ArkeolojiTarihi değerlerimize ilgi giderek artıyor

Tarihi değerlerimize ilgi giderek artıyor

20.06.2022 - 12:06 | Son Güncellenme:

.

Tarihi değerlerimize ilgi giderek artıyor

Aykut Ferah, Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı

Haberin Devamı

Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; Haziran ayı ile dergimizin 15. sayısı yayınlanmış olacak. Geçtiğimiz 14 sayı boyunca Milliyet Arkeoloji dergisi ekibi ülkemizin eşsiz müze ve ören yerlerini kapak konusu olarak dergiye taşıdı ve alanında uzman yüzü aşkın kişinin yazılarına yer vererek geniş okuyucu kitlesi ile paylaşılmasını sağladı. Dergi bu bakımdan ülkemizin kültürel değerleri ile ilgili önemli bir arşiv niteliği de taşımaktadır. Milliyet Arkeoloji dergisi, çocuklara yönelik sayfaları ile de ülkemizin arkeolojik ve kültürel mirasının yarının yetişkinlerine tanıtılması ve sevdirilmesi bakımından önemli bir rol üstlenmektedir. Dergimizin bu ayki kapak konusu olan Stratonikeia Antik Kenti, içerisinde bulundurduğu farklı dönemlere ait mimari kalıntıları ile ziyaretçilerine oldukça farklı bir antik kent deneyimi yaşatmaktadır. Stratonikeia, yaşamı boyunca dövüşen ve bu dövüşlerden sağ kalan gladyatörlerin emeklilik hayatlarını geçirdikleri yer olarak da bilinir. Antik Dönem sporları arasında önemli bir yere sahip olan gladyatör dövüşlerinin izleri antik kentte halen görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Mobil MüzeKart

Stratonikeia ve Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı diğer tüm müze ve ören yerlerini ziyaret etmek için en kullanışlı yöntem olan MüzeKart projesi günden güne büyümektedir. Geçtiğimiz yıl boyunca 2.5 milyon kullanıcı daha MüzeKart ile tanışırken bir milyona yakın kullanıcı Mobil MüzeKart’ı tercih etti. Bakanlığımızın en önemli markalarından MüzeKart’ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından bu denli sevilmesi ve sahiplenilmesi bizi çok mutlu etmektedir. Gün geçtikçe sayısı çoğalan kullanıcılarımıza en iyisini verebilmek adına, omuzlarımızda ülkemizin kültürel değerlerine duyduğumuz sorumluluk ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin Müzeleri uygulaması da bu vizyonumuzun önemli bir çalışması. Türkiye’nin Müzeleri uygulaması sayesinde mobil MüzeKart’a erişilerek fiziksel bir karta ihtiyaç duymadan, uygulama üzerinden oluşturulan kod ile müze ve ören yerlerine sıra beklemeden hızlı ve temassız giriş yapılabilmektedir. Kültürel değerlerimize erişimi kolaylaştırırken dünyamızdaki karbon ayak izlerimizi azaltabilmenin de haklı gururunu taşıyor, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İsminiz ve T.C. kimlik numaranız ile üye olarak kullanabileceğiniz Türkiye’nin Müzeleri uygulamasının kullanıcı deneyimini geliştirmek adına her geçen gün çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

Yaklaşık 9 milyon ziyaretçi

Ülkemiz çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış, dünya tarihinin en önemli coğrafyalarından bir tanesidir. Tarihi ve kültürel değerlerimiz dünya vatandaşları tarafından da gün geçtikçe daha çok merak edilen ve keşfedilmek istenen bir hale geliyor. Ülkemizi 2022 yılının ilk dört ayında toplam 8 milyon 885 bin 876 kişi ziyaret ederken, gelen ziyaretçilerin 7 milyon 477 bin 47’sini yabancılar oluşturdu. Türkiye’nin 2022 yılının ocak-nisan döneminde ağırladığı yabancı ziyaretçi sayısı da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 172.51 artış gösterdi. 2021 yılından bugüne kadar yapılan istatistik çalışmaları ile görüyoruz ki önümüzdeki senelerde çok daha fazla yabancı ziyaretçi ile ülkemizin doğal güzelliklerini ve tarihini paylaşacağız. Bizler de ülkemizin tanıtılmasında ve turizm gelirlerinin artırılmasında üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bir sonraki temmuz sayısında görüşmek üzere sizleri derginin zengin içeriğiyle baş başa bırakıyorum