketmek, az ve sık yemenin bir başka yoludur.
- Sebze tüketmek, sandığınızdan çok daha kolay olabilir: Elmayla karıştırılmış salatalık suyunun içine biraz da zencefil katarsanız, öğle yemeği yanında tüketilebilecek harika bir seçeneğiniz olur. Üstelik sizi toksinlerden de arındırır. Yanına bir de kinoa kısırı yaptınız mı, tamamdır!
İÇERİĞİ ZENGİN
- Son derece yararlı bir besin olan kinoayı, marketlerde, aktarlarda ve eczanelerde (hap halinde) rahatlıkla bulabilirsiniz.
- Gluten içermeyen, protein bakımından zengin bir besin olan kinoa; her ne kadar tahıl gibi kullanılsa da, aslında ıspanak ve pancar ailesinden gelen, yeşil yapraklı bir bitkinin çiçeklerinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilir. Kinoa, yüksek besin değeri nedeniyle, NASA tarafından astronotların uzayda beslenmesi amaçlı kullanılması üzerine tüm dünyada yaygın biçimde tüketilmeye başlandı.
KiNOA KISIRI
Malzemeler
l 1 su bardağı kinoa
l 2 bardak su
l 1 yemek kaşığı biber salçası
l 3 domates
l 1 demet taze soğan l 1 demet nane l 1 demet maydanoz l Bir miktar yeşil salata l Yeşil taze biber
l Bir tutam kimyon l 1/3 çay bardağı zeytinyağı
l 1 limonun suyu l Tuz
Hazırlanışı: Kinoayı 15 dakika soğuk suda haşlayın. Süzün ve acılığını kaybedene kadar sudan geçirin. Ardından diğer malzemeleri doğrayıp; biber salçası, zeytinyağı ve limonu ekleyerek harmanlayın.
KETEN TOHUMU TOKSİN ATTIRIR
Vücudunuzu toksinlerden arındırmak için şifalı otlardan yardım alabilirsiniz. MilkThistle (yabani enginar, mor diken, deve dikeni) karaciğer yenilenmesini sağlayan bir bitkidir. Dandelion (hindibağ) ve uvaursi (ayı üzümü veya it üzümü) böbreklere iyi gelir. Keten tohumu, bağırsaklardaki toksin ve membran tabakasının azalmasına yardımcı olur.
Ancak bu tür şifalı bitkileri, hekiminizin size tavsiye edeceği miktar ve şekilde kullanmalısınız.
BANYO KÜVETİNE İNGİLİZ TUZU KATIN
Her gün sıcak bir alkali banyosu yapmak, ciltten toksinleri atmanıza yardım eder. İngiliz tuzu diye bilinen sodyum bikarbonattan (kabartma tuzu) 20 gram, koca bir banyoyu alkali hale getirir. Bu banyo aynı zamanda magnezyum emilimini artırır, kemik erimesini engeller. Magnezyum da kasları gevşetir, asidik toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve vücudun birçok işlevinde katalizör olarak görev yapar. Bu sıcak alkali banyonun 20 dakika keyfini çıkarın.
DETOKS SUYUNUZ SOĞUK OLMASIN
Toksinleri atabilmek için günde en az 2.5 litre, tercihen 3 litre su tüketmek gerekir. Sabah uyandığınızda içine yarım limon sıkacağınız 500 cc. suyu içerek güne başlamanız detoksun ilk adımını oluşturur.
Bunu sıcak da içebilirsiniz, oda sıcaklığında da; ancak soğuk olmamalı. Limon sayesinde vücut kimyası alkalize olur, karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar temizlenir.
YARIM BARDAK BAKLAGİL
Öğünlerden birinde mutlaka yarım bardak haşlanmış bir baklagil bulunmalı; mercimek, nohut, soya fasulyesi, fasulye ve bakla gibi.
Baklagiller protein, karbohidrat ve lif içerir. Bu sayede hem kan şekerini dengelerler hem de bağırsakları çalıştırırlar.
YARIN: ALERJİ MEVSİMİ GELDİ