Mahabak her derde deva!
Trabzon’da Ligarba, Rize’de Likapa, Artvin’de Morsivit veya Mahabak olarak isimlendirilen ‘Maviyemiş’in doğadan toplanan yabani meyveleri yöre halkı tarafından reçel, pekmez ve şurup yapılarak tüketilirken, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor.
21.07.2014 - 10:02
|
Son Güncellenme: 21.07.2014 - 10:11
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz yıl imzalanan ‘Maviyemiş ve Üzümsü Meyvelerin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü’ gereğince, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında yayılış gösteren Maviyemiş’le ilgili envanter çalışmaları bitirildi.
Taze meyve olarak, meyve suyu sanayisinde, ilaç sanayisinde, süt ve süt ürünleri teknolojisinde, kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat sanayisinde, meyve salatalarında, reçel, marmelat, jel ve konserve sanayisinde, çay (kuru yaprağı ve kuru meyvesi), diyet mönülerinde kullanılan maviyemişin insan sağlığı ile beslenmesi üzerine yararları ile ilgili birçok araştırma yapılarak makaleler yayınlandı.