Benmari usülü pişirme
Benmari (Bain Marie) Fransızca’dan dilimize geçmiş bir kelimedir.
Benmari (Bain Marie) Fransızca’dan dilimize geçmiş bir kelimedir. Fransızca’da Marie’nin banyosu anlamına gelen bu kavram bir pişirme yönteminin adıdır.
Isıyla doğrudan temas etmesi istenmeyen besinler için kullanılan bir yöntemdir. Örneğin çikolata eritmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bir kabın içine biraz su koyun ve eritmek istediğiniz çikolatayı da su kabından daha küçük bir kaba koyun. Çikolatayı koyduğunuz kabı, su dolu kabın içine koyun. Su, çikolatanın bulunduğu kabı aşmayacak şekilde olmalıdır. Tencerenin altını yaktığınızda su ısınmaya başlar ve ısıyla çikolata da erir.
Bu yöntemde, kullanılacak kap çok önemlidir. Uygun ve dopru bir tencereyle daha kısa sürede sonuç alabilirsiniz.
Yöntemin püf noktası ise, üst üste gelen iki kabın birbiriyle temas etmemesidir. Dıştaki kabın içine konulan, yani eritmek istediğiniz malzemenin bulunduğu kabın içine su girmemelidir. Buna özen göstermelisiniz. Aksi durumda erittiğiniz malzemeye su karışır.
Sonuç olarak benmari, gıdanın içinde bulunduğu kabın su dolu başka bir kap içine oturtularak alttaki suyun buharıyla yavaş yavaş pişirilmesi işlemidir.
Nasıl uygulanır?
- Isıya dayanıklı bir kabı yarısını geçmeyecek şekilde su ile doldurun.
- Kanın içine dibi suya değmeyecek şekilde ilkinden biraz daha küçük ve yine ısıya dayanıklı ikinci bir kap koyun.
- Üstteki kabın içine pişirilecek ya da eritilecek besini koyun.
- Kabı ocağa koyun, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirme/eritme işlemi yapın.
Bu yöntemde kullanılan iki kabın da ısıyı çabuk iletmeyen malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Emaye saklama kapları bu yöntem için uygun değildir.